Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 2023’ün birinci çeyreğinde Karadeniz’den çıkarılan gaz mutfaklarda

RAM

New member
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 2023’ün birinci çeyreğinde Karadeniz’den çıkarılan gaz mutfaklarda
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Türkiye Petrolleri Anonim Paydaşlığı Genel Müdürü Melih Han Alım, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde bulunan Filyos Limanı’ndaki Doğalgaz Sürece Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Evvel havadan helikopterle liman ve tesis bölgesini inceleyen Oktay ve Dönmez, verilen brifingin akabinde açıklamalarda bulundu.


Filyos Projesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkı takibinde olan bir proje olduğunu belirten Oktay, şunları söylemiş oldu:

“Bugün bir tarafta Teknofest devam ederken, aslında biz gücün ‘Teknofest’indeyiz, alanda. Mükemmel teknolojilerin karada, deniz altında, her alanda uygulandığı projeyi yerinde inceliyoruz. Hamdolsun çalışmalar 2023’ün birinci çeyreğinde tamamlanacak biçimde plana nazaran devam ediyor. Hamdolsun proje tıkır tıkır işliyor. 4 ana etabı var. Birinci kategorisinde sismik çalışmalarla ve sondajlarla birlikte tespit edilen bir rezervden bahsediyoruz. Şu anda 405 milyar metreküplük Sakarya alanındaki rezervimiz ve 135 milyar metreküplük Amasra alanındaki toplam 540 milyar metreküplük bir rezervimizden, birinci evresi burada tamamlanan yerlerden sondajların, kuyuların tamamlanması. Şu ana kadar 7 kuyumuz tamamlanmış durumda. 4 kuyumuz da açılma evresinde. Açılan alanlardan, sondajı yapılan alanlardan elde edilen gazın çabucak ikinci etabında yerin altındaki gazın üretim çalışması. O fiilen buradan 170 kilometre ötede, Türkali-2 kuyusunda fiilen devam ediyor. Her açılan başka alanlardan da ana hatta bağlanacak biçimde üst çıkarılıyor.”

Fatih’in yeni bir kuyuda çalışmaya devam ettiğini tabir eden Dönmez, konuşmasına şu biçimde devam etti:


“Yavuz, Yasal burada, Fatih yeni bir kuyuda çalışmasına devam ediyor. Yedinci jenerasyon sondaj gemimizde geldi, Akdeniz’de. 3 gemimiz burada fiilen iş başında. O kademeden daha sonra çıkarılan gazın bu tesise iletiminden bahsediyoruz. Bu projenin 3’üncü basamağı da burada devam ediyor. Yani şu anda 170 kilometrelik denizin altına bir çizgi döşüyoruz. Bir sınır diyoruz fakat 3 çizgisi tıpkı anda döşüyoruz. Bir, çıkarılan gazın buraya kadar getirildiği bir boru çizgisi. Onun çabucak yanında yaz kış tüm kaidelerde donmasını engelleyecek glikol sınırı diye tabir ettiğimiz 2’nci bir çizgi. Üçüncü hatta, uçtan uca her türlü şeyin uzaktan kumanda edildiği, 50 bin sensörün olduğu 3’üncü sınırı çekiyoruz. Biz konuşurken uzakta gördüğümüz gemilerimiz, fiilen bu çalışmayı yapıyor. Döşediğimiz sınırların bir biçimde korunması gerekiyor. O korunma süreciyle ilgili çalışmalar bu 170 kilometrelik hatta devam ediyor. Üçüncü kademe da gerimizdeki tesisler. Cumhurbaşkanımızla geldiğimizde burada hiç bir şey yoktu. Burada temel atmayla başlamış, geçen yıl atılan temel fazlaca süratli bir biçimde gelecek yıl birinci çeyrekte tamamlanmak üzere hamdolsun, son etaba gerçek adım adım geliyor. Burada ne yapacağız? Burada fazlaca önemli tesisler var. 3 bin 500 dönümlük alan dedik, oradan gelen doğalgazın burada arıtma sürecinin yapıldığı, glikol, su ve öteki şeylerin ayrıştırılarak kurutulduğu bir alan. Hamdolsun burası da plana bakılırsa devam ediyor.”


