ABD Ordusu: Savaş bölgelerinde tıbbi değerlendirme için dronlar

celeron

Global Mod
Global Mod
ABD’de binlerce katılımcının katıldığı askeri hazırlık tatbikatı sırasında tıbbi durumu değerlendirmek için drone kullanımı da test edildi. Drone, sahada tıbbi bilgi toplamak amacıyla kullanılıyor. Amaç yaralıları hızlı bir şekilde bulmak ve sağlık durumlarını tespit etmektir.

Reklamcılık



Bir yandan yerel konumlarıyla ilgili, bir yandan da oturdukları, ayakta durdukları veya yattıkları bilgisi. Drone ayrıca yaraların tipini ve ciddiyetini ve yaralının çeşitli hayati belirtilerini (solunum, kan basıncı, kalp atışı) belirlemeli ve izlemelidir. Veriler uzaktan tıbbi değerlendirme ve önceliklendirmeyi mümkün kılabilir.

VISTA teknolojisi


VISTA teknolojisi (Tıbbi Ekip Oluşturma Uygulamaları için Görüş ve Zeka Sistemleri) ile donatılan drone, 4 yıllık geliştirme sürecinin ardından ilk kez sağlık personeliyle birlikte böyle bir saha tatbikatında kullanılıyor. Sistem, 294. Medikal Şirket Bölge Desteği (MCAS) ile test edildi. Bu ünitede, yaralı kişiler üzerinde (gerektiğinde) yerinde görev yapan ve hayat kurtarıcı tedbirleri uygulayan bir Tıbbi Tedavi Ekibi bulunmaktadır.

VISTA, daha önce ABD Ordusu ve Areté şirketi tarafından geliştirilen otomatik görüntü tabanlı tıbbi algılama (AIMS) sistemine dayanmaktadır. AIMS’in savaş alanında veya kitlesel kayıpların olduğu yerlerde triyajda kullanılması amaçlanıyor. Sistem, insan kurbanları tanımak ve durumlarını değerlendirmek için bilgisayar görüşü ve entegre tıbbi sensör yazılımıyla tamamlanan drone kamerasını kullanıyor.

AIMS’in 5 işlevi vardır: insanları, konumlarını tanımak, çeşitli hayati parametreleri ölçmek, görünür yaraları tanımak ve bu yaraları karakterize etmek, yaralı kişiyi yaralanma bölgesinden bakım noktasına kadar izlemek ve belgelemek.

Drone, fotopletismografiyi kullanarak kalp atış hızını ölçüyor


Reklamcılık

Kalp ve solunum hızları fotopletismografi (PPG) kullanılarak deri yoluyla ölçülebilir. PPG’de drone, cilde kızılötesi ışık gönderiyor ve aynı zamanda cildin ne kadar ışık yansıttığını da ölçüyor. Birçok giyilebilir cihaz da PPG kullanıyor.

Areté’ye göre çeşitli sinir ağları eğitildi ve performansları gelişmiş sinyal işlemeyle birleştirildi. Sonuç olarak, düşük hatalı pozitif alarm oranıyla zayıf sinyaller de değerlendirilebilir. Sistem, askerler gibi kurşun geçirmez yelek giyen kişiler üzerinde başarıyla test edildi. İnsanları ve yaşamsal parametrelerini 10 ila 50 metre mesafeden tarayabilmektedir.

AIMS sensörleri farklı türdeki (insansız) araçlara, drone’lara ve kameralara takılabilir. Henüz tamamlanmayan VISTA projesinde yaralılardan gelen sinyallerin tespiti daha da geliştirilecek. Şu anda yürütülen saha tatbikatının, tıbbi personelin deneyimlerini ve drone kullanımına ilişkin geri bildirimlerini daha da geliştirmeye dahil etmesi amaçlanıyor.

Yeni sistemle birlikte drone kullanımı Kuzey Taarruz Tatbikatı 23-2’de gerçekleşti. Drone’un tıbbi yetenekleri, tıp pratisyenleriyle işbirliği içinde “afet müdahale senaryolarında daha geniş kullanım” potansiyelini göstermeyi amaçlıyordu.




Ascent Aerosystems'den Koaksiyel SPIRIT drone



Arete’nin geliştirdiği AIMS sistemi her kamera tarafından kullanılabiliyor. 2021’deki denemelerde Ascent Aerosystems SPIRIT koaksiyel drone üzerinde gösterildi.


(Resim: Tamir Eshel)



Areté, 2021 gibi erken bir tarihte, AIMS sensörlerinin kapasitesini ilk kez bir saha testinde gösterdi ve TRL-6 hazırlık seviyesi olarak adlandırılan seviyeyi aldı. Teknoloji Hazırlık Seviyesi 6 (PDF), teknolojinin ilgili operasyonel ortamda bir prototip sistem olarak gösterildiği anlamına gelir. Iowa Medical Company ve Ordu Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Komutanlığı’nın Teletıp ve İleri Teknoloji Araştırma Merkezi (TATRC) de tıbbi drone’un geliştirilmesinde yer alıyor.


(mack)



Haberin Sonu