ChatGPT: Kirchentag’da düzenlenen ilk AI hizmeti

celeron

Global Mod
Global Mod
Nürnberg’de hafta sonu sona eren Evanjelik Kilise Kongresi’nde, sunulan metinlerin bir AI chatbot tarafından yazıldığı ilk ayin de yapıldı. İlahiyatçı ve yapay zeka sanatçısı Jonas Simmerlein bunu organize etti, ancak “içeriğin yaklaşık yüzde 98’i makineden geldi” dediği aktarılıyor. Taz’a göre, ChatGPT’den “Nürnberg ve Fürth’teki Evanjelik Kilise Kongresi için ‘Şimdi tam zamanı’ sloganına sahip bir hizmet yazmasını” istedi ve sonuç “çok az düzenlendi”. St. Paul Kilisesi’nde bulunanların, yapay zekanın yapabileceklerinden etkilendiği, ancak hizmeti “çok hızlı ve fazla kişisel olmayan” bulduğu ve “asansör müziğini” eleştirdiği bildirildi.


İnsan yerine geçemez


Kirchentag’ın özetlediği gibi, Cuma sabahı bir insanla tanıştırıldıktan sonra yapılan ayin, kilisedeki bir ekrana yansıtılan avatarlar tarafından 45 dakika süreyle reddedildi. Taz’a göre, oluşturulan metinleri tekdüze bir sesle okurlardı. Kilise gününe göre bireysel pasajlarda kahkahalar patlak verdi veya mırıltılar duyuldu, ancak hizmet deneyimi “henüz farkedildi”. Orada bulunanlardan bazıları da katılmak için ayağa kalktı, ancak bölümler o kadar hızlı geçti ki yetişemediniz. Alışılmadık hizmetten sonra, bir panel tartışması da dahil olmak üzere deneyim ayrıntılı olarak tartışıldı.


Filozof Anna Puzio “havalı bir şeyden” bahsederken ve burada çok sık övülen normal hizmetin genellikle olumlu görülmediğine dikkat çekerken, diğerleri daha eleştireldi. Bavyera’daki Evanjelik Lüteriyen Kilisesi’nin radyo komiseri, “Konuşma sanatı” kayboluyor, dedi ve kendisi de yapılan açıklamalarda tanınabilir bir teolojiden yoksundu. Taz’a göre Simmerlein, adaletle ilgili ifadelerin bir yapay zekadan geldiklerinde özellikle rahatsız edici olduğunu da söyledi. Özetlere göre, hiç kimse teknolojiyi insanların yerini alacak bir şey olarak görmüyor. Simmerlein bir sanat projesinden bahsediyor ama aynı zamanda AI hizmetlerinin diğer ülkelerde zaten kullanıldığını düşünüyor.



38. Alman Evanjelik Kilisesi Kongresi, beş gün sonra Pazar günü Nürnberg ve komşu şehir Fürth’te sona erdi. Sorumlulara göre toplam 70.000 bilet satıldı, yapay zeka hizmeti yaklaşık 2000 etkinlikten sadece biriydi. ChatGPT’nin bu etkinlikte eksik olmaması, chatbot’un daha altı ay önce piyasaya sürülmesine rağmen yapay zeka konusunun toplumda ne kadar ilerlediğinin altını çiziyor. Son zamanlarda, teknolojinin tehlikeleri, onu daha da geliştirenler tarafından defalarca uyarıldı.


(mho)



Haberin Sonu