Kılıçdaroğlu: Gençlerin siyaset kurumuna yönelik tenkitleri kıymetli

Samuag

New member
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Genç İstihdam Çalıştayı”nda konuştu.

Kılıçdaroğlu konuşmasında, gençleri ve yaşadıkları problemleri dinlemek istediğini belirterek tahlil konusunda halkın kendisine verdiği yetkiyi problemleri dinleyerek kullanımı gerektiğini söylemiş oldu.

Bir anne ve baba için evladının işsiz kalmasının derin bir acı olduğunun farkında olduğunu lisana getiren Kılıçdaroğlu, “Bunu yaşayan yakınlarım, akrabalarım, dostlarım var. ötürüsıyla ortasında bulunduğunuz tabloyu sizin kadar acı yaşamasam bile farkındayım” diye konuştu.

“GENÇLERİN SİYASET KURUMUNA YÖNELİK TENKİTLERİ ÖNEMLİ”

Gördüğü en temel sıkıntılardan birinin, gençlerin özgürce yaşamak istemesi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Düşüncelerine diğerinin müdahale etmesini istemiyorlar. Rahatlıkla toplumsal medyada siyaset kurumuna tenkitler yapmak istiyorlar. Bir siyasetçinin alkışa değil, sağlıklı ve dengeli tenkide gereksinimi vardır. Bizim goremediğimizi gençler nazaranbilir. Gençlerin siyaset kurumuna yönelik tenkitlerinin bizim için ne kadar bedelli olduğunun farkına varmalıyız” dedi.

Krizden çıkmanın yolunun ‘dört ayaklı bir stratejiyi’ uygulamak olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti:

“Dört ayaklı stratejiye sizlerin dayanak vermesi lazım. Bunun birinci ayağı demokrasi, fikir özgürlüğü, yargı bağımsızlığıdır. Kanıyı söz özgürlüğü yoksa hiç bir sorunu tartışamayız. Yargı bağımsız olmalı ki birilerinin talimatıyla hakim bizleri içeri atmasın. Demokrasi olmalı ki sabahın köründe gençlerin kapılarını polis kırıp içeri girmesin. Bunlar olmadığı takdirde ülkeyi büyütemez, geliştiremezsiniz. İstihdam alanı yaratamazsınız.”

“İŞİ EHLİNE VERMEK, TORPİLE SON VERMEKTİR”

Demokrasinin beraberinde ‘devlette liyakat’ olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şu biçimde konuştu:

“İşi ehline vermek, torpile son vermektir. Üniversite imtihanında başarılı sonuçlar elde edip üniversiteyi bitirip, KPSS’de hoş sonuçlar elde edip, hatta Türkiye derecesine girip, mülakatta eleniyorsa bir kişi, hepimizin oturup düşünmesi lazım. Bu sistemi değiştirmemiz gerek. Çarpık bir siyasal anlayışla ülkeyi kalkındıramazsınız, büyütemezsiniz. Demokrasi bununla birlikte can ve mal güvenliği demek. Demokrasinin olmadığı ülkede, o ülkenin evlatları geleceklerini daima yurt haricinde arar. Türkiye’nin üretmesi lazım. Üretirseniz dünyada saygınlığınız olur. Baskının olduğu otoriter yapıların olduğu yerlerde beşerler kanılarını özgürce söz edemezler. Sansür kanıyı kısıtlamadır.”

“ÜRETMEK EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN TEMEL NOKTASI”

Üretmenin ekonomik bağımsızlığın temel noktası olduğunu ve siyasal bağımsızlığın ekonomik bağımsızlık ile güçlendirileceğini belirten Kılıçdaroğlu, aksi biçimde siyasi bağımsızlığın da tehlikeye gireceği ikazında bulundu.

