Alman endüstriciler: Çip pazarında bağımsızlık fakat devlet dayanağı ile sağlanabilir

RAM

New member
Alman endüstriciler: Çip pazarında bağımsızlık fakat devlet dayanağı ile sağlanabilir
Alman Sanayi Federasyonu (BDI), yarı iletken (çip) kıtlığına ait ‘Yarı iletkenler-Sanayide temel altyapı’ başlıklı bir rapor yayınladı.


Raporda, bilhassa ABD ve Çin içinde artan jeopolitik tansiyonlarla bir arada ‘teknolojik-politik rekabetin’ arttığı belirtilerek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tedarik zincirindeki kesintilerin de çip konusunda ‘kritik’ durumu daha da kötüleştirdiği kaydedildi.


BDI’nin raporunda, “Bu gelişmelerin tesirleri -özellikle belli çipler için teslimat darboğazları- bir müddetdir Avrupa iktisadında ve bilhassa Alman endüstrisinde hissediliyor” tabirine yer verildi.


Global yarı iletken pazarının 2014’ten beri yıllık ortalama yüzde 4.2 büyüdüğü ve 2020’de 422 milyar dolara ulaştığına yer verilen raporda, gelecek senelerda kelam konusu pazardaki büyümenin çiplerin akıllı kentler, güç ve eğitim üzere hayatın her alanında kullanmasın artmasıyla yüzde 5’in üzerinde olacağı varsayım edildi.


Çip pazarında daha fazla bağımsızlığın lakin devlet finansmanı ile kazanılabileceğine vurgu yapılan raporda, Alman hükümetinin hususun stratejik ehemmiyetini kabul ettiği açıklandı.


Raporda, çip bağımsızlığı konusunda ‘Avrupa seviyesinde teşviklerin başarılı olacağına’ yer verilerek, AB Kurulunun tezli bir amaç belirlediği hatırlatıldı.


Mikro-elektronik ve irtibat teknolojileri projelerine Almanya’da yük verilmesi gerektiği vurgulanan raporda, kamu teşviklerinin çip ticaretinde daha fazla korumacılığa yol açmaması konusunda da ihtarlarda bulunuldu.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.