Reuters’dan ‘akaryakıt zammı’ işareti: ‘7 yılın en üst seviyesini nazarann petrol fiyatı çok ısınacak’

RAM

New member
Reuters’dan ‘akaryakıt zammı’ işareti: ‘7 yılın en üst seviyesini nazarann petrol fiyatı çok ısınacak’
Dünya yüksek enflasyon, güç tedarik sorunu ve ABD ile Rusya içindeki Ukrayna tansiyonunun baskısı altındayken, bugün varil petrol meblağlarında yüzde 1’den çok artış yaşanmasıyla son 7 yılın en yüksek fiyatları görüldü.


Cuma günü 69 sent artan Brent petrol varil fiyatı, bugün 1.28 dolar yani yüzde 1.4 oranında artışla 91.31 dolara ulaştı. Mart teslimatı için ön mukavele bugünün ilerleyen saatlerinde sona eriyor. Nisan teslimatı için en faal Brent kontratı yüzde 1.1-1.2 artışla 89.62 dolardan süreç görüyordu. ABD’nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de cuma günü 21 sent arttıktan daha sonra varil başına 1.14 dolar, yani yüzde 1.3 artışla 87.96 dolara ulaştı.


Cuma günü sırasıyla 91.70 ve 88.84 dolarlık varil meblağları, Ekim 2014’ten beri en yüksek göstergeler olarak kayıtlara geçti. 6 haftadır üst üste artış gösteren petrol fiyatları, ocak ayında yüzde 17 kazanım elde etti. Bu da Şubat 2021’den bu yana en yüksek kazanım oldu.


Japonya’nın finans hizmetleri şirketlerinden Fujitomi’nin analisti Toshitaka Tazawa, “Küresel arz kıtlığının altında yatan telaşa devam eden jeopolitik risklerin eşlik etmesi, piyasanın haftaya yükselişle başlamasına niye oldu” değerlendirmesini yaptı.


Reuters’e konuşan Tazawa, “OPEC+’nın mevcut kademeli üretim artışı siyasetini sürdüreceği beklentisiyle, petrol fiyatları muhtemelen bu hafta da yükseliş eğilimini sürdürecek” dedi. Japon analist, Brent’in 90 doların üzerinde kalmasını ve WTI’nin 90 dolara yönelmesini öngördü.


Topluca OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) önde gelen üreticileri ile Rusya liderliğindeki müttefikleri, 2020’deki rekor üretim kesintilerinin tesirini hafifçeletmek için ağustos ayından beri her ay üretim gayelerini günde 400 bin varil artırdı. Lakin birtakım üyeler kapasite kısıtlamalarıyla çaba ettiğinden üretim gayelerini tutturamadılar. Birtakım OPEC+ kaynaklarının Reuters’e aktardığına nazaran, 2 Şubat toplantısında OPEC+’nın mart ayı petrol üretim maksadında planlanan artışa bağlı kalması bekleniyor.


Reuters köşe muharriri John Kemp, petrol ticareti yapanların bu yıl önemli bir petrol kıtlığı beklemesinden ötürü petrol fiyatlarının çok ısınma belirtileri gösterdiğini belirtti. Kemp, stokların aslına bakarsan düşük olduğu ve kısa vadede üretimi artırmak için hayli az global yedek kapasite bulunduğuna dikkat çekti.


Avustralya merkezli iktisat ve finans piyasaları araştırma şirketi ANZ Research’e göre, ‘pazarın açık verdiği ve stokların düşük seyrettiği periyotta, koronavirüs kısıtlamalarının kalkmasıyla seyahatler bir daha başladığında, arz kısıtlamaları büyük olasılıkla risk priminde büyük artışa niye olacak’. ANZ “Omicron hadise sayıları azaldıkça Avrupa’da trafik toparlanıyor. ABD’de akaryakıt talebi 2019 düzeylerinin yalnızca yüzde 4 altında, bu da kasım ayında beklenenden daha uygun bir sonuç” saptamasını yaptı.


Reuters, “Rusya ile Batı içindeki tansiyonlar de ham petrol fiyatlarını üst itti. Dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi Rusya ile Batı içindeki Ukrayna ihtilafı, Avrupa’ya güç arzının kesintiye uğrayabileceğine dair dehşetleri körüklüyor. Pazar günü NATO Genel Sekreteri Avrupa’nın güç kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiği açıklamasını yaparken, Britanya’dan Rusya’nın yüksek ihtimalle Ukrayna’yı işgal etmek istediği uyarısı geldi” değerlendirmesinde bulundu.


İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un birinci defa ziyaret ettiği sırada Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen’deki Husilerin gönderdiği balistik füzeyi önlediğini açıklamasının akabinde piyasaların Ortadoğu’daki durumla ilgili de alarma geçtiğini kaydeden Reuters, çizdiği görüntüye, ABD’deki kuzeydoğu eyaletlerinin şiddetli kış fırtınasına uğramaları niçiniyle acil durum ilan etmelerine koşut dün ülke ortasında 1400’den çok uçuşun iptal edilmesini de ekledi.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.