Fuat Uğur: Makro ekonomik istikrarlara bakarken konutlardaki mikro ekonomik istikrarlar fazlacatan bozuldu

RAM

New member
Fuat Uğur: Makro ekonomik istikrarlara bakarken konutlardaki mikro ekonomik istikrarlar fazlacatan bozuldu
Türkiye gazetesi muharriri Fuat Uğur, ‘Makro büyüme meskenlerdeki mikro dengeyi bozmamalı’ başlığıyla yayımlanan yazısında ‘Türkiye’de incelenmesi gereken hayli acayip bir durumun yaşandığını’ söylemiş oldu.


“İkinci çeyrekte yüzde 21.7 büyüdük. Yılı en az yüzde 9 ile tamamlayacak üzere görünmekteyiz. İhracat yıllık bazda 200 milyar doları fazlacatan aştı. Merkez Bankası döviz rezervimiz 120 milyar dolar sonuna dayandı” diyen Uğur, şu biçimde devam etti:


“Ama bir yanda da alabildiğine artan işsizlik, âdeta uçan besin fiyatları ve enflasyon, bu fiyatları yapay halde tetikleyerek, yasa dışı tekniklerle artıran marketler ve hal mafyasının vatandaşın boğazını sıktıkça sıkması…


En tuhafı da harıl harıl orta eleman arayan lakin bulamayan, yiyecek içecek bölümünde 6 bin lira maaşlı eleman için ilan üstüne ilan veren, aradığı vasıflarda emekçi bulamadığı için açılışını erteleyen, yüzlerce emekçi istihdam edecek fabrikaların olması. Aldığım bilgiye bakılırsa İzmir’de kimileri Alman ortaklı üç büyük yatırımcı nitelikle yetişmiş orta eleman bulamadıkları için yatırımlarını ya geri çektiler ya da ertelediler.


Keza Çorlu’da da bu biçimde bir fabrika var. Sordum hangi elemanları aradıklarını. Misal, CNC operatörü, boya ve kurutma makineleri operatörü, apre operatörü, fork-lift ustası, tornacı, makineci, kaynakçı, makine operatörü, dokumacılık bölümünün en gerekli orta elemanları vb.


Konuştuğum bir ekonomist ‘Ara kademelerde işletmelere katkı sağlayacak nitelikli elemanlar yetiştiği takdirde ülkemizin ihracatı 300 milyar doları rahatlıkla geçebilir’ diyor. Teknik liselere ve sanayi meslek liselerine süratli ve acil halde yük verilmeli.”


‘Bu tabloyu nasıl izah etmek gerekir bilmiyorum’


Bu manada Türkiye’nin Arabası Teşebbüs Grubu’nca (TOGG) Bursa’nın Gemlik ilçesinde imali süren fabrikada muhtaçlık duyulacak teknik elemanların yetiştirilmesi için geçen yıl Otomotiv Sanayisi İhracatçıları Birliği (OİB) Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesine merkezî imtihanla öğrenci alınmasının fazlaca değerli bir adım olduğunu söyleyen Uğur, okuduğu haberlerden birtakım örnekleri aktardı:


“Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Adana Şube Lideri Biral Serttaş lokanta ve paketleme servislerinde önemli eleman meşakkati yaşadıklarını, günde 220 liraya çalışacak adam bulamadıklarını açıklamış dün.


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Lideri Davut Çetin, lokanta ve kafelerden gelen motokurye talebinin artık karşılanamadığını, aylık fiyatın 6 bin lirayı geçtiğini anlatıyordu dün bir daha.


Kelamını ettiğim birebir çelişkiyi Davut Çetin de lisana getiriyor: ‘İşsizlik bu kadar yüksek fakat öte tarafta personel bulamayan üyelerimiz var. Mekanik, kaynakçı, torna, makine operatörü yok. Minimum fiyatın kat kat fazlasını kazanıyor hepsi. Üniversite mezunu aylık 3-4 bin liraya iş arıyor ancak biz makine başında bekleyecek, taşıma, paketleme yapacak insan bulamıyoruz. Sürücü bile yok düşünün.’


