Sağlık Hizmetleri: Dijitalleşme bürokratikleşmenin ortadan kalkmasına engel oluyor | çevrimiçi

celeron

Global Mod
Global Mod


  1. Sağlık Hizmetleri: Dijitalleşme bürokratikleşmenin ortadan kalkmasına engel oluyor

Doktorlar traktör almayı düşünürken, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), doktor dernekleriyle yapılan kriz zirvesinin ardından kendinden emin. Aşırı dijitalleşme ve bürokrasinin yanı sıra adil olmayan ücretler nedeniyle tıbbi muayenehanelerin aşırı yüklenmesi nedeniyle, yıllar içinde Almanya'da on binlerce muayenehane protesto amacıyla kapatıldı. Aile hekimlerinin durumunun “ayakta bakımın güçlendirilmesine yönelik önlemler paketi” ile iyileştirilmesi amaçlanıyor. Başlangıçta doktorların protestolarına anlayış göstermeyen Lauterbach, Salı günü Alman Tabipler Birliği, Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği, Pratisyen Hekimler Birliği, Almanya'daki uzmanların çatı birliği (SpiFa) ve çocuk doktorları ve ergen doktorları meslek birliği (BVKJ).

Reklamcılık



Aşırı kalabalık uygulamalara karşı teletıp


Lauterbach, ZDF'ye şunları söyledi: “Şimdiye kadar muayenehaneler aşırı kalabalıktı çünkü birçok hasta muayenehaneye reçetesini uzatmak veya hastalık raporu almak için geliyor.” Son dönemde alınan kalıcı telefonla hastalık izni kararıyla birlikte, sigortalıların hâlâ üç ayda bir muayenehaneye gelerek sağlık kartlarını faturalandırma için kart okuyucuya takmaları gerekiyor. Lauterbach, sigortalı kişilerin tıbbi hizmet talep etmeleri halinde üç ayda bir doktora görünmeleri gerektiği gerçeğini “yıllık sabit oran” uygulayarak değiştirmek istiyor. Gelecekte, sürekli olarak ilaca bağımlı olan kronik hastalar, her üç ayda bir doktora gitmek zorunda kalmamalı.

Lauterbach daha önce ZDF'ye uygulamaların “daha iyi çalışma koşullarına ve daha az bürokrasiye ihtiyaç duyduğunu” itiraf etmişti. Paranın da daha adil dağıtılması gerekiyor.” Kendisi “çok daha fazla teletıp, yani tamamen yeni bir ilacın uygulamaya konmasına izin vermek” ve aile hekimlerinin bürokratikliğini ve bütçesini azaltmak istiyor. Yasal sağlık sigortası doktorları, diğer hususların yanı sıra, sigortalıların üç ayda bir birden fazla kez doktora gelmeleri halinde, onları ücretsiz tedavi etmeye devam etmelerini eleştiriyorlar. Pediatri ve ergen tıbbı alanında bütçenin kaldırılmasına halihazırda karar verildi. Pratisyen hekimlere yönelik değişikliklere ilişkin tedarik ve güçlendirme kanunu bu ay sunulacak ve bürokrasiyi hafifletme kanunu da zaten duyuruldu. Lauterbach, aylardır Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği (KBV) gibi ilgili kişilerle görüşmelerde bulunuyor. Medical News Service'e göre VirchowBund tabipler birliği, uzmanların bu düzenlemenin dışında tutulması şeklindeki eşitsiz muameleyi bir bölünme girişimi olarak görüyor.

Dijitalleşme bürokratikleşmeyi önlüyor


MEDI Baden-Württemberg tıp derneği, Karl Lauterbach'ın güvencelerini yalnızca “tıp mesleğini sakinleştirmeye” yönelik bir girişim olarak görüyor. Ayrıca Sağlık Bakanı, elektronik hasta dosyasını ve e-reçeteyi “uygulamalarda bürokratikleşmenin ortadan kaldırılmasında ezber bozan” olarak satıyor. Ancak durum tam tersidir; Gelecekte, elektronik hasta dosyaları ve ilgili bilgi ve belge sağlama yükümlülüğü söz konusu olduğunda muayenehanelerin asistan doktorlara daha fazla iş yapması gerekecek. Ayrıca MEDI'ye göre sistemler bazen olgunlaşmamış oluyor ve uygulamalarda çalışmayı zorlaştırıyor. BMG'ye göre bu durumun gelecekte muayenehane yönetim sistemlerinin daha kolay değiştirilmesiyle değişmesi gerekiyor.

