Bildirirdin ?

DeSouza

Global Mod
Global Mod
Bildirirdin Nedir?

Bildirirdin, Türkçede nadir kullanılan bir kelime olup "haber verirdim" ya da "bildirirdim" anlamına gelir. Eski dilde daha sık rastlanan bu tür ifadeler, yazılı veya sözlü olarak bir başkasına haber vermek ya da bildirmek anlamında kullanılır. Modern Türkçede bu ifade, yerini daha yaygın terimlere bıraksa da, edebi metinlerde, eski yazıtlarda ya da belirli coğrafi bölgelerde hâlâ kullanılabilir.

Kelime, kök olarak “bildir” fiilinden türetilmiş olup, üzerine eklenen kip ve şahıs ekleriyle geniş zamanın hikâyesi formuna dönüşmüştür. Bu yapılar, geçmişte olmuş bir olay hakkında bilgi vermek için kullanılır.

Bildirirdin Hangi Durumlarda Kullanılır?

Bildirirdin kelimesi, genellikle geçmişte bir olayı başkasına aktarma durumunu ifade eder. Örneğin, bir kişi bir toplantıda alınan kararları başka birine iletmişse ve bu durumu anlatmak istiyorsa, "Sana o gün alınan kararları bildirirdim" şeklinde kullanabilir. Eski Türkçe metinlerde ya da Osmanlıca belgelerde sıkça rastlanan bu tür fiil yapıları, günümüzde daha çok edebi veya tarihsel dilde karşımıza çıkar.

Örneğin:

- "Dün bana haber ederdin, niçin gelmedin?" (Günümüz Türkçesi: "Dün bana haber verirdin, niçin gelmedin?")

- "Sana bu mektubu yazmazdan evvel her şeyi bildirirdim."

Bildirirdin ile İlgili Benzer Sorular ve Cevaplar

1. Bildirirdin mi yoksa Bildiririm mi?

Bu iki yapı, zaman açısından farklı anlamlar taşır. "Bildiririm" geniş zaman kipinde bir fiildir ve geleceğe yönelik ya da genel bir durumu ifade eder. Örneğin, "Sana yarın toplantının detaylarını bildiririm" şeklinde kullanılabilir. "Bildirirdin" ise geçmiş zamanın hikâyesi olup, bir olayın daha önce gerçekleştiğini ve bildirildiğini ifade eder. Örneğin, "Sana daha önce bu konuyu bildirirdim" demek, geçmişte bir olay hakkında bilgi verdiğini ifade eder.

2. Bildirirdin Günümüz Türkçesinde Hangi Anlamda Kullanılır?

Bildirirdin, modern Türkçede "bildirmek" fiilinin geçmiş zaman hikâyesi olarak karşımıza çıkar. Ancak bu kelime, daha yaygın ve bilinen şekilleri olan "haber verirdim" ya da "bilgilendirirdim" gibi ifadelerle yer değiştirerek nadir kullanılmaktadır. Yani, günümüzde bu ifade yerine daha yaygın olan terimler kullanılmaktadır, ancak bazı edebi veya eski metinlerde hâlâ kullanılabilir.

3. Bildirirdin ve Bildiriverirdim Arasındaki Fark Nedir?

"Bildirirdin" ve "bildiriverirdim" arasında, eylemin gerçekleşme şekli bakımından bir fark vardır. "Bildirirdin", sıradan bir haber verme eylemini ifade ederken, "bildiriverirdim" ifadesi daha ani veya hızlı bir şekilde yapılan bir bildirme eylemini ifade eder. Yani "bildiriverirdim", o an çabucak yapılan bir eylemi tanımlar.

Örneğin:

- "Sana o zaman durumu bildirirdim." (Geçmişte bir bildirme durumu var.)

- "Sana hemen bildiriverirdim." (O anda hızlı bir şekilde haber verilmiş.)

4. Bildirirdin ve Bildirildi Arasındaki Farklar Nelerdir?

"Bildirirdin" ikinci şahıs üzerinden geçmiş bir olayın anlatılması durumunda kullanılır. Örneğin, "Sen bana daha önce bu durumu bildirirdin." Bu kullanımda, özne bir şeyin bildirilme eylemini gerçekleştirir. Ancak "bildirildi" pasif bir kullanımdır ve eylemin kim tarafından yapıldığı belirtilmez. Yani, bir şeyin bildirildiğini ifade ederken, eylemi gerçekleştiren kişi önemli değildir. Örneğin, "Toplantının iptali bana bildirildi."

5. Bildirirdin Fiili Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Bu fiil, özellikle geçmişte bir haberleşme veya bildirme olayını anlatırken kullanılır. Ancak, modern Türkçede "haber verirdim", "bilgilendirirdim" gibi ifadeler bu anlamı karşılamaktadır. Edebi dilde ya da eski metinlerde kullanımı ise bu kelimeyi daha özel bir yere koyar. Dolayısıyla, eski metinleri anlamak veya tarihsel yazıları incelemek için bu tür yapılarla karşılaşmak olasıdır.

6. Bildirirdin Eski Türkçe mi?

Evet, bildirirdin ifadesi daha çok eski Türkçe ya da Osmanlıca kökenli metinlerde karşımıza çıkar. Türkçenin daha sadeleştiği dönemlerde bu tip yapılar yerini daha basit ve kolay anlaşılır yapılara bırakmıştır. Ancak edebi metinlerde veya Osmanlı dönemine ait belgelerde, bu tür ifadelerin hâlâ kullanıldığı görülebilir.

Örneğin:

- Eski Türkçe: "Sana bu haberi bildirirdim."

- Modern Türkçe: "Sana bu haberi verirdim."

7. Bildirirdin Kelimesinin Edebi Kullanımı Nasıldır?

Edebi eserlerde, bu tür eski dil yapıları sıkça kullanılır. Özellikle Osmanlı dönemini anlatan romanlar, şiirler ya da tarihsel metinlerde bu tür fiillere rastlanabilir. Yazarlar, anlatımın atmosferini daha zengin ve tarihsel hale getirmek için bu tür dil yapılarını tercih edebilirler. Bu tip kullanım, okuyucuya bir dönem havası katmak ya da karakterlerin konuşma dilini eskiyle uyumlu hale getirmek için yapılır.

Örneğin:

- "O gün sana aşkımı bildirirdim, ama cesaret edemedim."

- "Savaşın başladığını sana bildirirdim, fakat haber geç ulaştı."

Sonuç

Bildirirdin, Türkçede eski ve edebi bir kullanıma sahip olan, geçmişte yapılan bir bildirme eylemini anlatan bir kelimedir. Modern Türkçede yaygın olarak kullanılmamakla birlikte, tarihsel belgeler, edebi metinler ya da eski konuşma dili incelendiğinde karşımıza çıkabilir. Bu kelime, dilin evrimi ve sadeleşme sürecinin bir parçası olarak, yerini daha basit ve anlaşılır yapılara bırakmıştır.