RAM
New member
Hazır giysi ve dokumacılık sanayiinde yatırımın rotası Doğu’ya döndü
Tüm dünyayı tesiri altına alan salgın, tedarik zincirinde kırılmalara yol açtı. Gerek lojistik gerekse tedarik üzere konularda sorun yaşamak istemeyen memleketler arası devler, istikametini Türkiye’ye çevirdi. Salgın öncesinde yüzde 80’e yakın kapasite ile hizmet veren hazır giysi ve dokumacılık dallarında ise kelam konusu gelişmelere bağlı olarak acil yatırım muhtaçlığı oluştu. Lakin bu vakitte sanayi merkezlerinde yükselen yatırım maliyetlerinin yanı sıra yer ve emekçi bulamama sorunu, yatırımcıların istikametini öbür bölgelere çevirmesine yol açtı. Bu noktada gerek bölgesel teşvikler, gerekse istihdam açısından avantajlı hale gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ön plana çıktı.
Dünya gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine nazaran; 2020’nin başından bu yana hazır giysi dokuma kesimlerinde yalnızca 6. Bölge’ye yapılan yatırımların meblağı, 2.7 milyar TL’yi aştı. Bölüm temsilcileri, gerek bölgesel teşvik avantajları, gerek alıcı garantileri ve gerekse istihdam avantajı niçiniyle önümüzdeki devirde başta 5. ve 6. Bölge olmak üzere doğuya sanayi göçünün hızlanacağını aktardı.
‘Doğu’ya gitmek zorunda kalacaklar’
İstanbul Hazır giysi ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Lideri Mustafa Gültepe, milletlerarası arenada fiyat konusunda sürdürülebilir rekabet için bilhassa partner olarak uzun vadeli çalıştıkları alıcıların da teşviki ile bu şekil yatırımların hızlandığını söylemiş oldu. Yatırımların milletlerarası partnerlerin alım garantisi ile yapıldığına dikkat çeken Mustafa Gültepe, “5 ve 6. Bölgelere yatırıma fiyat konusunda avantajın devam edeceği beklentisi ile sıcak bakıyorlar. aslına bakarsanız yatırımcı şirket, gelecekte bu kesimde kalabilmek için o bölgeye gitmesi gerektiğini biliyor ve müşteri de bunu destekliyor. Dünyanın her tarafında mağazası olan müşterilerin bu biçimde bir dayanağı ve alım garantisi var” açıklamasında bulundu. Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa üzere bölgelerin yatırım açısından doygunluğa ulaştığını belirten Gültepe, potansiyeli olan bölgelerin ise Van, Batman, Diyarbakır olduğunu belirtti.
‘Bu trend devam edecek’
58 bini aşkın hazır giysi ve dokuma üreticisini temsil eden Türkiye Giysi Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Lideri Ramazan Kaya, kelam konusu gelişimin uzun müddettir gündeme getirdikleri partner entegre sisteminin bir yansıması olduğunu belirtti. Ramazan Kaya, “Müşterin yönlendirmesi ve bir grup iş garantileri ile yapıyoruz bunları. Bilhassa ABD’li büyük alıcılar, markalar birtakım iş garantileri vererek üretim tesisi kurmakla ilgili bizleri teşvik ediyor” dedi. Gün çok bu kapsamda yatırım haberi aldıklarını lisana getiren Kaya, yatırımı cazip kılan niçinleri ise işgücü ve yen konusunda şu biçimde konuştu:
“Batı’da kapasite ve emekçi bulmakla ilgili sorun yaşanıyor. Birinci kapasite ve emekçi bulmakla ilgili sorun yaşanıyor Batı’da. Bu meseleleri aşmak için işsizliğin yüksek olduğu bölgelere gitmek ve bölgesel teşviklerden de yararlanmak pek makul münasebetler. İkincisi akıllı, çağdaş ve sürdürülebilirliğin sağlandığı fabrikalar bunlar. Bu da bize hem nitelik tıpkı vakitte katma bedel katacak. bu biçimdece ihracata da daha fazla katkı ve katma paha sağlamış olacağız. Aslında Batı’daki kapasite Doğu’ya gitmiyor, mevcut olan kapasite muhtaçlığını o bölgelerde karşılamak ismine Doğu’ya bir sanayi göçü oluşuyor. Bu trend devam edecek” formunda konuştu.
