Performans çevreyi geride bırakıyor: Dört şirketten yalnızca biri yapay zekanın enerji tüketimini kontrol ediyor

celeron

Global Mod
Global Mod
Şirketlerin yüzde 27'si seçim yapmadan önce yapay zeka modelinin güç tüketimini kontrol ediyor. Şirketlerin yarısından fazlası için yapay zeka performansı, çevresel etkinin ölçülmesinden daha önemli. Bu, BT danışmanlık şirketi Capgemini tarafından yapılan bir araştırmadan ortaya çıkıyor. Aynı zamanda yöneticilerin yüzde 48'i yapay zekanın şirketlerinin sera gazı emisyonlarını artırdığına inanıyor. Çevresel etkilerini ölçen şirketler önümüzdeki iki yılda yüzde 85 oranında bir artış bekliyor.


Reklamcılık



Çevresel etkiler yalnızca ikincildir


Şirketler yapay zeka modellerini seçerken öncelikle performansa odaklanıyor. Dörtte üçünden fazlası bunları ölçeklenebilirliğin hemen önünde, ilk beş seçim kriteri arasında sıralıyor. Siber güvenlik, maliyetler ve verimlilik de şirketler için önemli; yarıdan fazlası onları ilk beşte sıralıyor. Ekolojik etkiler söz konusu olduğunda ise bu oran yalnızca yüzde 20'dir. Buna karşılık, ankete katılan yöneticilerin yüzde 38'i yapay zeka kullanımının çevresel sonuçlarının farkında.

Şu ana kadar karar vericilerin yüzde 42'si şirketlerindeki çevresel hedefleri yeniden düşünmek zorunda kaldı. Ancak şu anda yaklaşık on şirketten yalnızca biri yapay zeka kullanmanın çevresel etkilerini kontrol ediyor. Ancak yöneticilerin yüzde 80'inden fazlası gelecekte bu tür incelemeler yapmak istediklerini söylüyor. Yaklaşık yarısı bunu önümüzdeki 12 ay içinde yapmayı planlıyor, diğer yarısı ise sınavların başlamasına kadar 24 ay geçmesini bekliyor.

Yanıt veren dört kişiden üçü, yapay zeka üreticilerinin ekolojik sonuçlara ilişkin şeffaflık eksikliğine dikkat çekiyor. Ancak üçte ikisi kendilerini sorumlu olarak görüyor ve yönetim düzeyindeki farkındalık eksikliğinin farkında. Ayrıca çevresel etkileri ölçmenin zor olduğunu da belirtiyorlar. Yapay zeka modelleri için bir emisyon hesaplayıcısı bu konuda size yardımcı olabilir. Bununla birlikte şirketlerin üçte biri halihazırda sürdürülebilirlik önlemlerini yapay zeka yaşam döngüsüne entegre etmeyi planlıyor. Yarısı bilinçli olarak daha küçük dil modellerine ve yenilenebilir enerjilere güveniyor veya önümüzdeki yıl bunu yapmayı planlıyor.

Yapay zeka, veri merkezi güç tüketimini iki katına çıkaracak


Geleneksel Google aramasıyla karşılaştırıldığında ChatGPT 4'teki sorguların güç tüketimi 10 kat daha fazladır. Capgemini araştırmasına göre OpenAI, dil modelini eğitmek için 51 ila 62 gigawatt saat elektrik enerjisine ihtiyaç duyuyordu. Google'ın makine öğrenimi programı örneğinde, yazarlar bu oranı çıkarım için yüzde 60, yapay zekayı eğitmek için ise yüzde 40 olarak belirlediler.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın rakamlarına atıfta bulunan araştırmacılar, veri merkezlerini işletmek için küresel elektrik talebinin 2022'deki 460 terawatt saatten gelecek yıl yaklaşık 1.000 terawatt saate iki kattan fazla artmasını bekliyor. Amerika'nın Virginia eyaletindeki Data Center Valley'de BT altyapısı için su tüketimi 2019 ile 2023 yılları arasında yüzde 69 arttı. 40 ila 100 talep için soğutma için yaklaşık bir litre suya ihtiyaç duyuluyor.

Araştırma için Capgemini, 15 ülkedeki yıllık satışları 1 milyar doların üzerinde olan ve yapay zeka kullanan şirketlerin 2.000 yöneticisiyle anket yaptı. Yazarlar, teknoloji, inovasyon veya finans, satış veya pazarlama gibi kurumsal işlevlerde çalışan, yönetici düzeyinde ve daha üst düzeydeki yöneticileri seçti.




(sfe)