Sağlık sigortası şirketleri elektronik hasta dosyasının ilk seferde doldurulmasını sağlamalıdır.

celeron

Global Mod
Global Mod


  1. Sağlık sigortası şirketleri elektronik hasta dosyasının ilk seferde doldurulmasını sağlamalıdır.

Federal Sağlık Bakanlığı (BMG), bu hafta sağlık sektöründeki derneklere “Sağlık Sisteminin Dijitalleşmesini Hızlandırma Yasası” veya kısaca Dijital Yasa (DigiG) taslağını gönderdi. Bu, yasal sağlık sigortası şirketlerinin, itiraz etmedikçe herkesin gelecekte otomatik olarak alması gereken elektronik hasta dosyasını (ePA) doldurmasını zorunlu kılar. Amaç, “ePA’nın yapılandırılmış verilerle eksiksiz, büyük ölçüde otomatik doldurulmasıdır”. Taslağa göre, sağlık sigortası şirketlerinin sigortalılardan gelen eski kağıt belgeleri tarayarak ePA’ya aktarması ve böylece gelecekte ilk kez doldurulmasını sağlaması gerekiyor.

Reklamcılık



Sağlık sigortası şirketlerinden karışık tepkiler


İkame Sağlık Sigortası Fonları Derneği (vdek), hizmet sağlayıcıların hasta dosyasını büyük ölçüde otomatik bir şekilde yapılandırılmış verilerle doldurmasını olumlu bulmaktadır. vdek yönetim kurulu temsilcisi Jörg Meyers-Middendorf, “Sigortalılara ePA’nın katma değerini göstermenin ve yaygın kullanıma sokmanın doğru yolu budur” dedi.

Techniker Krankenkasse, değişikliklerin hızlı bir şekilde uygulanmasının çok önemli olduğunu düşünüyor. Hasta dosyasının mantıklı bir şekilde kullanılabilmesi için boş kalmaması gerekmektedir. TK patronu Jens Baas, “Bu nedenle, sağlık sistemindeki tüm oyuncular, hastalar için verilerini içe aktarmakla yükümlü olmalıdır” dedi.

AOK, planların rahatsız edici olduğunu düşünüyor

AOK topluluğu ise ilk dolgu planlarını “rahatsız edici” buluyor. Çabanın sigortalıya sağlanan faydalarla orantısız olduğunu eleştiriyor. ePA’nın doldurulması sağlık sigorta şirketlerine bırakılmamalı, hastaların ve tedavi eden hekimlerin elinde olmalıdır. AOK Federal Derneği Başkanı Carola Reimann, “Dosyada hangi verilerin ve bulguların saklanması gerektiğine en iyi karar verecek kişiler onlardır” diye vurguluyor.

milyarlarca maliyet


Reklamcılık

Yasa taslağına göre sağlık sigortası şirketleri, ePA’nın kullanılmaya başlanmasının ilk üç yılında ePA’nın kurulması için yaklaşık 789 milyon avroluk bir maliyete katlanacak. Kanun koyucu ilk dolum için 2025 ve 2026 yıllarında toplam 440 milyon avro bekliyor. Muayenehane ve klinik yönetim sistemlerinden alınan tıbbi tedavi verileriyle ilk dolum “mümkün olduğunca zahmetsiz ve ayrıca büyük parçalarda otomatik” olmalıdır. Bu ücretlendirilmeli ve dolaylı olarak yazarkasa maliyetlerini azaltmalıdır. Doktorlar ayrıca, ePA’yı hastalara açıklamak için çok fazla zaman harcanması gerektiğinden, diğer şeylerin yanı sıra, ePA’yı devre dışı bırakmanın ek iş ile sonuçlanacağından da korkuyorlar.

Ayrıca BMG, bakanlığın her yıl 300 milyon tedavi vakası üstlendiğini varsayarak, ePA’yı yılda yaklaşık 887 milyon Euro’nun doldurmasını bekliyor. Uygulama için tıbbi BT sistemlerinin üreticileri için maliyetler şu anda daha ayrıntılı olarak ölçülememektedir. Mevcut ePA’nın, sigortalı kişilerin bir ePA oluşturulmasına itiraz edebilecekleri bir devre dışı bırakma başvurusuna dönüştürülmesinin, sağlık sigortası fonlarına yılda 114 milyon avroya mal olduğu söyleniyor. Ayrılma prosedürü için her yıl yaklaşık 5 milyon avro tahsis edilmektedir. Federal Sağlık Bakanlığı, elektronik tıbbi kayıtların yaygın kullanımı sayesinde ilaç tedavisi güvenliğinin iyileştirilmesi ve daha az mükerrer muayene yoluyla önemli tasarruf potansiyeli olacağını umuyor.

Elektronik ilaç planı zorunlu


İlk ePA uygulaması olan elektronik ilaç planı (EMP), doktorlara hastalar için reçete edilen tüm ilaçlar hakkında genel bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Hasta dosyasında yer alan ilaç listesinde tüm reçeteli ilaçlar tek bir yerde toplanmıştır. Bu şekilde, etkileşimler daha hızlı tanınmalı ve kaçınılmalıdır. Hekimlerin ilaç planını ePA’da yayınlaması ve eczanelerin bunu güncellemesi gerekeceği öngörülmektedir. Burada da bunun ön koşulu hastaların aktif olarak buna itiraz etmemiş olmalarıdır. Elektronik hasta özeti (ePKA) ve laboratuvar veri bulguları, daha fazla ePA uygulaması olarak izlenecektir. Dijital yasa ile federal hükümet, sağlık sisteminin dijitalleşmesini hızlandırmak istiyor. Derneklerin bu konudaki görüşlerini bildirmek için 2 Ağustos’a kadar süreleri var.


(mak)



Haberin Sonu