‘Doğu bölgelerinde üretim maliyeti Çin’den hayli daha uygun’
Kesimin duayen isimlerinden olan ve İpekyol, Twist ve Machka markaları bünyesinde bulunduran Ayaydın-Miroglio Grubu’nun İdare Konseyi Başkanlığı’nı yapan Yalçın Ayaydın, “Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgeleri üretim maliyetleri açısından artık Çin’den epeyce daha ucuz. Hayat da bir daha bu bölgelerde Batı’ya nazaran fazlaca daha ucuz. Bilhassa basic eser üreten markaların hepsinin orada olması lazım. Ben onların yerinde olsam bir dakika durmam, koşa koşa masraf fabrikamı kurarım. Bir sürü teşvik var” sözlerini kullandı.
‘Çalışan kişi sayısına göre kesinlikle dayanak olmalı’
Yatırım konusunda Doğu’yu yeğleyen büyük kümelerden biri de Orka Holding. Damat, Tween ve D’S Damat üzere markaları bünyesinde bulunduran Holding’in İdare Konseyi Lideri Süleyman Orakçıoğlu, Giresun’da birincisini 2005, ikincisini de 2015’te olmak üzere iki adet fabrika kurduklarını anlattı. Orka Holding’in yatırım yaptığı Giresun 5. Bölge’de yer alıyor. Bölgeye birinci yatırım yaptıkları periyotta fazlaca zorluk yaşadıklarını anlatan Süleyman Orakçıoğlu, şöyleki konuştu:
“İlk yatırım yaptığımız devirde hava alanı yoktu, Trabzon’dan gidiyorduk. Altyapı kâfi değildi. Kumaşçılardan ikinci kalite kumaş alarak deneme üretimleri yaptık, tecrübe kazandık. En az 1.5-2 yıl bu biçimde çalıştık. İŞKUR ile çalışma yaptık. Lakin işgücü eğitimi kalitenin anahtarı. Şu an dünya standartlarında her türlü dokümana sahibiz. Bizim değil ülkenin bir bedeli artık bu üretim tesisleri. Biz bu iklimi oluşturduktan daha sonra bir sürü yatırım geldi. Bu biçim yatırım atılımları ülke için de bölge için de fazlaca kıymetli. Her türlü takviye verilmeli. Birtakım ülkelerde çalıştırdığın kişi başına hibe takviyeler veriliyor. Bizde de çalışan kişi sayısıyla ilgili kesinlikle bir takviye olmalı ve bu takviye de en az 5 yıl çalıştırma kuralı ile verilmeli.”
6. Bölge’ye 1.5 yılda 2.7 milyar TL’lik yatırım
Ticaret Bakanlığı tarafınca açıklanan Yatırım Teşvik İstatistikleri’ne nazaran 2020’nin başından bu yılın temmuz ayına kadar geçen müddette hazır giysi ve dokuma eserleri alanında 6. bölgede 484 şirket, 2 milyar 728 milyon TL yatırımı için teşvik dokümanı aldı. Kelam konusu yatırımlar kapsamında da 70 bin 939 da yeni istihdam sağlanacağı açıklandı. Yatırımların 339 milyon TL’si triko alanında gerçekleşirken, 671 milyon TL’si dokumacılık dokumacılığı ve 1 milyar 718 milyon TL’si de kürk hariç giysi eşyası imalatından oluştu. Öte yandan kelam konusu yatırımların 2 milyar 118 milyon TL’lik kısmı eksiksiz yeni yatırımlardan oluştu.