Üretimin yalnızca bir kavram olmadığının altını çizen Kılıçdaroğlu, “Eğer katma pahası yüksek eser üretemiyorsanız, dünyada kelam sahibi olamazsınız. Elinizde taşıdığınız cep telefonları gibi” biçiminde konuştu.

Üniversitelerin bilimsel özerkliğine paha verdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Üniversitelerin yönetimsel, mali özerkliğine paha veriyoruz. Bir diğer değerli nokta stratejide kuvvetli bir toplumsal devleti inşa etmek zorundasınız. Anayasa der ki ‘her insanın çalışma hakkı vardır. Devlet bu çalışma hakkı için imkanları hazırlar, sağlar’ diyor. Pekala işsizler ordusu nedir? Demek ki gerçek manada bir toplumsal devlet değiliz” dedi.

“BENİM SORUMLULUĞUM SİZDEN FAZLA”

“Üniversiteyi bitiren bir gencin babasından, annesinden harçlık istemesi, arkadaşlarıyla buluşamaması, hele baba işsizse epeyce daha dramatik tabloları biliyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, kelamlarına şunları da ekledi:

“Benim sorumluluğum sizden çok. Toplumsal devlette şayet bir üniversite öğrencisi ailesinin geliri yetersiz ve kamudan yardım alıyorsa sigortalı bir işi olmadığı sürece ondan paranın istenmesi asla yanlışsız değildir ve bunu kaldıracağız aslına bakarsan. Evlatlarımız üniversiteye gitsinler diye gayret harcıyoruz, mali durumu âlâ olmayan ailelerin evlatlarına muhakkak bir kredi veriyoruz, çocuk okuldan mezun oluyor, iş bulamıyor, parayı faiziyle birlikte istiyorsunuz. Devlet gençlere karşı tefecilik yapmaz. bu biçimde bir kural yok. Bunu kaldıracağım. Lakin bir işe girer, sigortalı olarak çalışır. Taban fiyat değil, taban fiyatın üstünde bir gelir elde ederse bu biçimde taksitle anaparayı alabilirsiniz. Minimum fiyatla başlamışsa hangi parayı isteyeceksiniz? esasen geçimini onunla sağlıyor. Bunu bütün arkadaşlarınıza anlatmanızı isterim.”

Problemlerin tahlil adresinin siyaset kurumu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti:

“kimi vakit şu tabirle karşılaşıyorum: ‘Ben siyasetle ilgilenmiyorum.’ ömrün her alanı siyasetle ilgilidir. Bindiğiniz otobüs siyasetle ilgilidir. Onun fiyatını siyaset kurumu belirler. Sinemaya giderseniz aldığınız biletin fiyatını siyaset kurumu belirler. Siyaseti yakından izlerseniz yanlışı ve doğruyu karar alma süreçlerinde daha sağlıklı gorebilirsiniz. Ekonomik olarak, toplumsal olarak önemli meselelerimiz var, ancak problemleri aşmanın yolu bir daha siyaset kurumudur. Sizler bizlerden daha düzgün yetiştiniz. Buradan Türkiye’yi çekip çıkarmak zorundayız. Önümüzdeki seçimlerde sandık gelecek. Siyaset kurumunu sorgulamak ve onu yanlışsız bir raya oturtmak sizin elinizde. 6 milyon 300 bin genç, birinci defa gidecek sandıkta oy kullanacak. Yani Türkiye’nin yazgısını ben ve yaşıtlarım belirlemeyecek. 6 milyon 300 bin genç belirleyecek.”

“MORALİNİZİ BOZMAYIN”

Gençlere artırım, krediler, hayat pahalılığı üzere dramatik tabloların anlatıldığını ve bunların ‘yaşamın gerçeği’ olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Acımasız bir hayat var. Fakat bu ömrü bahara döndürmek mümkün. birlikte çalışmak, uğraş etmek, karanlıkları aydınlığa çıkarmak mümkün. Martın sonunu bahar yapmak mümkün. Bütün bunları yapacağız” diye konuştu.