Bakan Varank: Yüzde 9’luk bir büyüme ile bu seneyi kapatacağız

RAM

New member
Bakan Varank: Yüzde 9’luk bir büyüme ile bu seneyi kapatacağız
Çeşitli programlar kapsamında Trabzon’a gelen Varank, Akçaabat ilçesindeki Şinik Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyete geçen 12 fabrikanın açılışı ötürüsıyla düzenlenen merasimde, memleketi Trabzon’da olmaktan memnunluk ve heyecan duyduğunu söylemiş oldu.

Yatırım bedeli 112 milyon lira olan 12 fabrikanın resmi açılışını gerçekleştireceklerini, yeni yatırımlarla birlikte Şinik OSB’deki işletme sayısının 27’yi bulduğunu, makiniçin besine, metal işlemeden mobilyaya kadar bir epey kesimde üretim yapan fabrikaların 500 kişilik ek istihdam sağladığını belirten Varank, bundan yalnızca iki sene evvel 8 fabrikada 100 kişinin istihdam edildiği bölgede, kısa müddet içerisinde 1000 kişinin üzerinde istihdama ulaşılmış olacağını vurguladı.

Varank, yatırımlarla birlikte OSB’den 50 milyon dolarlık ihracat düzeylerini görmeyi planladıklarını söz ederek, “Şahsen ben, bölgedeki bu yatırım iştahının artarak devam edebileceğini nazaranbiliyorum, gözlemliyorum. Halihazırda OSB’mizin 2. etap çalışmalarının başlamış olması da aslında bunu teyit ediyor. 2. etabın tamamlanması ile parsel sayısı 48’den 76’ya çıkacak. Yeni yatırımlarla birlikte 1200 kişilik ek istihdam sağlanmış olacak. İnşallah biz de kredi dayanağı olsun, öteki talepler olsun bu etabın hızla tamamlanması ve faaliyete geçmesi için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız.” diye konuştu.

Yaşanabilir bir dünya için her yatırımda olduğu üzere burada da sürdürülebilirlik ve etrafın korunması konusunu göz gerisi etmediklerine dikkati çeken Varank, “aslına bakarsanız OSB’miz o kadar mükemmel bir coğrafya üzerinde ki bu kadar görünümlü bir OSB herbiçimde Türkiye’de yoktur. OSB’mizin pak su arıtma ve biyolojik arıtma tesisi muhtaçlıklarını Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımız aracılığıyla karşıladık. Bu sayede de bu altyapıları tamamlamış olduk. Ayrıyeten bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz yatırımlar için teşvik dokümanları düzenleyerek sanayicimize dayanak olmayı ihmal etmedik.” dedi.

‘Bu inanç tek taraflı değil, şüphesiz karşılıklı’

Bakan Varank, Trabzon’un, besinden tarıma, su mamüllerinden turizme kattığı pahayla her daim Türkiye’nin beğenilen kentlerinden biri olarak yoluna devam ettiğini, yıllık 1 milyar doları aşan ihracatıyla cari açığın azaltılmasına değerli katkı sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

“İşte bugün de dünyada yatırımların durduğu bir periyotta dahi endüstrici hemşehrilerimiz yaptıkları yatırımlarla ülkemizin geleceğine olan itimatlarını ortaya koydular. Olağan bu itimat tek taraflı değil, şüphesiz karşılıklı. Biz de AK Parti hükümetleri olarak Trabzon’umuzu yatırımlar açısından hiç bir vakit yalnız bırakmadık. Trabzon’un çehresini değiştiren yatırımlarımızın en yakın şahitleri elbette sizlersiniz. bir daha Bakanlığımız özelinde de değerli çalışmalara imza attık. Son 19 yılda Trabzon’daki OSB’lerimize yaklaşık 170 milyon lira kredi kullandırdık. bu biçimdelikle OSB’lerin üretimdeki parsel sayısı iki katından fazla arttı. 2002’den bu yana OSB’lerimizdeki istihdam 3 katına çıktı.”