6. Bölge teşvikleri nelerdir?
Sanayi Bakanlığı sitesinde yer alan bilgilere bakılırsa 6. Bölge teşvikleri içinde şu dayanaklar yer alıyor:
Vergi indirimi: OSB ve Sanayi Bölgesi (EB) ortasında ise yüzde 50, haricinde ise yüzde 55,
Sigorta primi patron pay dayanağı: OSB ve EB ortasında ise 10 yıl, haricinde ise 12 yıl,
Faiz yahut kar hissesi dayanağı: İç kredide 7 puan, döviz/dövize endeksli kredide ise 2 puan,
Sigorta primi emekçi payı takviyesi: 10 yıl,
Gelir vergisi stopaj takviyesi: 10 yıl olarak uygulanıyor.
Makine temin mühletleri 2 yıla kadar yükseldi
Yüklü olarak iplikte olmak üzere dokumacılık bölümünde yatırımlar fazlaca daha süratli bir biçimde artıyor. İstanbul Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Lideri Ahmet Öksüz, artan yatırım iştahına bağlı olarak evvelce 5-6 ay olan makine termin müddetlerinin bir seneye kadar uzadığını hatta birtakım makinelerde ise bu mühletin 1.5-2 yıla kadar çıktığını anlattı.
Batı’da işgücünde yaşanan ıstırabın da yatırımların Anadolu’ya kaymasında tesirli olduğunu belirten Ahmet Öksüz, “Endüstrici önünü nazaranmezse yatırım yapamaz. Yazılı bir taahhüt yok lakin uzun vadeli ve inanca dayalı alakalarda partnerlerimiz ‘yatırımı yapın, biz sizi destekleriz, arkandayız’ diyorlar” sözlerini kullandı.
İzmir moda sanayisi, Van’da üretip ihraç edecek
İzmirli hazır giysi ihracatçılarının Van’a ilgisi artıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, halihazırda 3 İzmirli firmanın tesis kurduğu kentte, yeni firmaların da yatırım hazırlığında olduğunu lisana getirdi.
Türkiye’nin en batısındaki İzmir ile en doğusundaki Van içinde ticari bağlar güçleniyor. İzmir moda sanayisi, Van’da 6. Bölge teşviklerinden yararlanarak üretim yapacak, rekabet üstünlüğüyle ihracat gerçekleştirecek. Ege Hazır Giysi ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) üyesi 3 firma Van’da üreterek dünyanın dört bir tarafına ihracat yaparken, İzmirli firmaların Van’daki yatırımlarının artması için taban aranıyor. Ağustos ayında EHKİB Lideri Burak Sertbaş’ın başkanlığında Van’a giden Egeli ihracatçılar, bu sefer Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in başkanlık ettiği heyeti İzmir’de ağırladı. Van’ın bulunduğu bölgenin cazibe merkezi pozisyonunda olduğuna işaret eden Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, kentin nüfusunun yüzde 63’ünün 30 yaş altı olduğunu ve emek ağır dalların Van Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapması için uğraş gösterdiklerini lisana getirdi. Bilmez, “Van’da dokumacılık kesiminde 5 bin kişilik istihdama ulaştık. Van OSB’nin beşinci etabını dokumacılık kesimi için tahsis ettik. 11 firma ile sözleştik. 42 hektar alanın yatırımcılar için altyapısını da hazırladık. İzmirli ihracatçıların Van’da yatırım yapmasını istek ediyoruz” biçiminde konuştu.
Eskinazi: Van’da yatırımlarımız artacak
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, Van’da yatırım yapacak İzmirli firmaların rekabetçilik avantajı elde edeceklerini, bugün Van’da 3 İzmirli firmanın yatırımının bulunduğunu lakin ilerleyen süreçte yatırım yapma sonucu alan fazlaca sayıda firma olduğunu, bu sayının kısa müddette artacağını kaydetti.
