Microsoft, entegre AI donanımına sahip Copilot Plus bilgisayarlarını duyurdu

celeron

Global Mod
Global Mod
Microsoft, yapay zekayı (AI) dizüstü bilgisayarlarına entegre ediyor. Pazartesi günü ABD teknoloji grubu, AI'nın çok önemli bir rol oynadığı Copilot Plus PC adlı yeni bir bilgisayar kategorisini duyurdu. Bunlar, yerleşik AI donanımına sahip ve işletim sistemi genelinde AI özelliklerini destekleyen Windows dizüstü bilgisayarlardır.

Reklamcılık



Microsoft CEO'su Satya Nadella, Copilot Plus PC'leri “şimdiye kadar üretilmiş en hızlı, en yapay zeka özellikli bilgisayarlar” olarak nitelendirdi. Nadella Pazartesi günü şirketin Redmond, Washington'daki genel merkezinde düzenlenen lansman etkinliğinde yaptığı duyuruda, Microsoft'un Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer ve Asus gibi tüm büyük dizüstü bilgisayar ortaklarının kendi Copilot Plus bilgisayarlarını piyasaya süreceklerini duyurdu. Etkinlikte Microsoft, Surface serisinin bir parçası olarak entegre yapay zekaya sahip iki cihazını tanıttı: yeni Surface Pro ve Surface Laptop. Her iki cihaz da Qualcomm Snapdragon X Plus ve Snapdragon X Elite yongalarıyla donatılmıştır. Bunlar saniyede 45 trilyon hesaplama işlemini gerçekleştirebilen Qualcomm Hexagon Nöral İşleme Birimi (NPU) ile donatılmıştır. Güçlü sinir işlemcileri entegre yapay zeka işlevlerini mümkün kılar.

Teknoloji portalı The Verge'e göre, en önemli yeni işlevlerden biri, kullanıcıların bilgisayarlarında yaptığı ve gördüğü her şeyin aranabilir bir “fotoğrafik belleğini” oluşturmak için yapay zekayı kullanan “Geri Çağırma” işlevidir. Teknoloji blogu Engadget, verilerin bilgisayarda kaldığını ve Microsoft'un yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılmadığını yazıyor. Yeni işlevleri desteklemek için Windows 11'in bir parçası olarak dizüstü bilgisayarlarda 40'tan fazla AI modeli çalışacak. Microsoft'un yerleşik yapay zeka asistanı Copilot, yakın zamanda tanıtılan OpenAI'nin GPT-4o modelini de destekleyecek.

Yeni bir dönemin başlangıcı


Microsoft, Copilot Plus cihazlarını Windows dizüstü bilgisayarlarda yeni bir çağın başlangıcı olarak tanıtıyor. The Verge, yeni yapay zeka özelliklerinin herhangi bir işlemci donanımıyla çalışacak şekilde tasarlandığını yazıyor ve şunları söylüyor: “Bunlar, kanıtlanmamış donanım ve yazılıma yönelik iki büyük bahis, ancak çalışırlarsa dönüştürücü olma potansiyeline sahipler.”

Lansmanda Microsoft'un Windows yöneticisi Yusuf Mehdi, yeni dizüstü bilgisayarların M3 işlemcili MacBook Air'den “yüzde 58 daha hızlı” olacağını söyledi. Bunun tüm Copilot Plus PC dizüstü bilgisayarlar için mi, yoksa yalnızca Qualcomm işlemcilere dönüştürülen modeller için mi geçerli olduğu henüz bilinmiyor. Apple ise dizüstü bilgisayarlarında daha güçlü M3 çiplerini ve yakın zamanda yeni iPad Pro'da tanıtılan M4 çipini zaten piyasaya sürdü.

Microsoft'a göre Copilot Plus bilgisayarların vaat edilen performansı sunabilmesi için belirli teknik gereksinimleri karşılaması gerekiyor. En az 256 GB SSD'ye, entegre nöral işlemciye ve 16 GB belleğe sahip olmanız gerekir. Qualcomm çipli Arm tabanlı modellerin, 15 saate kadar aktif internet kullanımına olanak tanıyan pil ömrüne sahip olması gerekiyor. Qualcomm işlemcili ilk Copilot Plus PC'lerin 18 Haziran'da piyasaya çıkması bekleniyor. Intel ve AMD işlemcili modeller daha sonraki bir tarihte piyasaya sürülecek.


(akın)



Haberin Sonu