El Açması Baklava Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
Not EkleTarifi Yazdır
Hamuru için;
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı sirke (üzüm yada elma fark etmez)
- Bir çimdik tuz
- 3,5 su bardağı un
- 4 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Bir kaç damla limon suyu
- 2 su bardağı ceviz içi (fındık yada fıstık da tercih edebilirsiniz)
- Nişasta
- 200 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Not EkleTarifi Yazdır
- Şerbet için şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatıyoruz.
- Şerbet kaynadıktan daha sonra bir kaç damla limon suyu ekleyip 2-3 dk daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
- Hamur için gereçleri uygun bir kaba alıyoruz ve karıştırıyoruz.
- Unu yavaş yavaş ekliyoruz ve ele yapışmayan bir kıvam aldığında bir yarım saat dolapta dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamuru toparlayıp küçük küçük bezeler haline getiriyoruz. (ben 26 tane beze elde ettim).
- Bezeleri birinci evvel küçük çapta açıyoruz.
- ondan sonrasında birinci 9 bezenin ortasına nişasta sürüyoruz ve üst üste koyup tepsi büyüklüğünde açıyoruz.(açarken merdane kullandım oklavaya gerek kalmadı).
- Açtığımız 9 bezeyi tepsiye yerleştirelim. (ben katlarını tek tek ayırmadım piştikten daha sonra esasen katlarına ayrılıyor. )
- Üzerine ceviz kırığı serpiştirelim.
- Aynı süreçleri öbür 9 beze ortasında yapalım ve tepsiye yerleştirip üzerine ceviz kırığı serpiştirelim.
- Kalan 8 beze ortasında tıpkı süreci yapalım ve tepsiye yerleştirelim.
- Baklavayı istediğiniz biçimde dilimleyebilirsiniz.
- Dilimlediğiniz baklavanın üstüne eritilmiş tereyağını ve sıvı yağı karıştırıp sürelim.
- 200 derece fırında yaklaşık 25-30 dk pişirelim. (pişme müddeti fırına bakılırsa değişir).
- Pişem baklavamız ılıkken hem de şerbetinde altını yakıp biraz ılık olmasını sağlayalım ve şerbeti baklavaya dökelim.Baklava 1 gün daha sonra daha da hoş olur.Deneyeceklere afiyet olsun ????.