Haber Sitelerinden Alıntıdır.
Tüm dünyayı tesiri altına alan salgın, tedarik zincirinde kırılmalara yol açtı. Gerek lojistik gerekse tedarik üzere konularda sorun yaşamak istemeyen memleketler arası devler, istikametini Türkiye’ye çevirdi. Salgın öncesinde yüzde 80’e yakın kapasite ile hizmet veren hazır giysi ve dokumacılık dallarında ise kelam konusu gelişmelere bağlı olarak acil yatırım muhtaçlığı oluştu. Lakin bu vakitte sanayi merkezlerinde yükselen yatırım maliyetlerinin yanı sıra yer ve emekçi bulamama sorunu, yatırımcıların istikametini öbür bölgelere çevirmesine yol açtı. Bu noktada gerek bölgesel teşvikler, gerekse istihdam açısından avantajlı hale gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ön plana çıktı.
Dünya gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine nazaran; 2020’nin başından bu yana hazır giysi dokuma kesimlerinde yalnızca 6. Bölge’ye yapılan yatırımların meblağı, 2.7 milyar TL’yi aştı. Bölüm temsilcileri, gerek bölgesel teşvik avantajları, gerek alıcı garantileri ve gerekse istihdam avantajı niçiniyle önümüzdeki devirde başta 5. ve 6. Bölge olmak üzere doğuya sanayi göçünün hızlanacağını aktardı.
‘Doğu’ya gitmek zorunda kalacaklar’
İstanbul Hazır giysi ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Lideri Mustafa Gültepe, milletlerarası arenada fiyat konusunda sürdürülebilir rekabet için bilhassa partner olarak uzun vadeli çalıştıkları alıcıların da teşviki ile bu şekil yatırımların hızlandığını söylemiş oldu. Yatırımların milletlerarası partnerlerin alım garantisi ile yapıldığına dikkat çeken Mustafa Gültepe, “5 ve 6. Bölgelere yatırıma fiyat konusunda avantajın devam edeceği beklentisi ile sıcak bakıyorlar. aslına bakarsanız yatırımcı şirket, gelecekte bu kesimde kalabilmek için o bölgeye gitmesi gerektiğini biliyor ve müşteri de bunu destekliyor. Dünyanın her tarafında mağazası olan müşterilerin bu biçimde bir dayanağı ve alım garantisi var” açıklamasında bulundu. Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa üzere bölgelerin yatırım açısından doygunluğa ulaştığını belirten Gültepe, potansiyeli olan bölgelerin ise Van, Batman, Diyarbakır olduğunu belirtti.
‘Bu trend devam edecek’
58 bini aşkın hazır giysi ve dokuma üreticisini temsil eden Türkiye Giysi Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Lideri Ramazan Kaya, kelam konusu gelişimin uzun müddettir gündeme getirdikleri partner entegre sisteminin bir yansıması olduğunu belirtti. Ramazan Kaya, “Müşterin yönlendirmesi ve bir grup iş garantileri ile yapıyoruz bunları. Bilhassa ABD’li büyük alıcılar, markalar birtakım iş garantileri vererek üretim tesisi kurmakla ilgili bizleri teşvik ediyor” dedi. Gün çok bu kapsamda yatırım haberi aldıklarını lisana getiren Kaya, yatırımı cazip kılan niçinleri ise işgücü ve yen konusunda şu biçimde konuştu:
“Batı’da kapasite ve emekçi bulmakla ilgili sorun yaşanıyor. Birinci kapasite ve emekçi bulmakla ilgili sorun yaşanıyor Batı’da. Bu meseleleri aşmak için işsizliğin yüksek olduğu bölgelere gitmek ve bölgesel teşviklerden de yararlanmak pek makul münasebetler. İkincisi akıllı, çağdaş ve sürdürülebilirliğin sağlandığı fabrikalar bunlar. Bu da bize hem nitelik tıpkı vakitte katma bedel katacak. bu biçimdece ihracata da daha fazla katkı ve katma paha sağlamış olacağız. Aslında Batı’daki kapasite Doğu’ya gitmiyor, mevcut olan kapasite muhtaçlığını o bölgelerde karşılamak ismine Doğu’ya bir sanayi göçü oluşuyor. Bu trend devam edecek” formunda konuştu.