KBV'ye göre sağlık sisteminin dijitalleşmesi konusunda “belirsiz duyurular dışında her şey açık kalacak”. Örneğin, verimli muayenehane yönetim sistemlerine geçişin nasıl “daha kolay ve finanse edileceği” belirsizdir. “Uygulayıcıların bu tür sistemlerin tasarımına dahil olmaları gerekiyor. Doktorlar yılda ortalama 60 gününü sadece bürokrasi ile uğraşarak geçiriyor. Sonuçta hastalarımız için yeterli zamanımız yok” diye eleştiriyor MEDI patronu Dr. Norbert Smetak. “Sulama kabı prensibine” dayalı bireysel önlemlere değil, uygulamaya yönelik dijitalleşmeye ihtiyaç var.

E-reçete: “Başlangıçta sorunlar var”


ZDF'nin e-reçeteyle ilgili sorunlar hakkındaki sorusu üzerine Lauterbach bu soruyu reddetti. E-reçetenin “anında yayınlanması” haftalar alacak. Kuzey Ren Eczacılar Birliği'nin 450 eczaneyle yaptığı kısa bir araştırma, beş e-reçeteden birinin sorunlara yol açtığını gösterdi ancak Lauterbach bunu yalanladı. Ayrıca araştırmaya göre, e-reçetelerin yalnızca yüzde 1'i geleceğin dijital sağlık kurumu Gematik'in e-reçete uygulaması aracılığıyla, yüzde 18'i ise kağıt çıktı yoluyla kullanılıyor. Gematik, Haberler online'ın sorusuna, e-reçetelerin büyük çoğunluğunun elektronik sağlık kartı üzerinden yazıldığını ancak kesin rakam verilmediğini söyledi. Lauterbach, tüm teknolojinin mevcut olduğunu ve halihazırda milyonlarca kez kullanıldığını söylüyor.

E-reçetedeki çok sayıda eksiklik nedeniyle Alman Eczacılar Birliği, Sağlık Bakanlığı Dijitalleşme ve İnovasyon Dairesi Başkanı Susanne Ozegowski'ye yangın mektubu yazdı. Örneğin, sağlık sigortası şirketlerinin eczanelerin reçeteli ilaç faturalarından şikayetçi olduğu olası yeniden vergilendirmeler için bazen yıllar süren süreler, eczaneler için sorun olmaya devam ediyor. Ancak Ozegowski de endişelenmek için bir neden görmüyor. Ona göre aylardır süren “e-reçetenin test etme ve deneme aşaması” başarıyla tamamlandı. Eylül 2023 tarihli yanıt mektubunda “Böylece e-reçetenin yaygın kullanımına yönelik tüm teknik gereksinimler karşılanmış oluyor” deniyor. Gematik'in Güvenlik Müdürü Holm Diening, geçtiğimiz günlerde kutlanan bir LinkedIn gönderisinde günde 2 milyon e-reçete yazıyordu.

Kalıcı şantiye e-reçetesi


Pratisyen Hekimler Derneği başkanı Prof. Nicola Buhlinger-Göpfarth'a göre teknik sorunlar, sürekli başarısız olan telematik altyapısıyla başlıyor. Haberler çevrimiçi tarafından sorulduğunda Bühlinger-Göpfarth, “Uygulamalarımız dolu; bilgisayarımızı bekleyecek zamanımız yok” diye açıklıyor. Sağlık hizmetlerinde veri aktarımı için bağlayıcıları yeniden başlatmak genellikle “birçok süreci aynı anda felç etmek” için yeterlidir. O zaman ne e-reçete, ne KİM hizmeti ne de diğer uygulamalar kullanılamaz. Ancak hiçbir şey ters gitmese bile e-reçetenin verilmesi çok uzun sürüyor. Buhlinger-Göpfarth, e-reçete gibi toplu bir uygulamada elektronik imzanın 20 ila 25 saniye kadar sürmesini “mantıksız” olarak nitelendiriyor. Eczaneler ayrıca doktorların gerekli imzalarının eksik olması nedeniyle e-reçetelerin bazen yarım kaldığından da şikayetçi.

“Prensip olarak, elektronik reçete sadece yararlı değil, aynı zamanda çok geç kalmış bir reçetedir; muhtemelen bunu en iyi biz aile hekimleri biliyoruz. Ne yazık ki, sağlık sistemindeki diğer birçok dijital uygulamada olduğu gibi burada da aynı şeyi yaşıyoruz: Biz doktorlar kandırılıyoruz. Buhlinger-Göpfarth, tamamlanmamış bir ürünle “Biz bu ürünün geliştirilmesinde yer almadık ve sonuçta uygulamalarımızda giderek daha büyük sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalıyoruz” diyor. E-reçete, “devam eden birçok inşaat sahasından biri” olarak tanımlanıyor Sağlık sistemimizin dijital ortamında” Ocak 2024'ten bu yana doktorlara yönelik e-reçete zorunluluğunda hiçbir şey değişmedi.


(mack)



Haberin Sonu