Ali Koç: “UEFA’nın bizi anlaması gerekiyor”

DeSouza

Global Mod
Global Mod
Fenerbahçe Kulübü Lideri Ali Koç, Türk futbolunda yaşanan finansal zorluklara dikkati çekerek kulüplere kamu şirketleri tarafınca yatırım yapılması gerektiğini söylemiş oldu.
Sarı-lacivertli kulübün internet sitesinden yapılan açıklamaya nazaran İstanbul’da düzenlenen Avrupa Ligler Birliği 39. Genel Heyeti’nin birinci gününde Ali Koç, “Türk futbolunda finansal zorluklar” başlıklı hususta açıklamalarda bulundu.
Avrupa’nın 30 profesyonel liginin üst seviye 80 temsilcisi ve FIFA, UEFA, Avrupa Kulüpler Birliği (ECA), Memleketler arası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro) üzere paydaşların temsilcilerinin de yer aldığı genel konseyin ana teması, “finansal sürdürülebilirlik” oldu.
Tertibin birinci oturumunda kelam alan ve Türk futbolunda yaşanan finansal zorluklardan bahseden Ali Koç, “Türkiye’de 28 şampiyonlukla en epey şampiyonluğu olan Fenerbahçe Spor Kulübünün lideriyim. İş insanıyım. Biz, beraberinde futbol kulübünden çoksıyız. Yaptığımız bu farklı spor aktiflikleri bize finansal zorluklar da getiriyor. Geçen sene Türkiye, olimpiyatlara 108 atlet ile katıldı, bu sportmenlerin 22’si Fenerbahçe Spor Kulübü atletiydi. Bu branşların birçoklarında ise neredeyse sıfır gelir var. Gelir olanlar da maliyeti karşılamıyor. Bu bize epey yük getiriyor. Bunları ne kadar devam ettirebiliriz, soru işareti. Kulüplerin statüsü değişsin demiyorum lakin bu kulüplere kamu şirketleri tarafınca yatırım yapılması gerekiyor.” tabirlerini kullandı.
“Başkanlarda baskı yaratıyor”
Türkiye’deki futbol yapılanmasını anlatan Ali Koç, “Ülkemizde kulüp başkanlığı seçimleri 2 ya da 3 yılda bir yapılıyor ve bu da lider ve yöneticilerde baskı yaratıyor. Kısa müddette muvaffakiyete ulaşma isteği, berbat planlamayı da birlikteinde getiriyor. Bizim ligimiz Avrupa’nın en yaşlı yabancı oyuncu sayısına sahip. Akademilere ve altyapılara yapılan yatırımlar da bu doğrultuda hayli sonlu kalıyor.” diye konuştu.
Ekonomik yapı ve borçlanma konusuna vurgu yapan Fenerbahçe Kulübü Lideri, “2012-2013 senelerından evvel Türk lirası kuvvetliydü ve daha uygun bir yapı vardı. Bu yapı, kulüplerin borçlanma iştahını artırdı. 2013’ten daha sonra Türk lirası kıymet kaybetmeye başladı fakat kulüpler harcamalarını azaltmadı ve bu harcamaların birçok krediyle yapıldı. 2018’den daha sonra da kulüpler borçlanmalarıyla hizmet goremez hale geldi. Devlet bankalarıyla yapılandırılmaya gidildi. Bu kısa müddet için bize nefes aldırdı. Enflasyon, döviz kuru ve pandemi derken yayın gelirlerinde de düşüşler yaşandı ve sistem işleyemez hale geldi. Gelirlerimiz Türk lirası üzerinden, masraflarımızın ise yüzde 80-85’i döviz üzerinden. UEFA’nın bizi anlaması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Ligler Birliği 39. Genel Konseyi, yarın yapılacak basın toplantısıyla tamamlanacak.