Kartepe Tepesi ‘’Dirençli Kentler ve Kentin Dönüşümü’’ başlıyor

Samuag

New member
Dünyanın kıymetli fikir dorukları içinde yer almayı başaran Kartepe Tepesi, 24-27 Mart tarihlerinde kapılarını dördüncü kere açıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının paydaşlıkları ile düzenlenen doruğun 2022 yılı teması ’Dirençli Kentler ve Kentin Dönüşümü’’ olarak belirlendi. Tepenin tüm bilgileri www.kartrepezirvesi.com adresinde yer aldı.

NÜFUS ARTIŞI, PANDEMİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Son olarak 2019 yılında düzenlenen tepenin üzerinden geçen üç senede pandemi dünyada yaşayan her insanın hayatını esaslı bir biçimde etkiledi ve değiştirdi. Göçlerin, iklim değişikliğinin getirdiği afetlerin baskısını daha fazlaca hissetmeye başladık. Buna ek olarak bölgemizi etkileyen savaşlar bugün dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryoların bir daha ele alınması gerektiğini gösteriyor.

Çevresel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük bir değişimin arifesinde olduğumuz bu günlerde yaşanan olaylar bize; dünyamız, kentimiz, ailemiz için, özetlemek gerekirsesı gelecek jenerasyonlara yaşanabilir bir dünya bırakmak için, artık harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Öbür taraftan 1960’da 3 milyar olan dünya nüfusu 8 milyara yaklaşıyor, Bu nüfusun ise 3,5 milyarı kentlerde yaşıyor ve 30 yıl ortasında de bu sayı 6 milyara çıkacak. Bu büyüme de yüklü olarak Türkiye üzere gelişmekte olan ülkelerin kentlerinde gerçekleşecek.

22 ÜLKE, 350 KONUŞMACI, 49 PANEL VE FORUM

Dördüncü Kartepe Doruğu işte bu değişimin üzerine inşa edildi. Ana tema; “Dirençli Kentler ve Kentin Dönüşümü”. Kentlerin ve insan yerleşimlerinin inançlı, sağlam ve sürdürülebilir kılınması için 22 ülkeden 280 konuşmacı, 26 akademik oturum, 15 panel oturumu, 2 forum ve 8 özel oturumla dört günlük bir beyin fırtınası yapacak. “Şehirlerimizi İklim Değişikliği’nin neticelerina, doğal afetlere karşı nasıl daha kuvvetli hale getirebiliriz” sorusuna yanıt aranacak.

BAKAN KURUM VE ESKİ ŞANSÖLYE SCHRÖDER

Doruğun birinci günü olan 24 Mart Perşembe günü Kocaeli’nin turizm destinasyonu Kartepe’de düzenlenecek açılış oturumuna Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Programı (UN-Habitat) Yöneticisi Maimunah Mohd Sharif (online) katılacak. Doruğun mesken sahipliğini Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile Kocaeli Valisi Seddar Yavuz üstlenecek.

Doruğun birinci günü olan 24 Mart Perşembe günü Kocaeli’nin turizm destinasyonu Kartepe’de düzenlenecek açılış oturumuna Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton,

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Programı (UN-Habitat) Yöneticisi Maimunah Mohd Sharif (online) katılacak. Doruğun konut sahipliğini Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile Kocaeli Valisi Seddar Yavuz üstlenecek.

NTV ÖZEL OTURUMU

Kartepe Zirvesi’nin medya sponsorluğunu da üstüne alan NTV ise doruğa özel bir panelle iştirak sağlayacak. ‘’Dayanıklı Doğa’’ temalı NTV Özel oturumunda sunucu Seda Öğretir, meteoroloji mühendisi Gökhan Abur, moda dizayncısı Dilek Kaprol, WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ve iş insanı Orkun Olgar yer alacak.

SON GÜN KONUĞU İLBER ORTAYLI

Tepenin kapanışı ise bilhassa kentler ve kamu idaresi konusunda uzman tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılacağı ‘’Kadim Kentlerden Günümüze’’ temalı özel oturumla gerçekleşecek. Sunucu Pelin Çift’in moderatörlüğünü üstleneceği ve epeyce ilgi çekmesi beklenen bu özel oturumun akabinde doruğun kapanış seremonisi yapılacak ve sonuç bildirgesi okunacak.

TEPENİN TARİHÇESİ

Kartepe Tepesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde her yıl dünyayı ve insanlığı ilgilendiren bir temayla toplanmaktadır. Belirlenen temanın etrafındaki problemler, disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınmakta, tartışılmakta, tarif ve tahlil teklifleri geliştirilmektedir.

Tepe sonuçları “Kartepe Tepesi Bildirgesi” ile dünya kamuoyu ile paylaşılmaktadır. “15 Temmuz ve Dünya Darbe Düzeni” temasıyla 2017’de toplanan birinci Kartepe Zirvesi’nde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AB Genişlemeden Sorumlu Eski Komiseri Günter Verheugen’in ana konuşmacılar içinde yer almış, 26 ülkeden 186 konuşmacı görüş ve bildirilerini sunmuştu.

Kartepe Tepesi, 2018 yılında “Göç, Mültecilik ve İnsanlık” temasıyla toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreou, AB Türkiye Delegasyonu Lideri Christian Berger ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Katharina Lumpp’un ana konuşmacılar içinde yer aldığı Zirve’ye 31 ülkeden 336 konuşmacı katılmıştı. 2019 yılında 25-27 Ekim tarihleri içinde gerçekleşen 3. Kartepe Zirvesi’nde ise ana tema “Şehircilik ve Keyifli Şehir” olarak belirlenmişti.

Doruğa Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Etraf ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank iştirak sağlamıştı.