‘Doğu bölgelerinde üretim maliyeti Çin’den hayli daha uygun’
Kesimin duayen isimlerinden olan ve İpekyol, Twist ve Machka markaları bünyesinde bulunduran Ayaydın-Miroglio Grubu’nun İdare Konseyi Başkanlığı’nı yapan Yalçın Ayaydın, “Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgeleri üretim maliyetleri açısından artık Çin’den epeyce daha ucuz. Hayat da bir daha bu bölgelerde Batı’ya nazaran fazlaca daha ucuz. Bilhassa basic eser üreten markaların hepsinin orada olması lazım. Ben onların yerinde olsam bir dakika durmam, koşa koşa masraf fabrikamı kurarım. Bir sürü teşvik var” sözlerini kullandı.
‘Çalışan kişi sayısına göre kesinlikle dayanak olmalı’
Yatırım konusunda Doğu’yu yeğleyen büyük kümelerden biri de Orka Holding. Damat, Tween ve D’S Damat üzere markaları bünyesinde bulunduran Holding’in İdare Konseyi Lideri Süleyman Orakçıoğlu, Giresun’da birincisini 2005, ikincisini de 2015’te olmak üzere iki adet fabrika kurduklarını anlattı. Orka Holding’in yatırım yaptığı Giresun 5. Bölge’de yer alıyor. Bölgeye birinci yatırım yaptıkları periyotta fazlaca zorluk yaşadıklarını anlatan Süleyman Orakçıoğlu, şöyleki konuştu:
“İlk yatırım yaptığımız devirde hava alanı yoktu, Trabzon’dan gidiyorduk. Altyapı kâfi değildi. Kumaşçılardan ikinci kalite kumaş alarak deneme üretimleri yaptık, tecrübe kazandık. En az 1.5-2 yıl bu biçimde çalıştık. İŞKUR ile çalışma yaptık. Lakin işgücü eğitimi kalitenin anahtarı. Şu an dünya standartlarında her türlü dokümana sahibiz. Bizim değil ülkenin bir bedeli artık bu üretim tesisleri. Biz bu iklimi oluşturduktan daha sonra bir sürü yatırım geldi. Bu biçim yatırım atılımları ülke için de bölge için de fazlaca kıymetli. Her türlü takviye verilmeli. Birtakım ülkelerde çalıştırdığın kişi başına hibe takviyeler veriliyor. Bizde de çalışan kişi sayısıyla ilgili kesinlikle bir takviye olmalı ve bu takviye de en az 5 yıl çalıştırma kuralı ile verilmeli.”
6. Bölge’ye 1.5 yılda 2.7 milyar TL’lik yatırım
Ticaret Bakanlığı tarafınca açıklanan Yatırım Teşvik İstatistikleri’ne nazaran 2020’nin başından bu yılın temmuz ayına kadar geçen müddette hazır giysi ve dokuma eserleri alanında 6. bölgede 484 şirket, 2 milyar 728 milyon TL yatırımı için teşvik dokümanı aldı. Kelam konusu yatırımlar kapsamında da 70 bin 939 da yeni istihdam sağlanacağı açıklandı. Yatırımların 339 milyon TL’si triko alanında gerçekleşirken, 671 milyon TL’si dokumacılık dokumacılığı ve 1 milyar 718 milyon TL’si de kürk hariç giysi eşyası imalatından oluştu. Öte yandan kelam konusu yatırımların 2 milyar 118 milyon TL’lik kısmı eksiksiz yeni yatırımlardan oluştu.
