Kartepe Tepesi bitmiş oldu

Samuag

New member
Kocaeli Büyükşehir Belediyesince üniversite ve kurumların işbirliğinde “Dirençli Kentler ve Kentin Dönüşümü” temasıyla düzenlenen Kartepe Doruğu bitmiş oldu.

Kocaeli Kongre Merkezi’ndeki Kapanış Oturumu’na katılan tarihçi ve muharrir Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Kadim Kentlerden Günümüze” başlıklı konuşma yaptı.

Ortaylı, gençlik periyodundaki kentler ile bugünün kentlerini karşılaştırdı, Osmanlı ve Cumhuriyet periyodundaki endüstrileşme ve kentleşmede yapılan eksiklikleri ele aldı.

Doruğun kapanış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, Ortaylı’ya iştirakinden dolayı teşekkür ederek, “Kendisi nitekim hocalarımızın hocasıdır. Kendisini hürmetle selamlıyorum” dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Kadim Kentlerden Günümüze” başlıklı konuşma yaptı.

”25 FARKLI ÜLKEDEN 350 KADAR BİLDİRİ, 26 OTURUM, 15 PANEL”

Büyükakın, doruğun hazırlanmasında emeği geçen kurumlara teşekkür ederek, “4 gündür boyunca dinlediniz. 25 farklı ülkeden 350 kadar bildirinin sunulduğu, 26 oturumun, 15 panelin yapıldığı, hakikaten çok keyifli şehircilik tepesi gerçekleştirme imkanı bulduk. Kentim ismine gurur duyuyorum” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Büyükakın, Prof. Dr. Ortaylı’ya teşekkür plaketi verdi.

“BURADA KENTE DAİR HER ŞEY KONUŞULDU”

Dorukla ilgili sonuç bildirgesi hazırlanacağını belirten Büyükakın, burada yer alması gerektiğini düşündüğü hususlarla ilgili görüşlerini paylaştı.

Büyükakın, fazlaca kaliteli bir tepe gerçekleştirdiklerine işaret ederek, şunları söylemiş oldu:

“Çünkü bir yanda akademik çalışmaların ortaya koyduğu bilgiler, öbür yanda alandan gelen uygulamacılar, birbirini dinleme imkanına kavuştular. Bu fazlaca değerli bir şey. Sahiden saha bilgisiyle akademik bilginin buluşamadığı yerlerde maalesef oradaki fikirlerin hayata geçmesi, yani fikirden aksiyona geçme konusunda önemli eksiklikler oluyor. Bu manada çalışmalar, uygulamacılarla akademisyenlerin bir ortaya gelmesi, şehircilik manasında hayli önemli katkı sağlayacak. Neler üzerinde duruldu örneğin afetlerle karşı karşıya kaldığımızda, onun yönetilmesi, daha sonrasında bittikten daha sonra da rehabilitasyon kısmı bilhassa konuşuldu. Disiplinler ortası bir bakış açısının olması, farklı zenginlik kattı. Zira her uzman, kendi alanından bakıyor. Burada kente dair, kentte yaşayanlara dair her şey konuşuldu.”

“ENGELLİ TURİZMİYLE İLGİLİ BAŞLIK AÇILDI”

Dorukta dün gerçekleştirilen oturumda engelli turizmiyle ilgili bir başlığın açıldığına dikkati çeken Büyükakın, “Farklı farklı noktalara temas edildi. Havai fişek tesiri olarak kalmaması için bu işin projeye dönmesi, ete kemiğe bürünmesi gerekiyor. Bu da kurumsallaşma gerektiriyor. Yani fikirler harekete dönmeli, projeler buradan çıkmalı. Uygulanmalı, uygulamalar izlenmeli, eksiklikler gözlemlenmeli, daha sonra iyileştirmeler yapılmalı. Âlâ uygulama örnekleri paylaşılmalı. Bunun için gereksinim duyduğumuz kurumsal çerçeve için bir yapı teklifinde bulunacağım” diye konuştu.