ABD, casus yazılım satın almak için paravan şirketi kullanıyor

celeron

Global Mod
Global Mod
Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, kötü şöhretli Pegasus casus yazılımıyla tanınan İsrail şirketi NSO Group’un aktif bir müşterisidir. Bu rapor New York Times.


Rapora göre Washington, bir paravan şirket aracılığıyla, bir kişinin telefon numarasını girerek tam yerini belirleyen bir coğrafi konum belirleme sistemi olan NSO Group’tan “Landmark” yazılımı satın aldı. Açıklama, ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD istihbaratı ve diğer federal kurumlar tarafından ticari casus yazılımların kullanımını kısıtlayan bir yürütme emrini imzalamasından birkaç gün sonra geldi. Yasak, ABD ulusal güvenliği için “risk” oluşturan “operasyonel” uygulamalar için geçerli.

Garip zamanlama ile paravan şirket anlaşması


New York Times’a göre ABD hükümeti, NSO Group’un coğrafi konum yazılımını 8 Kasım 2021’de, aslında Riva Networks adlı New Jersey merkezli küçük bir hükümet yüklenicisi olan Cleopatra Holdings adlı bir New Jersey paravan şirketi aracılığıyla satın aldı. Riva Networks, iki yıl önce Pegasus casus yazılımını satın almak için FBI’ı kullanmıştı. Gazeteye göre, Riva’nın genel müdürü 2021 sözleşmesini imzalarken sahte bir isim kullandı. Ancak zamanlama da olağanüstüydü.

Çünkü sadece beş gün önce Biden hükümeti NSO Group’a yaptırım uygulamıştı. Özellikle şirketin Pegasus casus yazılımı, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler tarafından siyasi muhalifleri, insan hakları aktivistlerini ve gazetecileri gözetlemek için yıllardır kötüye kullanılıyordu. Meksika’ya ek olarak, Suudi Arabistan, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi çok sayıda başka ülke de siyasi gözetim için İsrail casus yazılımlarını kullandı. FBI’a göre Pegasus’u araştırma amaçlı satın almış. İç belgelere göre Pegasus, FBI tarafından görevlendirilmek üzereydi. Kasım 2021’in başlarında Beyaz Saray, Ticaret Bakanlığı’ndan NSO’yu kara listeye aldı, şirketi ulusal güvenlik tehdidi ilan etti ve ABD şirketlerinin onunla iş yapmaması gerektiği mesajını gönderdi.

New York Times, bu nedenle, NSO ile iyi bilinen işbirliği sorununa rağmen imzalanan gizli sözleşmenin yalnızca Biden yönetiminin kamu politikasını ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda hala aktif gibi göründüğünü yazıyor.

Güçlü coğrafi konum yazılımı


Anlaşmanın bir parçası olarak NSO Group, ABD hükümetine en güçlü silahlarından biri olan Landmark adlı bir coğrafi konum belirleme aracına erişim izni verdi. Pegasus, hedef kişinin cep telefonuna sızan ve operatörün telefonu hacklemesine, telefonda depolanan tüm bilgilere erişmesine, şifreli mesajları okumasına ve hem kamerayı hem de mikrofonu gizlice açmasına izin veren bir kötü amaçlı yazılım iken, Landmark etraftaki cep telefonlarının gizlice izlenmesine olanak tanır. telefon kullanıcısının bilgisi veya rızası olmadan dünya. New York Times raporu, “Landmark” adının bilinen ilk yayınıdır.


New Times tarafından görülen sözleşme, “Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin” aracın son kullanıcısı olacağını söylüyordu, ancak anlaşmaya hangi devlet kurumunun izin verdiği ve casus yazılımı kullanıyor olabileceği net değil. Anlaşma, hükümetin “casus yazılımları Meksika’da kendi seçtikleri hedeflere karşı test etmesine, değerlendirmesine ve hatta kullanmasına” açıkça izin verdi. New York Times da sistemin Suudi Arabistan’a satıldığını ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından muhaliflere karşı kullanıldığını iddia ediyor.

Biden yönetiminden bir yetkili, gazeteye Beyaz Saray’ın anlaşmadan haberdar olmadığını ve eğer varsa Başkan Biden’ın yakın zamanda çıkardığı yürütme emrini ihlal edeceğini söyledi.


(akn)



Haberin Sonu