Rusya’yı Bypass Edin: AB, Karadeniz üzerinden internet kablosu planlıyor

celeron

Global Mod
Global Mod
AB, Gürcistan bağlantısını iyileştirmek ve Rusya üzerinden geçen sabit hat altyapısına daha az bağımlı hale gelmek için Karadeniz üzerinden bir su altı internet kablosu döşemek istiyor. Bu, isimsiz kaynaklara atıfta bulunarak “Financial Times” tarafından bildirildi. 45 milyon avroluk hattın Doğu Avrupa üye devletlerini iç denizlerde uluslararası sular üzerinden Kafkasya’ya bağlayacağı söyleniyor ve yaklaşık 1100 kilometre uzunluğunda. Avrupa Yatırım Bankası proje için 20 milyon avro hibe önerdi. Ancak, kalan maliyetlerin karşılanması, zaman çizelgesi ve somut fizibilite ile ilgili sorular hala açık.


Gazete, AB Komisyonu’nun bölgenin “Rusya üzerinden karasal fiber optik bağlantılarına” “bağımlılığından” endişe duyduğunu belirten, AB Komisyonu tarafından daha önce yayınlanmamış bir strateji belgesinden alıntı yapıyor. AB ve Gürcistan’ın 2021 gibi erken bir tarihte böyle bir deniz altı kablosunun gerekli olduğu konusunda prensipte anlaştıkları söyleniyor. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı savaşı şimdi projeye ek bir ivme kazandırdı, çünkü her iki taraf da “güvenli olmayan veya istikrarsız bağlantılara” güvenmek istemiyordu.

Vodafone kablo yollarını da inceliyor


Rapora göre Vodafone, Karadeniz’den kablo döşenmesi ihtimalini de değerlendiriyor. Kardessa olarak adlandırılan bu girişim, Ukrayna’yı Bulgaristan, Türkiye ve Gürcistan’a, ardından karadan Ermenistan, Kazakistan ve üzerinden Asya’ya bağlayacak. İngiliz telekomünikasyon grubu şu anda tedarikçiler ve ortaklar arıyor, ancak yorum yapmaktan kaçındı.


AB, Çin’in “Yeni İpek Yolu” stratejisine meydan okumak için tasarlanan Küresel Ağ Geçidi bağlantı programının bir parçası olarak Karadeniz’in altından ayrı bir güç kablosu da planlıyor. Komisyona göre hat, toplumun arz güvenliğini güçlendirmek için Macaristan ve Romanya’yı Gürcistan ve Azerbaycan’a bağlayacak. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen (CDU) Eylül ayında şunları söyledi: “Dünya çapında yüksek kaliteli altyapılara – mallar, insanlar ve hizmetler arasındaki bağlantılara yatırım yapmak istiyoruz.”

İnternet için deniz kablosu önemli


Piyasa gözlemcilerine göre, tüm uluslararası İnternet trafiğinin yüzde 99’u yaklaşık 500 deniz altı kablosuyla taşınıyor. Bu tür stratejik kaynakların ve aktarılan veri yığınlarının kontrolü için küresel bir savaş başlamıştır. Denizaltı kablolarının sabotaj ve casusluğa açık olduğu düşünülür: Gizli servisler, özellikle kendi egemenlik bölgelerinde kolayca bunlara erişebilir. Avrupa’dan İrlanda ve İzlanda arasında Iris adlı büyük bir veri hattı Kasım ayında faaliyete geçti. Sonbaharda, Baltık Denizi’ndeki Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotaj eyleminden sonra komisyon, kritik su altı altyapısının korunması için beş maddelik bir plan sundu. AB ayrıca NATO ile daha yakın işbirliği yapmak istiyor.



(mki)



Haberin Sonu