BDDK Lideri Akben: Kripto parada yasal düzenleme için çalışıyoruz

RAM

New member
BDDK Lideri Akben: Kripto parada yasal düzenleme için çalışıyoruz
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) Ziraat İştirak sponsorluğunda düzenlenen “3. İslami Muhasebe ve Finans Konferansı”, 10 ülkeden 79 bilim insanı ile dalın üst seviye kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin iştirakiyle gerçekleşti.


Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa BDDK Lideri Mehmet Ali Akben, Türkiye İştirak Bankaları Birliği (TKBB) Lideri Osman Çelik, HKÜ Mütevelli Heyeti Lider Vekili Haluk Kalyoncu, Ziraat İştirak Genel Müdürü Metin Özdemir, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli katıldı.


Programda konuşan BDDK Lideri Akben, bankalara uzaktan kimlik tespiti sistemini kullanarak müşterilerle elektronik ortamda mukavele yapabilme imkanı sağladıklarını söylemiş oldu.


İlerleyen vakit içinderda hem genel finans bölümü hem iştirak finans kesimini tıpkı vakitte muhasebe uygulamalarını derinden etkileyebilecek konulardan biri olan finansal hizmetlerin dijitalleşmesi olduğunu söyleyen Akben, kripto para konusunun insanların başını karıştırdığını, dünyada biroldukca ülkede bu alanda düzenleme yapılmadığını ve Türkiye’de gerekli toplantıların yapıldığını lisana getirdi.


‘Beklentimiz enflasyon sarmalından yakın vakitte kurtulmak’


Dijital paranın yeni olması niçiniyle başlarda karışıklık oluşturduğunu ve bu bahiste düzenlemeler yapılması için çalışmaların devam ettiğini anlatan Akben, şu biçimde devam etti:

“Kripto para düzenlemesiyle ilgili dijital tarafta ne yapılabilir konusundaki Ankara toplantısından buraya geldim. olağan olarak kripto para konusunda da çalışmalar var. Başlar karışık bu hususta. Bu mevzuda dünyanın birfazlaca ülkesinde çabucak hemen bir düzenleme yapılmamış. Bu para neyin yerini alacak, sistem nereye evrilecek. Yeni olan bir şeye karşı çekince her vakit olduğu üzere dikkatli davranma formunda gerçekleşiyor. Biz İslami finans tabirini iştirak finans olarak kullanıyoruz. İştirak finans çalışmaları kanununda son safhalara geldik. Ülkemizde bankacılık hakim bir sistemden bahsediyoruz. İştirak bankalarının kesim ortasındaki hissesi yüzde 8’lerde lakin sermaye ortasındaki hissesi yüzde 5’lerde. Krediler tarafında yüzde 10’larda. KOBİ kredileri tarafında ise yüzde 30’larda. Ülkemizde de bir tasarruf açığı var. Büyümek istiyoruz haliyle yabancı kaynak sağlamak istiyoruz. Son devirlerde dünyada bir enflasyon sorunu yaşıyoruz, güç sorunu yaşıyoruz. Bundan en çok etkilenen ülkelerden de birisiyiz. Beklentimiz enflasyon sarmalından yakın vakitte kurtulmak. Alternatif finans mamüllerini çağımızdan evvel yakalamak isteyenlerdilk evvel yakalamak zorundayız. Bizim üzere tasarruf açığı olan ülkelerde yeni teknolojiler, yeni yatırım alanları yaratmak şüphesiz epeyce kıymetli. İslami finans mevcudun devamı formunda olduğu takdirde bir mana söz etmez. Mutlak suretle bir alternatif haline gelmesi lazım. Burada büyük bir pasta var. Büyük bir rekabet var. Karşıda daha büyük bir küme var.”

Haber Sitelerinden Alıntıdır.