Sanayi doludizgin

Professional

New member
Endüstrinin alt kesimleri incelendiğinde, bu vakitte madencilik ve taşocakçılığı bölümü endeksi bundan evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 7.5, imalat sanayi dalı endeksi yüzde 12.5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı dalı endeksi yüzde 4 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 14.66 artış oldu. Mevsim ve takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretimi, Kasım 2021’de aylık bazda yüzde 3.3 yükseldi. Endüstrinin alt dalları incelendiğinde, bu vakitte madencilik ve taşocakçılığı kesimi endeksi bundan evvelki aya bakılırsa yüzde 1.6 azalırken, imalat sanayi bölümü endeksi yüzde 3.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı kesimi endeksi yüzde 0.4 artış gösterdi.

ÇİFT HANELİ BÜYÜME BEKLENTİSİ

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, beklentiye kıyasla kasım ayında çok kuvvetli bir bilgi alındığını belirterek, “Kasım ayında, ve faiz tarafınca gelen çalkantılardan dolayı aşikâr bir ivme kaybı beklenebilirdi, lakin üretim bandının ilgili ayda bundan fazlaca etkilenmediğini gördük. Öncü göstergeler açısından ise kapasite kullanım oranı ve ihracat tarafındaki eğilim kuvvetli kalmayı sürdürdü. Bu da kasım ayında üretim momentumunun kuvvetli olarak korunmasını sağladı. Sanayi üretimi, yıllık çapta koronavirüs pandemisiyle taban yapıldıktan daha sonraki kademede açılma ve olağanlaşma döneminde yakaladığı ivmeyi devam ettirdi. İvme değişikliklerine karşın, yıllık sanayi üretimi 2020’nin ortasından beri artı bölgede kalıyor” dedi. Aralık ayına dair olarak kimi aşağı taraflı çekincelerin olduğunu söz eden Erkan, “Bu faktörleri döviz kurundaki yükseliş, global arz kasveti, bunun kararı olarak da üretim maliyetlerindeki artış ve girdi teminindeki problemler nezdinde genelleyebiliriz. Omikron varyantının tedarik ve üretim bazındaki tesirlerini de dikkate almak gerekecek, zira hala tedarik kanallarında tıkanma yaratabilir. Aralık ayında da kararları ve akabinde döviz tarafındaki gelişmelerle birlikte gerçekleşen çalkantılar üretimi ve öbür göstergeleri etkilemiş olabilir. Dönemsel bir büyüme ivme kaybı olmasını bekleyebiliriz, lakin 2021’in genel manzarası ortasında çift haneli yüzde 10.8 büyüme beklentisini koruyoruz” dedi.

PERAKENDE SATIŞ HACMİ %16.3 ARTTI

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, 2021 yılı kasım ayında bundan evvelki yılın birebir ayına bakılırsa yüzde 16.3 artış gösterdi. TÜİK datalarına bakılırsa kasım ayında besin, içecek ve tütün satışları yüzde 8.8, besin dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 25.7, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1 yükseldi. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, kasımda bundan evvelki aya nazaran yüzde 1.3 yükseldi. bu vakitte besin, içecek ve tütün satışları yüzde 1.7, besin dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2.3 arttı.