Keşif dalışında birinci sefer görüldü: Zehirli kedi balığı Akdeniz’e yerleşti

Samuag

New member
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Eserleri Fakültesi Sürece Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ile bir arada 6 kişilik grup Erdemli-Silifke ilçeleri içinde “Deniz canlıları müzesi faaliyeti altyapısının geliştirilmesi” projesi niçiniyle istilacı cinslerle ilgili keşif dalışı gerçekleştirdi.

2 gün müddetle dalış yapan takım, pilot bölge Akkum kayalıkları etrafında Kızıldeniz’den Türkiye’ye gelen zehirli dikenleri bulunan çizgili kedi balığını 321 kilometre Akdeniz’e kıyısı bulunan Mersin’de birinci kez görüntüledi.


Ekip bununla birlikte 10 yıl evvel Akdeniz’e giren 1 yıldır da takip edilen yerli barbunun popülasyonunu etkileyebileceği bedellendirilen sivri burun barbunların ağır olarak ürediğini kaydetti.


“ZEHİRLİ, TEMAS HALİNDE SIHHAT KURUMUNA GİTMEK GEREKİYOR”

Çizgili kedi balığı çeşidinin dikenlerinde aslan balığı üzere zehir bulunduğuna dikkat çeken Porf. Dr. Ayas, “Hem sırt yüzgeci, hem göğüs yüzgeçlerinde hayli sayıda ışın bulunuyor, kemiksi ışın. Ve bunların içerisinde de zehirler var. Bu çeşitle insanlarımız karşılaştığında bilhassa faydalanmalar durumunda ivedilikle bir sıhhat kurumuna gitmeleri gerekiyor. Zira bunun dikenleri battığında ağrılı ve önemli yangılı semptomlar geliştirebiliyor. Aslan balığı üzere aslında etinde de zehir yok. Tüketimi sağlanabilir” sözlerini kullandı.