2023’ün birinci çeyreğinde çıkarılan gazın mutfaklarda gaza dönüşeceğini söyleyen Oktay, şöyleki devam etti:

“Şu anda bu süreçlere baktığımızda 6 bin başka faaliyeti var bu projenin. 6 bin faaliyetinde eş vakitli yürütüldüğü bir büyük projeden bahsediyoruz. Dünya ölçeğinde bir proje, bu ölçekteki bir projenin hayata geçirilmesi ortalama 6-7 yıl. 5 yıla indiğinde epeyce başarılı projeler, halbuki biz 2, 2.5 yıl üzere bir müddetde hamdolsun bunu üretimden, ana hatta basılma basamağı dahil tamamlayacağız. Bunun için 6 bin başka faaliyet devam ediyor. Bu 6 bin faaliyetin devam ettiği ve tamamlanıp işletme evresine geçildiğinde, üretimin her bir evrede yürütülmesi, bu kolay değil. Bu sürecin yürütülmesi için dünyanın en ileri sistemlerinden birisi, bir dijital sistem geliştirilmiş durumda. Hem bu 6 bin faaliyet buradan takip ediliyor. daha sonrasındaki işletme faaliyetlerinin de dijital manada kendi mühendislerimiz tarafınca geliştirilen sistemler, bu da bunun içerisinde. Son basamak da üretilen gazın basılması. Bugün projenin üzerinden ilgili tüm birimlerimizle epey ayrıntılı bir biçimde geçtik. Buradan Türkiye’deki her bir vatandaşımıza bunun 2023’ün birinci çeyreğinde, Karadeniz’den çıkarılan gazın, kendi mutfaklarında açtıkları vakit yakacakları gaza dönüşeceği muştusunu bir sefer daha vermek isterim. Bunu da gönül rahatlığıyla veriyorum.”

Muhteşem bir teknoloji ve deneyimin oluştuğunu açıklayan Oktay, şu biçimde konuştu:

“Muhteşem bir proje, grup mükemmel ve beyin göçünün geriye döndüğü bir projeyi de görüyoruz. 100’ün üzerinde mühendisimiz, yöneticimiz dünya ölçeğinde kendi alanında uzmanın Türkiye’ye döndüğü ve bu projeyi devam ettirdiği büyük bir projeden bahsediyoruz. Türkye’de olan genç arkadaşlarımız da dahil hepsinin süper bir gruba dönüştüğü ve buradan artık elde edilen deneyimin memleketler arası operasyonlarda yani yalnızca Türkiye’de değil, öteki ülkelerde de hem doğalgaz ve petrol arama beraberinde sondaj ve çıkarma süreci faaliyetlerinde kullanabileceği mükemmel bir deneyim ve teknoloji oluşmuş durumda. Hem dünyanın en ileri teknolojisi kullanılıyor lakin beraberinde yetmeyen durumlarda kendi mühendisimizin burada geliştirdiği teknolojileri görüyoruz. Dünya devlerinin de bu teknolojileri kullanmaya başladığını görüyoruz.”

‘Bu gazı Cumhuriyetimizin 100. yılında insanımızla buluşturmak arzusundayız’


Bakan Dönmez ise toprağın ve suyun altında görünmeyen biroldukça işin yapıldığını söyleyerek, “Onları görünür kılmak da biraz bize düşüyor. Şu anda yalnızca denizde 16 gemi ile çalışıyoruz. Bunlardan 3’ü sondaj gemisi. Bunların haricinde onlara takviye sağlayan, lojistik hizmet götüren, kıyıya yakın yerlerde dolgu yapan biroldukça gemimiz de var. Nasipse Haziran’ın 10’unda kıyıdan birinci boruları döşemeye başlıyoruz. Birinci 5-10 kilometrelik kısımda operasyon hizmeti daha farklı gemilerle olacak. daha sonrasında temmuz ayı ortasında derin deniz tarafında boruları döşeyecek platformumuz Türkiye’ye gelmiş olacak. İnşallah bu gazı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, birinci çeyreğinde insanımızla buluşturmak arzusundayız” dedi.


‘Karada ve denizde 4 bin 200 çalışanımız var’


4 bin 200 kişinin çalıştığını söz eden Dönmez, “Karada ve denizde 4 bin 200 çalışanımız var. Bunun büyük bir kısmı da kendi insanımız. Bu yalnızca Türkiye’nin değil, bu alanda inşaatı devam eden dünyanın da en büyük sayılı projelerinden birisi. Zorluk derecesi olarak da baktığımız da sahiden son derede sıkıntı bir projeyi yürütüyoruz. 170 kilometre kıyıdan uzaklığı olan, 2 bin 200 metre denizin derinliği olan, Karadeniz’in hırçın dalgaları, tabanındaki su yapıları ve formasyonu da dikkate aldığımızda son derece sıkıntı bir işi el birliğiyle, gönülden isteyerek büyük bir istekle çalışan arkadaşlarımız var. Asıl kahramanlar onlar, kapalı kahramanlarımız” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile TPAO Genel Müdürü Melih Han Alım, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki doğalgaz sürece tesisleri ve Filyos Limanı’nda incelemede bulundu, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Oktay, çalışanlara Filyos Limanı ve doğalgaz projelerini tüm dünyanın yakından takip ettiğini belirterek, teşekkür etti.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.