Binaenaleyh hangi dilde ?

Deniz

New member
Binaenaleyh Hangi Dil?

Herkese merhaba sevgili forumdaşlar,

Bugün biraz daha derinlere inmek istiyorum. Hepimizin hayatında, belki de birçoğumuzun farkında olmadan, bazen görünmeyen bir duvarı hissettiğimiz anlar olmuştur. Bu duvar, çoğu zaman iletişimdeki farklardan kaynaklanır. Belki de doğru anlaşılmadığımızı düşündüğümüz, ama aslında sadece birbirimizi farklı dillerde duyduğumuz anlar. Hadi gelin, bu farklılıkları anlamaya çalışalım. Birbirimize daha yakın olmanın yollarını keşfedelim. İşte, bu yazımda anlatmak istediğim şey tam da bu: Binaenaleyh hangi dil?

Bir Erkek ve Bir Kadın: Farklı Diller, Aynı Kalp

Bir zamanlar, bir kadın ve bir erkek tanıştılar. İkisi de farklı dünyalardan geliyorlardı. Kadın, duygusal bir anlayışla, başkalarının hislerini kolayca anlayabilen, empatik biriydi. Erkek ise daha çok çözüm odaklıydı. Sorunları hızlıca çözmeye çalışır, duygusal yönleri genellikle göz ardı ederdi. Birbirleriyle iletişim kurarken de, tıpkı farklı dillerde konuşuyor gibi hissediyorlardı. Kadın, hislerine göre hareket ederken, erkek çözüm arayarak, ilişkilerini şekillendirmeye çalışıyordu.

Bir gün, kadının iş yerinde büyük bir problem çıktı. Onun için bu durum, derin bir duygusal yük halini aldı. Kendisini yalnız hissetti, üzüldü. Akşam eve döndüğünde, erkek ona olan biteni sormak istedi. Kadın, endişeli gözlerle, “Bugün çok zorlandım, gerçekten çok üzgünüm,” dedi. Ama erkek hemen yanıtladı: “Peki, o zaman bu durumu nasıl çözebiliriz? Belki şunu yapmalısın.” Erkek çözüm arıyordu; ama kadın, biraz daha zaman tanınmak istiyordu. Ona sadece empati ve anlayış bekliyordu.

Erkek ise kadının suskunluğunu bir çözülmemiş sorunun işareti olarak algıladı ve her zamanki gibi hemen bir çözüm önermeye başladı. Ama kadın, “Çözüm istemiyorum, sadece duygularımı anlamanı istiyorum,” dedi. Bir anlık sessizlik oldu. Erkek, bu karşılıklı anlayış eksikliğini fark etti. “Ama seni daha iyi hissettirecek bir çözüm önerebilirim,” dedi. Kadın, “Bunu duyduğumda kendimi daha kötü hissediyorum, çünkü ne hissettiğimi görmüyorsun,” diyerek içini döktü.

İşte o an, ikisi de birbirinin dilini anlamadığını fark etti. Erkek, çözüm bulma odaklı yaklaşımının, kadının duygusal dünyasında ne kadar yabancı olduğunu gördü. Kadın ise, erkeğin sürekli çözüm arayışının kendisinin derin duygusal ihtiyaçlarını göz ardı ettiğini düşündü.

Farklı Dillerin Çatışması ve Anlayışa Giden Yol

Birbirlerini anlamadıkları bu ilk an, aralarındaki derin çatışmaların başlangıcıydı. Kadın, hislerini paylaşmaya çalıştıkça, erkek çözüm önerileriyle müdahale ediyordu. Erkek, kadının sadece duygusal yanıtlar beklediğini anlamadıkça, kendi yaklaşımını değiştirecek bir adım atamıyordu. Kadın ise, erkek her çözümü sunduğunda, onun duygularını görmediğini hissediyor ve daha da yalnızlaşıyordu.

Ancak bir gün, kadın sabah erkenden kahvaltı yaparken erkeğe döndü ve dedi ki: “Bugün bana sadece dinlememi isteseydin, belki bu kadar üzülmezdik. Sadece seni anlayabilmek, senin içinde olduğun duygusal boşluğu hissetmek istiyorum.” Erkek, bunun ne kadar önemli bir şey olduğunu fark etti. Çözüm her zaman en iyi seçenek değildi. Bazen en iyi çözüm, sadece yanında olmak, dinlemek ve duyguya eşlik etmekti.

Kadın, duygularını ifade ederken, erkek de ona empatik yaklaşmaya başladı. “Bunu anlatmak senin için çok zor olmalı,” dedi. Ve o an, birbirlerinin dünyalarına biraz daha yakınlaştılar. Erkek, çözüm odaklı yaklaşımını bir kenara bırakıp, duygusal anlamda kadının yanında oldu. Kadın ise, bazen duygularını çözümlemek yerine sadece paylaşılan bir anlayışa sahip olmanın yeterli olduğunu fark etti.

Binaenaleyh Hangi Dil?

İşte buradayız, forumdaşlar. Bir erkeğin çözüm odaklı yaklaşımının, kadının duygusal dünyasında yarattığı yabancı bir dil olduğunu, aynı şekilde kadının empatik tutumunun erkeğin stratejik dünyasında nasıl bir anlam bulmadığını anlatmaya çalıştım. Sonunda, birbirlerinin dilini anlamaya başladılar. Bu hikâye, bizim de hayatlarımızda karşılaştığımız bir dille ilgili olabilir. Hepimiz farklı dillerde konuşuyoruz; ama anlamak, dinlemek ve birbirimize yaklaşmak, en nihayetinde hepimizi aynı dili konuşuyor hale getirebilir.

Siz de bu konuda ne düşünüyorsunuz? Birbirimizi daha iyi anlayabilmek adına, farklı dilde konuştuğumuz zamanlarda nasıl davranmalıyız? Hangi dil daha değerli? Ya da belki de her dilin kendine özgü bir yeri var mı? Yorumlarınızı merakla bekliyorum!

Sevgiyle,

Bir Forumdaş