Arista: Kampüs ağlarında anahtar yığınlamaya yeni yaklaşım

celeron

Global Mod
Global Mod

1. Arista: Kampüs ağlarında anahtar yığınlamaya yeni yaklaşım

Arista EOS birleşik anahtar işletim sistemindeki Anahtar Toplama Grubu (SWAG) özelliğinin ve CloudVision Leaf Spine Stack'in (LSS) kullanıma sunulmasıyla Arista, kampüs ağlarının yönetimini önemli ölçüde basitleştirmeyi hedefliyor. Tescilli çözümler yerine Ethernet kullanımının esnekliği artırması ve aynı zamanda karmaşıklığı azaltması amaçlanmaktadır.

Reklamcılık

Santa Clara'daki anahtar uzmanlarının hedefi, iki cihazdan tüm kampüs ağlarına kadar ölçeklenen anahtarların merkezi yönetimidir. Bu, Cisco ve HPE Aruba'ya yönelik kampüs değiştirme pazarındaki büyük saldırı mı?

Ethernet ile anahtar gruplaması

Arista EOS'taki yeni Anahtar Toplama Grubu (SWAG) işlevi sayesinde Arista, 48'e kadar kampüs anahtarını gruplamak ve bunları tek bir IP adresi ve merkezi bir CLI arayüzü ile yönetmek için Ethernet'e güveniyor. Bunun için klasik ön panel bağlantı noktaları kullanılır. Tescilli yığın bileşenleri ve protokollerinin yerini Ethernet almıştır. Anahtarların modüler bir kasadaki hat kartı gibi görünmesi amaçlanmıştır. Miktarı genellikle 2, 4 veya 8 anahtarla sınırlı olan ve halka şeklinde özel kablolarla bağlanması gereken geleneksel istifleme sistemlerinin aksine, SWAG'ın kampüste daha fazla esneklik sunması da amaçlanıyor.

SWAG, artık her yerde bulunan yaprak omurga tasarımı, daha geleneksel halka veya zincir gibi ağ topolojilerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Akıllı Yazılım Yükseltmeleri (SSU), anahtarın yeniden başlatılması sırasında bile LACP kontrol paketleri göndermeye devam ederek yığın yükseltmelerini basitleştirmek ve böylece bağlantı birleştirmeyi aktif tutmak için tasarlanmıştır. İyi bilinen hizmet içi yazılım güncellemeleri (ISSU) da mevcuttur.

LSS ile mantıksal anahtar yönetimi

Arista'nın yeni CloudVision Leaf Spine Stack (LSS) mimarisi, kampüs ağları için başka bir yönetim konsepti sunuyor. LSS, anahtarları fiziksel olarak yığınlamadan, anahtarların tek bir mantıksal yönetim düzlemi yaklaşımıyla yönetilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Ek olarak, veri merkezlerindeki MC-LAG yaklaşımından uzun yıllardır bilindiği gibi, LACP bağlantı toplamaları birden fazla anahtar arasında da mümkün olmalıdır.

Yığın üyeleri Ethernet aracılığıyla bağlı oldukları sürece farklı raflarda veya konumlarda da olabilir. Anahtarlar, iki anahtar, bir dağıtım kabini, anahtarların bulunduğu bir kat, bir bina ve hatta tüm bir kampüs gibi gerçek yapıları temsil edebilen hiyerarşik bir modelde düzenlenebilmelidir. Gerçek mekansal durumlara (binalar ve odalar) atama CloudVision aracılığıyla mümkün olmalıdır. CloudVision Studios olarak adlandırılan, iX 06/2024'te test ettiğimiz gibi, LSS'nin ilk provizyonunu basitleştirmeyi amaçlamaktadır.

Klasik istiflemeye kıyasla esnek yaklaşım

Bu iki teknolojinin önceden tescilli yığın bileşenlerini, protokollerini ve topolojilerini Ethernet ile değiştirmesi amaçlanıyor. Teknolojiler yalnızca kampüs anahtarları için duyurulmaktadır. Tescilli kablolara sahip klasik istifleme teknolojileri genellikle bir raf veya bir odayla sınırlı olduğundan esnek yaklaşım heyecan vericidir. Aynı zamanda, tescilli kablolar yüksek yığınlama bant genişlikleri de sunar, ancak bunlara genellikle kampüste ihtiyaç duyulmaz. Bununla birlikte, Cisco tarafından kampüste sunulanlar gibi mevcut sanal yığın bağlantıları yalnızca iki anahtarı barındırabilir ve bu da tasarımı sınırlayabilir.

Ancak, Ansible gibi otomasyon araçlarının kullanıldığı zamanlarda, tek bir IP adresi ve SWAG ile CLI üzerinden yönetimin belirleyici bir avantaj sağlayıp sağlamadığı şüphelidir. Bir yük devretme senaryosunun mevcut olması gerekmesine rağmen, “tek hata noktası” konusunun da yönetim planında rol oynaması muhtemeldir. Ancak manuel yönetim bunu kesinlikle kolaylaştırabilir. Dolayısıyla yaklaşım heyecan verici görünüyor. Arista'nın veri merkezlerinden sonra kampüsü de ele geçirip geçiremeyeceği henüz bilinmiyor.

(akşam)