Dövizden TL’ye dönüşümde yurt haricinde yerleşik vatandaşlar YUVAM hesabı açabilecek

RAM

New member
Dövizden TL’ye dönüşümde yurt haricinde yerleşik vatandaşlar YUVAM hesabı açabilecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Yurt haricinde Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve İştirak Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Bildiri’yi, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Yurt haricinde yaşayan vatandaşların dövizleri ise Merkez Bankası tarafınca satın alınarak, Yurt haricinde Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve İştirak Sistemi (YUVAM) Hesabına aktarılması karara bağlandı.


Buna nazaran, YUVAM hesaplarının vadeleri ve bu hesaplara dönüştürülen döviz fiyatları üzerinden anaparaya sağlanacak ek getiri oranları, Merkez Bankasınca yayımlanacak metot ve temeller ile belirlenecek. Ek getiri döviz bazında anaparanın Türk lirası karşılığı üzerinden hesaplanacak ve Türk lirası olarak ödenecek.


Kelam konusu hesap, yurt haricinde yerleşik vatandaşların dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden iştirak fonu hesabı bakiyelerinin dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilerek açılabilecek. Dönüşüm kurunda, dövizin Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek tarz ve asıllara nazaran ilan edilen döviz alış kuru baz alınacak.


Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankasınca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak. Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının iştirak bankaları ile açık piyasa süreçleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadiyle alım süreçlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde, ortadaki farkı iştirak bankacılığı temelleri çerçevesinde iştirak bankası karşılayabilecek. Karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmayacak.


Vade sonu süreçleri


Bildirim ile YUVAM hesaplarına geçiş kapsamında vade sonu süreçlere ait kararlar de belirlendi. Bu kapsamda, vade sonunda YUVAM hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafınca ödenecek.


Vade sonu kurunda, YUVAM hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek tarz ve asıllara bakılırsa ilan edilen döviz alış kuru baz alınacak. Vade sonunda, hesap sahibinin vade sonu kuru üzerinden hesaplanan döviz bazında anaparası ile Merkez Bankasınca sağlanacak ek getiri meblağı toplamını elde etmesi temel olacak. Katılma hesaplarında iştirak bankacılığı temelleri geçerli olacak.


Öte yandan vade sonu kurunun, dönüşüm kurundan yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan fiyatın banka tarafınca ödenecek faiz yahut kar hissesinden yüksek olması durumunda, kur farkı üzerinden hesaplanan meblağdan faiz yahut kar hissesi düşülerek hesaplanan fiyat ile Merkez Bankasınca sağlanacak ek getiri meblağı Merkez Bankasınca hesap sahibine ödenecek. Vadedilk evvel çekim yapılması durumunda, Merkez Bankasınca kur farkı ve ek getiri fiyatı ödenmeyecek.


Bildirim, 21 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayınlandığında, bu kapsamda açılacak mevduat hesaplarına bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında faiz uygulanamayacağı karara bağlanmış lakin üst hudut belirtilmemişti.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.