Kışlık sebzelere yerli tohum açılımı

Professional

New member
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bahisle ilgili olarak, “Kendi genetik kaynaklarımızı kullanarak hem randıman ve kalite birebir vakitte olumsuz iklim şartlarına güçlü çeşitlerin geliştirilmesi büyük ehemmiyet taşıyor” dedi. Bakanlıktan hususla ilgili Hürriyet’e verilen bilgi ise özetle şöyleki:

“Kışlık sebzelerde hibrit ıslahının güç olması sebebiyle Türkiye’de yerli çeşitlerimiz epey az olup, hibrit kışlık zerzevat tohumluğunun yüzde 90’ı ithal ediliyor. Proje ile kışlık zerzevat çeşitlerinden Türkiye’nin zerzevat üretiminde birinci sıralarda yer alan ve yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibritlerin ağır olarak kullanıldığı soğan, havuç, marul, lahanagillerden kırmızı baş lahana ve brokolide gen havuzlarının genişletilmesi ve maksada uygun yeni çeşitlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında 2022 yılı prestijiyle kendi genetik kaynaklarımız kullanılarak hem randıman ve kalite birebir vakitte olumsuz toprak (hastalıklar gibi) ve iklim şartlarına dayanıklılık özellikleri ile öne çıkan zerzevat adayları da geliştirildi. Bu projenin sonunda geliştirilen ve piyasaya aktarılan çeşitler ile özel bölüme verilecek yarı yol malzemelerinin takviyesinde geliştirilen yerli çeşitler ile kelam konusu tiplerde ülkemizin dışa bağımlılığı yakın vakitte yüzde 30, orta vadede yüzde 50 ve uzun periyotta yüzde 80 oranında ortadan kaldırılacak.” Kuraklığa karşın 2021’de 98 bin ton olan bitkisel üretimin 117 bin tona çıktığını belirten Bakan Kirişci, “Bu yıl tüm vakit içinderın rekorunu kıracağız, bitkisel üretimde 127 bin tonu goreceğiz” dedi.