Öbür taraftan Trabzon’da rekabetçiliğin anahtarı olan AR-GE kapasitesini artırmak için de çalışmalarını sürdürdüklerine işaret eden Varank, “İçerisinde kuluçka merkezlerinin de bulunduğu Teknoloji Geliştirme Bölgesinin inşaatına 26 milyon lira hibe takviyesi sağladık. Bugün prestijiyle Trabzon’da bulunan AR-GE merkezlerimizin sayısı da 2’ye ulaşmış durumda. Alışılmış biz bu sayıları Trabzon’un potansiyelinden epey düşük görüyoruz. Doğuştan teşebbüsçü ruha sahip bu kentin beşerinin daha uygununu yapabileceğini çok düzgün biliyorum. Bu konuda biz akademiyle mahallî yönetimlerimizle STK’larımızla sanayicilerimizle müşterek çalışmaya devam edeceğiz. Trabzon’umuzun durumunu güçlendirmek için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz.” tabirini kullandı.

Varank, AK Parti hükümetlerince sanayi ve teknoloji alanında yapılan çalışmalara ait şunları söylemiş oldu:

“Ülkemiz Ulusal Teknoloji Atılımı ışığında sanayi ve teknoloji alanında hakikaten son devirde bir muvaffakiyet kıssası yazıyor. Olağan ki bu muvaffakiyetler sanayi ve teknolojiye yapılan nitelikli yatırımlar sonucunda gerçekleşiyor. Bakınız biz iktidara geldiğimiz günden bu yana ülkemizin dört bir tarafını üretim üslerimiz olan OSB’lerle kuşattık. Bugün OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. Sanayi Bölgelerimizin sayısını 23’e çıkardık. 2020 yılında pandeminin yaşattığı kuvvetli şartlara karşın tarihi bir rekor olan 10 bin 472 yatırım teşvik evrakı düzenledik. Doküman sayısında bundan evvelki yıla göre yüzde 86’lık artış olduğunu görüyoruz. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sayısını 89’a, AR-Ge ve Tasarım Merkezleri sayısını 1601’e bu vakitte ulaştırdık. Amacımız ülkemizin rekabetçi gücünü yükselten bu yatırımlara devam etmek. Zira biz biliyoruz ki Türkiye’nin siyasi bağımsızlığı aslında ekonomik ve teknolojik bağımsızlığında kapalıdır.”

‘Türkiye kendi iç dinamikleriyle dünyada yaşanan pandemi krizini aşacak donanıma ve kararlığa emin olun sahiptir’

Bakan Varank, 19 yıldır Türkiye’ye yaptıkları yatırımların olumlu sonuçlarıni, en hayli da dünyada yaşanan kriz periyotlarında bakılırsabildiklerini lisana getirerek, şu biçimde devam etti:

“Nasıl ki dünyada yaşanan 2008 krizini biz Türkiye olarak ufak sıyrıklarla atlattıysak, pandeminin niye olduğu sakinliği da büyük bir yara almadan atlatmayı başaracağız. esasen bütün göstergeler de bunu teyit eder durumdadır. Bakınız pandeminin tepe yaptığı 2020 yılını dünyanın bir epey ülkesinin bilakis biz olumlu büyümeyle kapattık. 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21.’lik rekor büyüme kaydettik. Öngörülerimize bakılırsa bu yılın toplamını yüzde 9’luk bir büyüme ile bu seneyi kapatacağız. Ayrıyeten ihracatta rekor düzeylere ulaşarak 200 milyar doların üzerindeki sayıları tarihimizde birinci sefer bu sene görmüş olduk fakat maalesef hala Türkiye ile sıkıntısı olan birtakım kesitler bu sayıları görmezden geliyorlar. Dünyada yaşanan krizi güya yalnızca ülkemizde kasvet varmış üzere yansıtmaya çalışıyorlar. Emtia fiyatlarındaki, petrol, doğal gaz, güç fiyatlarındaki artışları gündeme getirerek akıllarınca bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar. Elbet bu şiddetli pandemi devrini de Allah’ın müsaadesiyle aşacağız. Gündemi değiştirmek isteyenlere inat, rotamızı yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta tutmaya devam edeceğiz. Pandemiye karşın ülkemize güvenerek yatırım yapan bu hoş müteşebbis kardeşlerimizle birlikte bugünleri de geride bırakacağız. Türkiye kendi iç dinamikleriyle dünyada yaşanan pandemi krizini aşacak donanıma ve kararlığa emin olun sahiptir. Kâfi ki bu ülkeye inanarak bu ülkenin bugününe ve yarınlarına yatırım yapmaya devam edelim.”

