BOTAŞ Genel Müdürü’nden ‘tarifeli doğal gaz’ açıklaması: 2.5 milyar metreküp tasarruf hedefliyoruz

RAM

New member
BOTAŞ Genel Müdürü’nden ‘tarifeli doğal gaz’ açıklaması: 2.5 milyar metreküp tasarruf hedefliyoruz
BOTAŞ 4. Sürdürülebilir Güç Zirvesi’nde konuşan Özcan, sürdürülebilirliğin tüm dünyada son yılların en kıymetli gündem hususlarından biri olduğunu söylemiş oldu.

Özcan, BOTAŞ’ın 23 bin kilometreyi aşan altyapıyla 644 yerleşim merkezinde 18 milyondan fazla kullanıcıya doğal gaz hizmeti verdiğini kaydederek, şöyleki devam etti:

“Geçen yılı güç meblağlarında yaşanan inanılmaz artışların gölgesinde geride bıraktık. 2021 global manada kriz seviyesinde yaşanan aksiliklerle geçti. Yılın başında 110-120 dolar mertebelerinde başlayan gaz fiyatlamaları 2 bin 200 dolarlara ulaştı. Bunda arz tarafında yaşanan krizlerin önemli tesiri oldu. Üretim noktalarını teker teker ele aldığınızda epeyce değerli üretim merkezlerinde yaşanan plansız bakım ve arızaların damga vurduğunu görüyorsunuz. Üretimde yaşanan bu sorunlar tüketim noktasına yüksek fiyat artışı olarak döndü. BOTAŞ olarak bir gün bile plansız bakım niçiniyle devasa sistemlere sahip olduğumuz ağımızda bir sorun yaşamadık. Dünyanın yapamadığı planlı bakımların kararı ortaya çıkan durumlardan hiç biri BOTAŞ’ta gaz ve petrol sistemimizde yaşanmadı. Çalışanlarımız sürdürülebilirlik manasında en büyük başarıyı gerçekleştirmiş oldular.”

Silivri Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisleri’nin 12 Ocak prestijiyle karbon ayak izi sertifikasını aldığını açıklayan Özcan, şu anda 45 bin ton olan karbon salımını iki yıl ortasında yüzde 50 seviyesinde düşürmeyi hedeflediklerini vurguladı.

‘Elde etmeyi düşündüğümüz tasarruf yıllık 2.5 milyar metreküp’

Özcan, kademeli doğal gaz tarifesi uygulamasının ardında verimliliği artırmayı hedefleyen bir ideoloji olduğunu belirterek, “Bu uygulama ile elde etmeyi düşündüğümüz tasarruf yıllık 2.5 milyar metreküp doğal gaz. Bu, cari istikrara yapacağı müspet katkının yanı sıra 5 milyon ton karbon salımını ortadan kaldıracak” sözlerini kullandı.

Güç Verimliliği Derneği (ENVER) Genel Lideri Ali İhsan Sılkım, kamu ve hane halkında güç verimliliği konusunda bilgi şuur seviyesini ölçmek ve davranışa dönüşme durumunu ortaya koymak maksadıyla projeler düzenlediklerini lisana getirerek, “Elektrik dağıtım kesimiyle bu çalışmalar yapıldı. Doğal gaz dağıtım dalıyla de HASAT projesine başlamayı planlıyoruz” dedi.

Sılkım, güç verimliliği kanununun 2007’de yürürlüğe girdiğini, 2008’de de derneğin kurulduğunu anımsatarak, “Birfazlaca kesime yönelik kampanyalar yaptık. Güç verimliliği konusunda kamu ve hane halkının bu hususta düşünmelerini ve davranışlarında değişikliği hedefliyoruz. 2019’da Şuur Endeksi çalışması yaptık. Hane halkı, sanayi, ulaşım ve tarımda verimlilikten insanların ne anladığını görmüş olduk” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.