Büyük Teknolojiye Göre Dezavantajları: AB ağ operatörleri yasal tatil çağrısında bulunuyor

celeron

Global Mod
Global Mod
Büyük teknoloji şirketleriyle lobicilik mücadelesinde, büyük AB ağ operatörleri at değiştirdi. Yıllarca Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft ve Netflix gibi büyük platform operatörlerinden ağ genişlemesinin finansmanına yardımcı olmak için veri ücreti şeklinde bir altyapı vergisi talep ettiler. AB Komisyonu ve üye devletler bu fikri defalarca ele aldılar, ancak telekomünikasyon şirketleri henüz gerçek anlamda “adil pay” itibarını elde edemediler. Bu nedenle artık “eşit oyun alanı” ve “daha yalın ve daha basit bir siyasi çerçeveye” bağlılık, yani kendileri için düzenleyici bir tatil ve ABD'li içerik sağlayıcılardan rekabet için daha fazla gereksinim talep ediyorlar.


Reklamcılık



Üyeleri arasında Deutsche Telekom, Orange, Telefónica ve KPN'nin de yer aldığı Avrupa sanayi derneği ETNO, gelecekteki AB Komisyonunu “hızlı hareket etmeye” ve ağlar çevresinde daha iyi bir ekosistem oluşturmak için telekomünikasyon ve rekabet politikasını temelden uyarlamaya çağırıyor. ETNO, Çarşamba günü AB Komisyonu'nun Avrupa'nın yarının dijital altyapısını oluşturmaya ilişkin Beyaz Kitabında yayınlanan bir bildiride bunu vurguladı.

ETNO, “İnternet tabanlı mesajlaşma ve ses hizmetleri, geleneksel telekomünikasyon hizmetlerinin yerini alıyor” diye açıklıyor. Video akışı, ağ operatörlerinin sunduğu doğrusal televizyon ve IPTV teklifleriyle rekabet halindedir. Bunlar aynı zamanda bağlantı pazarında büyük bulut sağlayıcıları (hiper ölçekleyiciler) veya kamu hizmetleri gibi belediye hizmetleri tarafından da zorlanmaktadır. Dernek, “Bugün küresel internet trafiğinin dikkate değer bir yüzde 70'i, büyük içerik ve uygulama sağlayıcıların özel omurga ağları üzerinden akıyor” diye vurguluyor. 2021 yılında bu rakam yüzde 10'un altındaydı.

E-Gizlilik Direktifi kaldırılacak


Birlik, bir örnek vererek, “AB genelinde dengeli ve uyumlu bir tüketici koruması düzeyi uygulanmalıdır” diyor. İnternete dayalı over-the-top servisleri (OTT), SMS gibi geleneksel mobil ses ve metin servislerinin yerini tamamen almaya yakın. Bu nedenle bu tür hizmetlerin düzenlenmesi “yatay, AB çapında uyumlaştırılmış tüketici korumasına tabi” olmalıdır. ETNO ayrıca Komisyonun bulut hizmet sağlayıcılarını örneğin düzenleyici ortama dahil etme niyetini de desteklemektedir. Elektronik iletişimde veri korumasına ilişkin özel gereklilikleri içeren e-Gizlilik Direktifi'nin yürürlükten kaldırılması gerektiği ve daha kapsamlı bir düzenleme önerisinin de geri çekilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu düzenlemeler “veri yönetimi açısından son derece kısıtlayıcıdır” ve dolayısıyla etkilenenler için rekabet açısından dezavantaj teşkil etmektedir. Ayrıca dolandırıcılıkla mücadele araçları da kısıtlanacak.

Bir ETNO temsilcisi, Euractiv portalına yaptığı açıklamada, “Sözleşme süresi ve fesih ile ilgili özel gereklilikler, paket tekliflerdeki kısıtlamalar ve acil durum çağrılarını iletme yükümlülükleri, bizimle iletişim hizmetleri arasındaki düzenleyici tutarsızlıkları temsil etmeye devam ediyor” dedi. Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği (CCIA), tüketicilerin ABD'nin önde gelen platform operatörlerinin çevrimiçi içerik ve hizmetlerini daha fazla kullanması nedeniyle AB telekom operatörlerinin son yıllarda büyüdüğünü belirtiyor. Adil paylaşım yaklaşımı sadece ETNO belgesinde yer alıyor: Ona göre, Büyük Teknoloji şirketlerinin “ağ operatörleri tarafından sağlanan değerli IP veri taşıma hizmetlerinin karşılığını uygun şekilde telafi edebilmesi” için bir anlaşmazlık çözüm mekanizması getirilmesi gerekiyor.


(mki)