Kritik eserlerde yetki Tarım Bakanlığı’nda

Professional

New member
Hal bu biçimdeyken dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 2022/1 sayılı ihracat bildirimi ile domates, kuru soğan-sarımsak, hıyar ve kornişon, fasulye, patlıcan, sivri biber, zeytin, ismi fasulye, kırmızı mercimek, portakal, mandarin, limon, karpuz, elma, zeytinyağı, kümes hayvanları, horoz, tavuk, sakatatları, yumurta, tereyağ ihracatında gerektiğinde dönemsel düzenlemeler yapma yetkisi 31 Aralık 2022 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildi. Bildirim, tarım piyasalarında “Bu eserlere ihracat yasağı mı geliyor?”, “Dahilde sürece rejimine doğal eserler de mi buna dahil” tasasına yol açarken, Hürriyet’e konuşan uzmanlar, “Bakanlık gerekli durumlarda ‘ihracı kayda bağlı ürünler’ listesine ekleme çıkarma yoluyla bu süreci yönetirken, karar alma uzayabiliyor. Dünkü bildiri ile sayılan bu eserlerde, olası devirlerde Tarım Bakanlığı süratlice karar alıp yürürlüğe koyabilsin diye bu yetki onlara verilmiş. Fakat piyasada yaşanan bu telaşları gidermek için de bir uygulama genelgesi yayınlayacaklarmış” dedi.

KALİTELİ ESER İHRACATA

Uzmanlar, kimi çevrelerin dediği üzere 60 milyon tonluk piyasada 5 milyon tonluk ihracatın meblağları etkilemediği yaklaşımının yanlışsız olmadığını belirterek, “Geçen yaz kaliteli kiraz, kayısı yiyemedik. Bakanlık ‘üretim rekoru kırdık’ dedi ancak biz görmedik. Zira büyük kısmı ihracata gitti. Yaş meyve sebzede fiyatı, üretim ölçüsü ve ihracat yakından etkiliyor. Nohutta 170 bin ton ihracat yapılmış, üretimi de yüzde 20 düşmüştü. Artık fiyatı uçuyor. Bakanlık ‘üretim rekoru kırdık’ diyor. Bir tesir var, yok sayamayız. O niçinle bakanlığın süratli hareket edebilmek ismine bir ön alma atağı ki bunu yanlışsız buluyoruz. Fakat mümkün bu tıp yasaklamaların akşamdan sabaha alınması yanlıştır” sözlerini kullandı.

YUMBİR Lideri İbrahim Afyon da, bildirinin kendilerini endişelendirdiğini belirterek, “İhracatı kapatırsanız, iki hafta yumurtayı maliyetinin yarısına yedirirsiniz, iki hafta daha sonra tüm tavuklar kesite masraf ve üretim durur. daha sonrasında yumurta ithal etmeye çalışırsınız” dedi. Afyon, ne Ticaret ne de Tarım Bakanlığı’nın ihracatı durdurma niyeti olmadığını da belirterek, “Bize verdikleri bilgiye nazaran domates, soğan, patates üzere yumurtada fahiş fiyat olursa, süratlice müdahale edebilmek için bu yetkiyi almışlar. Lakin unutulmasın ki yumurtada hiçbir vakit fahiş fiyatın kaynağı üretici de ihracatçı da değildir” diye konuştu.

BAKANLIK: YASAK YOK

Bakanlık yetkilileri ise bildirinin rastgele bir ihracat kısıtlaması manasına gelmediğini belirterek, yalnızca dinamik süreçler için alınmış bir yetki olduğunu vurguladılar. İhracatı artırmanın da bir amaç olduğunu anımsatan yetkililer, “Piyasaların huzursuz bulunmasına gerek yok. Dinamik süreçler var, bu süreçleri gerçek yönetmek ismine yapılmış bir düzenleme” dediler.