147 adet titanik yükünde besin Türkiye’de çöpe gidiyor!

Samuag

New member
Yalnızca Türkiye’de, bir yılda israf edilen besinin yükü 147 adet Titanik gemisinin ya da 762 adet Eyfel Kulesi’nin tartısına muadil. BM Besin ve Tarım Örgütü’nün 2013 tarihindeki araştırmasına nazaran, dünyada besin israfının önlenmesi ile besin üretiminin yüzde 60 oranında azalması sağlanabilir. 30 yıl ortasında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşması beklenirken bu nüfusu beslemek için, mevcut tüketime nazaran besin üretiminin yüzde 70 artması gerekiyor: BM bu ölçünün besin israfını azaltarak da karşılanabileceğini belirtiyor.

2 MİLYON TON BESİN İSRAFI BİLİNÇLENDİRME İLE ÖNLENEBİLİR

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri Çağla Akbaş ve Yaren Arıkan, Ana alanı Coğrafya Tematik Alanı Sürdürülebilir Kalkınma olan “Yiyeceğin Kadar Al” isimli projeleriyle TÜBİTAK tarafınca düzenlenen 2022 Yılı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda İkincilik mükafatına layık görüldü. Gençlerin projesi 14-16 Mart tarihlerinde gerçekleşen İstanbul Avrupa Bölge Sergisi’nde de yer aldı.



Öğrenciler, evvela bir bilinçlendirme çalışması ile Türkiye’deki besin israfının önemli ölçüde önlenebileceğini okullarında yürüttükleri araştırma ile saptadılar. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Maksatları doğrultusunda hazırlanan proje, atık hiyerarşisinin birinci kademesi olan ‘önleme’ hedefi ile geliştirilerek tüketicinin şuurunun artırılması hedeflendi.

Öğrenciler bir ay boyunca okulun çeşitli yerlerine astıkları afişler, posterler ile bir yemek menüsünde yenmeyen yemek ve besinler hakkında bilgilendirme yaptılar. Yapılan bilinçlendirme çalışması yardımıyla öğrenciler kendi liselerinde besin israfının yüzde 34 oranında azaldığını birinci ayın sonunda belirledi. Proje yardımıyla, Ekrem Elginkan Lisesi’nde yıllık iki ton besinin taşınması, bertaraf edilmesi için harcanan kaynaklar tasarruf edildiği üzere besinlerin üretimi, lojistiği ve bertaraf edilirken ortaya çıkan karbon ayak izi de azaltıldı. Emsal projelerin yaygınlaşması ve gündelik hayata uyarlanması ile Türkiye’de besin israfı 2 milyon ton azaltılabilir.