Bu tabloyu nasıl izah etmek gerekir bilmiyorum. Zira sahiden izah edilebilir üzere değil. Ancak elini sallasan üniversite mezunu. Ne işe yararsın? Hiç. Masabaşı memuriyet verilirse çalışacaklar. senelerca iktidar karşısı olan bir insan kaynakları müdürü dostum, epeyce ünlü hamburger ekmeği yapan bir fabrikanın başına gelmişti. Bir gün iki saat keder anlattı bana:


‘Bırak bu biçimde kelamda üniversite mezununu, ilköğretim mezunu adam bile bulamıyorum. Yapacakları tek şey konveyörün başında durup gelen sepetlere paketlenmiş ekmekleri koyup teslim etmek. Taban fiyattan 1000 lira fazla maaş, sigorta, öğlen yemeği ve servis. İnanır mısın, geçen iki tanesi geldi, iki ay çalışıp daha sonra ayrıldılar. Gebze’deki kahvelerden birinde oyun oynarken görmüşler arkadaşlar. Meğerse yeni sürüm telefon almak için çalışmışlar…’ “

Büyük bir tuzak kuruldu, lâkin iktidar farkındalığı yetersiz.
Makro ekonomik dengelere bakarken evlerdeki mikro ekonomik dengeler çoktan bozuldu.
Bu yüzden de büyüme,MB rezervi,ihracat gibi yüz güldüren iyileşmeler acilen tabana yayılmalı.
Yapılacak belli.https://t.co/l22QUY4gIo

— Fuat Uğur
🇹🇷
(@FUATUGUR) September 14, 2021



‘Senin hallerde casusların olacak, göz açtırmayacaksın’


Fotoğrafın öteki yüzünde de besin enflasyonunun, astronomik konut fiyatı ve kira artışlarının yaşandığını belirten Uğur, şunları yazdı:


“Sabah gazetesinin haberinde okudum. Bir vatandaş Bursa’nın önde gelen zincir marketlerinden birinde kilosu 92 liraya tereyağı alıyor. daha sonra bir diğer markette birebir marka tereyağının fiyatının 49,95 lira olduğunu görüyor. Vatandaş 92 liralık tereyağını iade ediyor, Bursa Vilayet Ticaret Müdürlüğü’ne şikayet ediyor.


Gelen yanıt nedir dersiniz: ‘Marketler ortası fiyat farkı olabiliyor. Olağan bir durum. Pazartesi getirin inceleyelim…’ Yazık, epey yazık! Senin bilmen gerekeni vatandaş yaşayıp ve görüp şikayet ediyor, verilen karşılık akla ziyan. Bu aymazlık daha fazla devam edemez. Artık kim nasıl tedbir alacaksa alsın, gereğini yapsın.


Artık haberini okudum yazıya oturmadan evvel. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatıyla 10 büyük toptancı halinde fiyat artışlarına ait incelemeler gerçekleştirilecek. Âlâ, hoş de ne bulacaklar? Evraklar tamam. ‘Her şey yoluna uygun!’


Misal: Kaç ton zerzevat ve meyve dökülmüş? Yüzlerce ton. niye? Zira çürüdü. Haydi yaa, nerden bilelim? İşte evrakı, hal zabıtasının tuttuğu ‘Çürüktür’ raporu. Yersen. halbuki senin hallerde casusların olacak. Göz açtırmayacaksın.


Hal Yasası’nı Meclis’te 1 Ekim tarihinde görüşülmeye hazır hâle getireceksin. Monopolü kıracaksın. Yazdık binlerce sefer. Gübre fabrikalarına getirdiğin ihracat yasağını denetleyip meblağları indirmelerini sağlayacaksın. Yoksa canlarına okuyacaksın. Direnip üretimi mi düşürüyorlar, el koyup kayyum atayacaksın.


Üç harfli firmaların ve büyük marketlerin WhatsApp üzerinden belirledikleri fiyatlara dur diyeceksin. Büyük bir tuzak kuruldu, lâkin iktidar farkındalığı kâfi değil. Makro ekonomik istikrarlara bakarken konutlardaki mikro ekonomik istikrarlar fazlacatan bozuldu, haberiniz olsun.”

Haber Sitelerinden Alıntıdır.