Kız Kulesi’nin altı aşınmış: Muhtemel bir zelzelede yıkılırdı

Samuag

New member
Geçen yıl onarıma alınan tarihi yapının toplumsal medyada paylaşılan imgeleri mevcut tartışmalarının yanında “Kız Kulesi yıkıldı mı?” sorusunu birlikteinde getirmişti.

Tartışma ile ilgili bakanlık bir açıklama yapmış, kulenin aslına uygun bir biçimde restore edildiği, kulenin külah kısmının özgün gerece uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmaların devam ettiği belirtilmişti.

Restorasyon bittikten daha sonraki hali


2500 yıllık tarihe sahip Kız Kulesi 1940’lı senelerda meydana gelen yangın daha sonrası restore edilmiş, kulenin külah kısmı betonarme olarak yapılmıştı.
Uzmanlar betonarme yapının tarihi yapıya ziyan verdiği ve sarsıntıya sağlam olmadığı konusunda görüş bildirmişti.

İŞTE KIZ KULESİ’NDEN YENİ AYRINTILAR

Bakanlık yayımladığı Kız Kulesi onarım raporunda yeni detaylara da yer verdi.




KUBBE AHŞAPTAN

DİREK ÇELİKTEN


1940 yılındaki onarım sırasında beton kullanılan kısımlar değiştirilecek. Bunun yerine 1800’lü senelerdaki imgesine emsal biçimde kubbe ahşaptan yapılacak. Ayrıyeten Kule’nin bayrak direği çelik bir direk ile değiştirilecek.

Kulenin, kuruluğu olduğu adanın deniz altındaki kısmını incelendi.

AKINTILAR AŞINDIRDI

Dalgaların ve taban akıntısı niçiniyle daha evvel yapılan dolguların aşıntığı tespit edildi. Kayalarla dolgu yapılıp güçlendirilmesi beklenen yapı nazaranvini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstlenecek.

1944 yılında kullanılan beton ve çimento, içeriğindeki tuzlar ve başka kimyasallar niçiniyle yapının vakit içinde aşındığı tespit edildi.

Ayrıca, kolon ve döşeme donatılarının temasının olmadığı, beraberinde içeriğinde deniz kabuklarına rastlanan deniz kumunun kullanıldığı kullanıldığı tespit edildi.



”OLASI BİR ZELZELEDE ZİYAN GÖRÜRDÜ”

Bakanlık tarafınca yayımlanan raporda, sunulan bilgiler ışığında ”Oluşabilecek büyük bir zelzelede, İstanbul’un göz bebeği olan Kız Kulesinin bütünüyle ziyan nazaranceği anlaşılmıştır” denildi.

Temiz su, elektrik çizgilerinde da yenilemeye gidilecek kuleye kanalizasyon erişimi sağlanacak.

Bakanlık, vakit zaman düşen yıldırımların direğe ziyan vererek çatlaklar oluşturduğunu tespit ettiği yapıya paratoner takılacağını da deklare etti


”İstanbul’un en kıymetli simgelerinden olan bu güzide anıt yapıtta paratoner bulunmadığı ve vakit zaman düşen yıldırımların direğe ziyan vererek önemli çatlaklar oluşturduğu çalışmalarımızda görülmüştür. Bu durum için tüm tedbirler alınacaktır ”

Kız Kulesi’ndeki çalışmaların 2023 yılının birinci aylarında bitmesi ve bahar aylarında da ziyarete açılması bekleniyor.