6. Bölge teşvikleri nelerdir?
Sanayi Bakanlığı sitesinde yer alan bilgilere bakılırsa 6. Bölge teşvikleri içinde şu dayanaklar yer alıyor:
Vergi indirimi: OSB ve Sanayi Bölgesi (EB) ortasında ise yüzde 50, haricinde ise yüzde 55,
Sigorta primi patron pay dayanağı: OSB ve EB ortasında ise 10 yıl, haricinde ise 12 yıl,
Faiz yahut kar hissesi dayanağı: İç kredide 7 puan, döviz/dövize endeksli kredide ise 2 puan,
Sigorta primi emekçi payı takviyesi: 10 yıl,
Gelir vergisi stopaj takviyesi: 10 yıl olarak uygulanıyor.
Makine temin mühletleri 2 yıla kadar yükseldi
Yüklü olarak iplikte olmak üzere dokumacılık bölümünde yatırımlar fazlaca daha süratli bir biçimde artıyor. İstanbul Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Lideri Ahmet Öksüz, artan yatırım iştahına bağlı olarak evvelce 5-6 ay olan makine termin müddetlerinin bir seneye kadar uzadığını hatta birtakım makinelerde ise bu mühletin 1.5-2 yıla kadar çıktığını anlattı.
Batı’da işgücünde yaşanan ıstırabın da yatırımların Anadolu’ya kaymasında tesirli olduğunu belirten Ahmet Öksüz, “Endüstrici önünü nazaranmezse yatırım yapamaz. Yazılı bir taahhüt yok lakin uzun vadeli ve inanca dayalı alakalarda partnerlerimiz ‘yatırımı yapın, biz sizi destekleriz, arkandayız’ diyorlar” sözlerini kullandı.
İzmir moda sanayisi, Van’da üretip ihraç edecek
İzmirli hazır giysi ihracatçılarının Van’a ilgisi artıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, halihazırda 3 İzmirli firmanın tesis kurduğu kentte, yeni firmaların da yatırım hazırlığında olduğunu lisana getirdi.
Türkiye’nin en batısındaki İzmir ile en doğusundaki Van içinde ticari bağlar güçleniyor. İzmir moda sanayisi, Van’da 6. Bölge teşviklerinden yararlanarak üretim yapacak, rekabet üstünlüğüyle ihracat gerçekleştirecek. Ege Hazır Giysi ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) üyesi 3 firma Van’da üreterek dünyanın dört bir tarafına ihracat yaparken, İzmirli firmaların Van’daki yatırımlarının artması için taban aranıyor. Ağustos ayında EHKİB Lideri Burak Sertbaş’ın başkanlığında Van’a giden Egeli ihracatçılar, bu sefer Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in başkanlık ettiği heyeti İzmir’de ağırladı. Van’ın bulunduğu bölgenin cazibe merkezi pozisyonunda olduğuna işaret eden Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, kentin nüfusunun yüzde 63’ünün 30 yaş altı olduğunu ve emek ağır dalların Van Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapması için uğraş gösterdiklerini lisana getirdi. Bilmez, “Van’da dokumacılık kesiminde 5 bin kişilik istihdama ulaştık. Van OSB’nin beşinci etabını dokumacılık kesimi için tahsis ettik. 11 firma ile sözleştik. 42 hektar alanın yatırımcılar için altyapısını da hazırladık. İzmirli ihracatçıların Van’da yatırım yapmasını istek ediyoruz” biçiminde konuştu.
Eskinazi: Van’da yatırımlarımız artacak
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, Van’da yatırım yapacak İzmirli firmaların rekabetçilik avantajı elde edeceklerini, bugün Van’da 3 İzmirli firmanın yatırımının bulunduğunu lakin ilerleyen süreçte yatırım yapma sonucu alan fazlaca sayıda firma olduğunu, bu sayının kısa müddette artacağını kaydetti.
Haber Sitelerinden Alıntıdır.