İcradan satılık “Perili Köşk”: 450 milyon TL bedelle ihaleye çıkacak (Ragıp Paşa Köşkü satılıyor)

Samuag

New member
“Küçük Dolmabahçe”, “Perili Köşk” ya da ”Saray Yavrusu”… Caddebostan’ın göz kamaştıran köşkünün ihaleye çıkmasına sayılı günler kaldı. Eylül başında yeni sahibini bulması beklenen tarihi köşk, yılların bakımsızlığını üzerinden atacak, eski zarafetine, ihtişamlı günlerine geri dönecek.

TARİHİ KÖŞK 116 YAŞINDA

Caddebostan’da Cemil Topuzlu Caddesi’nde yer alan köşk, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in başmabeyincisi Ragıp Paşa tarafınca Sirkeci Garı’nın da mimarı olan Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund’a 1906’da yaptırıldı.

Kadıköy’ün simgeleri içinde gösterilen, yaklaşık 23 dönüm bahçe ortasında bulunan ve 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Ragıp Paşa Köşkü, taban artı 3 kat ve çatı katından oluşuyor.

Son periyot Osmanlı mimarisini yansıtan köşk, yer dizaynları, iç ve dış süslemeleri ve tavan fotoğrafları ile biliniyor.

Tavanları, eritilerek elde edilen altın varaklarla süslenen ve 40 bin altına mal olduğu kayıtlarda yazılı olan köşkün deniz tarafında bir kule mevcut. Köşkün kara tarafına açılan çift kanatlı, büyük oymalı demir kapısının karşısında iki hoş bina bulunuyor. Bunlardan selamlık olarak kullanılan yapı son senelerda yıkılırken yerine apartmanlar yapıldı.

Ragıp Paşa, 1920 yılında bu köşkte vefat etti. Köşk çabucak sonrasında farklı bireylerin mülkiyetine geçti.


“DÖNEMİNİN EN DEĞERLİ SANAT YAPITLARINDAN BİRİSİ”

Tarihi köşke ait açıklamalarda bulunan sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk, Ragıp Paşa Köşkü’nün devrinin fazlaca değerli bir sivil yapı örneği olduğunu söylemiş oldu.

Aktürk, kentin ortasındaki bu tıp değerli yapıların, hem bölgenin tıpkı vakitte kentin pahasını artırdığını tabir etti.

Bu sebeple köşkün korunmasının kıymetine dikkati çeken Aktürk, “Bu noktada yalnızca devlet kurumlarının değil hem de tüm sivil teşebbüslerin, bu köşkün hem korunması hem sürdürülebilir olması tıpkı vakitte gelecek jenerasyonlara aktarılması manasında fazlaca kıymetli bir misyonu var.” dedi.

Ragıp Paşa Köşkü’nün sanat tarihi açısından epey güçlü bir süslemeye sahip olduğunu belirten Aktürk, şöyleki konuştu:

“Döneminin en değerli sanat yapıtlarından birisi diyebileceğimiz bir yapı. Küçük Dolmabahçe denmesinin niçini, tavanlarını süsleyen mükemmel altın varaklar, süslemeler, kalem işleri, köşkün pervazları, yaşmakları… bununla birlikte bunlar fazlaca büyük zenginlik katmakta köşke. Bunların hepsinin o periyodun en uygun sanatkarlarının ve zanaatçılarının elinden çıkmış olması Ragıp Paşa Köşkü’nü bu derece özel kılmakta.”

Köşkün, 2. Abdülhamid’in başmabeyincisi Ragıp Sarıca tarafınca yaptırıldığını anlatan Aktürk, Sarıca’nın epey zevkli biri olduğunu söyleyerek, “İtalya’dan mermerler getirmiş. Viyana’dan parkeler getirmiş. Bunların hepsini 3 katlı bu eşsiz ahşap yapıya kendi zevkini epey başarılı bir biçimde yansıtmıştır. O manada fazlaca pahalı, fazlaca nadide bir yapı Ragıp Paşa Köşkü.” değerlendirmesinde bulundu.


YAKLAŞIK 450 MİLYON MUHAMMEN BEDEL BELİRLENDİ

Mülk sahibi hakkında başlatılan icra takibi niçiniyle İstanbul Anadolu 25. İcra Hukuk Mahkemesi tarafınca satışına karar verilen köşkün, icra müdürlüklerince yürütülen değer takdir çalışmaları kapsamında, tarihi binası, köşkün sit alanı olan toprağı, müştemilatı, bahçesinde yer alan ağaç ve bitki tipleri farklı başka değerlendirildi. Bu doğrultuda, 449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruş muhammen bedel belirlendi.

Köşkün birinci satış ihalesi 2 Eylül Cuma günü saat 11.00’de İstanbul Anadolu Adalet Sarayı 1 No’lu Mezat Salonu’nda yapılacak. Tarihi köşke sahip olmak isteyenler, 1 Eylül’e kadar “esatis.uyap.gov.tr” adresinden online teklif verebilecek.

Caddebostan’ın “Saray Yavrusu” birinci ihalede sahibini bulamaz ise ihale 3 Ekim’de yinelanacak.

MUHAMMEN BEDEL NEDİR?

“Tahmin edilen” ya da “oranlanan” manalarına gelir. Bu terim; ihale yolu ile satışı planlanan bir taşınmaz ya da taşınır malın, piyasa şartlarına bakılırsa eksper tarafınca tayin edilmiş piyasa bedelini söz eder.)