Mobilite dönüşümü: Giderek daha fazla metro otomatikleştiriliyor

celeron

Global Mod
Global Mod


  1. Mobilite dönüşümü: Giderek daha fazla metro otomatikleştiriliyor

Trenler dünya çapında 60’tan fazla şehirde otomatikleştirilmiştir. Almanya’da Nürnberg metrosu 2008’den beri tek öncü oldu. Ancak bu durum değişiyor. Almanya’da yerel toplu taşımada yaklaşık 96.000 tren ve otobüs şoförü çalışıyor – ancak bunların neredeyse yarısı önümüzdeki birkaç yıl içinde emekli olacak. Alman Taşımacılık Şirketleri Birliği sözcüsü Eike Arnold, 2030 yılına kadar yaklaşık 40.000 işin doldurulması gerektiğini söylüyor.


“Umutsuzca sürücü arıyoruz.” Otonom otobüsler şimdiden onlarca şehirde test ediliyor ama şu ana kadar Almanya’da sadece sürücüsüz bir metro Nürnberg’de var. Bunun nedeni, bir tüneldeki raylarda bilgisayarla sürüşün arabaların, bisikletçilerin ve yayaların kesiştiği yola göre çok daha kolay olmasıdır. Son derece otomatikleştirilmiş trenler, örneğin Nürnberg’deki ana rotada olduğu gibi, çok daha kısa aralıklarla, 100 saniyelik aralıklarla arka arkaya çalışabilir.

yüzde 30 daha fazla yolcu


Üretici Siemens’e göre, mevcut güzergahlarda yüzde 30’a kadar daha fazla yolcu taşınabiliyor. Alman Demiryolları Endüstrisi Birliği Genel Müdürü Axel Schuppe, öngörülü çalıştırma ve frenleme sayesinde, “otonom trenler aynı zamanda önemli ölçüde daha az tahrik enerjisi tüketir ve araçlarda ve raylarda daha az aşınma ve yıpranmaya katkıda bulunur” diyor. Schuppe, “Londra, Paris, Vancouver, Sao Paulo, Meksika ve Singapur dahil olmak üzere dünya çapında 60’tan fazla şehirde milyonlarca yolcu her gün otomatik trenleri kullanıyor” diyor.


“Bugün yeni hatlar inşa edildiğinde, trenler neredeyse her zaman otonom olarak çalışmalı ve otomasyon planlamanın bir parçası.” Şimdi Hamburg’da olduğu gibi. Hochbahn sözcüsü Christoph Kreienbaum, yeni U5’in “otomatik olarak ve sürücüler olmadan çalışacağını” söyledi. Öte yandan, mevcut ağ ile maliyetler ve teknik çaba “verimle makul bir orantıda olmayacak”. Buradaki kısmi otomasyon yakında 100 saniyelik bir döngüyü mümkün kılacaktır: istasyonlar arasındaki bilgisayar kontrolleri ve sürücüler varış ve ayrılışla ilgilenir.

Fransa’da Lille birinci oldu


Fransa’nın kuzeyindeki Lille kentindeki metro, 40 yıl önce sürücüsüz metronun öncüsüydü. Bunu 15 yıl önce, 2008’de yeni inşa edilen U3 hattıyla Nürnberg takip etti. İki yıl boyunca sürücü kontrollü U2 ile karışık operasyonda ana rotada koştu. Bu da daha sonra adım adım ve devam eden operasyonlar sırasında otomatikleştirildi. Gerekli teknoloji ek olarak 110 milyon avroya mal oldu. Nürnberg nakliye şirketi VAG’ın sözcüsü Elisabeth Seitzinger, uzun zaman önce buna değdiğini söylüyor. “Bugün bundan vazgeçmezdik!” Takvim daha yoğun. Daha az araca ve 105 daha az metro sürücüsüne ihtiyaç var. Ve operasyon daha esnektir: Büyük bir yoğunluk olduğunda, günün sonunda bir sürücünün getirilmesine gerek kalmadan trenler depodan hızlı bir şekilde getirilebilir.


“Daha fazla performans, daha az çaba”, VAG’ın vardığı sonuçtur. Her yıl yaklaşık 70 milyon yolcu sürücüsüz trenlerle Nürnberg üzerinden seyahat ediyor. Seitzinger, yolcuların herhangi bir çekince göstermediğini, “Başından beri iyi karşılandı, sorun olmadı” diyor. Geleneksel metrolarda sürücü kabininin olduğu yerde, burada yolcular ayakta durur ve rotayı net bir şekilde görebilir. Güvenlik nedeniyle birçok sürücüsüz metronun peronları raylardan bariyerlerle ayrılmıştır. Sadece tren durduğunda bariyerin kapıları açılır. Öte yandan Nürnberg’de raylardaki sensörlere güveniyorlar: Piste bir şey düşerse acil frenlemeyi tetikliyorlar. Schuppe, “en azından gelecekte otomasyonu düşünmeyen” neredeyse hiç hafif raylı araç olmadığını söylüyor.

“Sürücüsüz sürüş için bir ön koşul olan dijital kontrol ve güvenlik teknolojisine sahip iş, gözle görülür şekilde artıyor.” Demiryolu endüstrisi, belediye ulaşım şirketlerinden giderek daha fazla talep alıyor. Dernek yöneticisi, “örneğin Berlin, Frankfurt am Main veya Münih” gibi pek çok şehir artık tren otomasyonu için temel teknolojiyi kullanıma sunuyor. Bu, ağı genişletme olmadan bile daha verimli hale getirir. “Gelecekte, örneğin, Frankfurt ağındaki trenler her iki dakikada bir çalışabilmelidir.”

dönüşüm maliyetli


Münih nakliye şirketi MVG, platform kapılarla bir pilot test planlamıştı, ancak maliyet nedenleriyle tekrar iptal etti. Metronun tamamen otomatikleştirilmesi, yeni demiryolu taşıtları ve altyapı gerektirecektir. Sözcü Maximilian Kaltner, “Mevcut ağı buna dönüştürmek çok paraya mal olur ve yıllar hatta on yıllar alır” diyor.

Berlin BVG ayrıca metroyu kademeli olarak otomatikleştirmek istiyor, böylece daha sık seferler mümkün oluyor. Ancak sözcü Markus Falkner, bazıları imparatorluk dönemine kadar uzanan ve listelenen birçok metro istasyonuyla ağın sürücüsüz çalıştırılmasının çok büyük bir teknik ve mali zorluk olacağını söylüyor. VDV sözcüsü Arnold, uzun vadede trendin otonom sürüşe doğru olduğunu söylüyor. Yeni bir metro veya yeni bir hattın yapıldığı veya altyapının ve trenlerin tamamen yenilenmesi gereken yerlerde işler daha hızlıdır. Ancak sürücülere onlarca yıl daha ihtiyaç duyulacaktı.


(mak)



Haberin Sonu