Hepsi bir arada: Linux dağıtımı blendOS, Arch, Fedora ve Ubuntu’yu bir araya getiriyor

celeron

Global Mod
Global Mod
BlendOS ile birlikte, öne çıkan mevcut Linux dağıtımlarının avantajlarını birleştirmeyi amaçlayan bir Linux dağıtımı ortaya çıktı. Resmi olarak 23.01 olarak adlandırılan ilk sürümde bunlar Arch Linux, Fedora ve Ubuntu’dur. Geliştiriciler, blendOS’un “kullanmak zorunda kalacağınız son dağıtım” olması gerektiğine tam anlamıyla söz verdiğinden, diğer ilk dağıtımların entegre edilmesi muhtemeldir. blendOS, özellikle dağıtımlar arasında sık sık geçiş yapan sözde dağıtıcıları hedeflemektedir.

BlendOS için temel dağıtım Arch Linux’tur. Bununla birlikte, yeni karma dağıtımın kullanıcıları, diğer dağıtımlardan yalnızca biri için kullanılabilen uygulamaları da yükleyebilir. Sağlanan Distrobox, bunun için gerekli kapları otomatik olarak oluşturur. Kullanıcılar, ilgili paket yöneticisi aracılığıyla uygulamaları edinebilir – Ubuntu’dan apt, Fedora’dan dnf.

Paket yöneticisi birleşik

Ancak, Arch’ın pacman’inden farklı olarak, ISO dosyası bu paket yöneticilerine doğrudan kurulum sağlamaz. Ancak daha sonra kurulabilir ve ardından blendOS kabuğunda birlikte kullanılabilirler. Ek olarak, dağıtım karışımı kendi paket yöneticisini karışımla birlikte sunar ve uygulama korumalı alan yazılımı Flatpak’ı destekler.

BlendOS varsayılan olarak masaüstü ortamı olarak Gnome ile birlikte gelir. Alternatif olarak, burada da seçim yapabilirsiniz ve kurulum sırasında KDE Plazma veya Xfce’ye geçebilirsiniz. blendOS değişmez bir işletim sistemidir ve bu nedenle salt okunurdur. Orijinal Arch dağıtımında olduğu gibi, güncellemeler aşamalı olmalıdır. BlendOS’un arkasındaki beyin, Ubuntu Unity, Ubuntu Web, UbuntuEd ve Gamebuntu’da proje lideri olan 13 yaşındaki Rudra Saraswat’tır. Yeni sürüm, geçerli sürüm 23.01’de Github’dan bir ISO dosyası olarak indirilebilir.

iX Magazine'den daha fazlası

iX Magazine'den daha fazlası

(jvo)

Haberin Sonu