Dün Ford Otosan Eskişehir Fabrikasında düzenlenen Türkiye’nin birinci ve tek yerli şanzımanı tanıtım merasiminde Ali Koç’un anlattığı bir kıssayı de paylaşan Varank, “Orada Ali Koç bir kıssa anlattı. Dedi ki ‘Ford Otosan daha Ford olmadan ö2nce Otosan Otomotiv, yoluna devam etmekle ilgili hayli önemli karar alma kademesine gelmişti. Dünyadaki bütün danışmanlık firmalarıyla çalıştık ve işin uzmanlarıyla çalıştık ve işin uzmanları bize dediler ki ‘Otosan’ı siz kapatın, bu otomotiv sanayisinden büsbütün çıkın.’ bu biçimde babaları demiş ki ‘Ben bu ülkede yaşıyorum, bu ülkenin dinamiklerini fazlaca yeterli biliyorum, ticaret hayatından geliyorum, biz Otosan ile yolumuza devam edeceğiz.’ İşin uzmanı olduğunu tez edenlerin kelamını dinlememiş. Otosan daha sonrasında Ford ile bir iştirake gitti, yüzde 50-50 bir ortalıktan bahsediyoruz ve şu anda Türkiye’nin 6 yıldır ihracat rekortmeni olan bir firmayla ülkemiz karşı karşıya.” diye konuştu.

Varank, şu biçimde devam etti:

“Biz de aslında AK Parti hükümetleri olarak daima piyasanın ortasından gelerek, piyasada vatandaşlarımızı, girişimcilerimizi dinleyerek ve daima sizlerle dirsek teması içerisinde olarak politikalarımızı güncellemeye, tayin etmeye çalışıyoruz. Kitaplar birtakım bilgiler yazabilirler lakin gerçek hayattaki dinamikler her vakit bunları tutmuyor. İşte Şinik OSB’deyiz. Bundan 15 sene evvel ‘Bu dağların başında fabrikalar kurulacak, burada 1000’in üzerinden istihdam olacak ve Şinik OSB’den 50 milyon dolar ihracat yapılacak.’ desem herbiçimde hiç birimiz inanmazdı fakat şu an görüyoruz ki piyasa dinamikleri bilhassa pandemiden daha sonra Türkiye’nin konumunu hakikaten önemli manada güçlendirdi. Daha evvel ülkemizden hiç bir alışverişi olmamış, ülkemizden hiç bir tedarikçi kullanmamış küresel firmalar artık kapımızı çalıyorlar, ‘Bizim için şu eseri üretir misiniz?’ diyorlar, ‘Biz size şu siparişi versek bize ne kadar vakitte teslim edersiniz?’ diyorlar. İşte Türkiye pandemi daha sonrası devrinde bu 19 yıllık müddette oluşturduğumuz kuvvetli üretim altyapısıyla dünyadaki en değerli üretim üslerinden biri olmaya aday ülkelerden bir adedidir.”

Merasimde Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Lideri Murat Zorluoğlu ile Ticaret ve Sanayi Odası Lideri Suat Hacısalihoğlu da konuşma yaptı.

Konuşmaların akabinde dua edildi, sembolik olarak tesislerin açılış kurdelesi kesildi.

Bakan Varank ve birlikteindekiler, açılış merasiminin akabinde OSB’deki bir mobilya üretim atölyesini ziyaret etti. Çalışanlarla sohbet eden Varank, patronlardan üretimle ilgili bilgi aldı.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.