Soğan Dolması (Kıymasız) Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- Sıvı yağ, tereyağ, margarin (hangisi var ise)
- 7 adet orta uzunluk soğan
- 4-5 adet sarımsak
- 1 su bardağı pirinç (kırık olağan isteğe bağlı)
- 1 su bardağı bulgurluk pirinç (isteğe bağlı)
- 1.5 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı. yoksa domates salçası koyabilirsiniz.)
- Yarım demet maydanoz
- Yarım bardak sıvı yağ
- Yarım limon
- Su
- Tuz
- Kimyon
- Karabiber
- Pul biber
- Nane
- Yoğurt (isteğe bağlı)
Not EkleTarifi Yazdır
- İlk evvel 6 adet soğanımızın kabuklarını temizleyelim ve orta kısmına kadar yarım ay formunda keselim.
- 6 adet soğana bu uygulamayı yapıp 1 tatlı kaşığı tuzla birlikte tenceremize koyup üzerini az bir şey geçecek kadar suyla haşlayalım.
- Tahminen 15 dakika ortasında şeffaflaşıp birbirlerinden ayrılmaya başlayacaklar.
- Haşlandıktan daha sonra tabağa alıp kenarda soğumasını bekleyelim.
- İç harcı için;. 1 adet soğanımızı küçük küçük doğrayalım. Sarımsakları da küçük küçük doğrayıp ekleyelim.
- 2-3 dakika kadar elimizle yoğuralım. Güzelce iç içe geçsin salçaları ekleyelim. yine yoğuralım.
- Yıkamış olduğumuz pirinçleri ekleyelim. yeniden karıştıralım. Fazla sıkmadan. (pirinçler kırılmasın).
- Maydanozları yıkayıp küçük küçük doğradıktan daha sonra iç harcımıza ekleyelim.
- Yarım bardak sıvı yağını ekleyelim ve yarım limonu da içine sıkalım.
- Baharatları ve tuzu eklemeyi unutmayın. (zevkinize bakılırsa)
- Sarma ve pişirme süreci;iç harcımız da olduğuna göre doldurmaya başlayabiliriz.
- Haşlanan soğanlarımızı tencereden geniş tabağa alalım ve soğumasını bekleyelim.
- Bizde o sırada soğanlar soğurken tenceremizi ayarlayalım.
- Dolmaların pişeceği derin tencereye bir yemek kaşığı ölçüsünde sıvı yağ ve tereyağ ekleyelim.
- Yağ eriyince 1 tatlı kaşığı tuz ve 1. 5 tatlı kaşığı domates salçası ekleyelim. Kavurup altını kapatalım.
- Soğanlar soğuduktan daha sonra en üstteki katmanı çıkartalım. Onu da ortadan elimizle yırtalım. Başkalarını de birebir biçimde yapalım.
- En sonda soğanın cücüğü ayrılmayacaktır. Onu da en üstlere koyacağız. Sakın çöpe atmayın, kenara ayırın.
- Soğanın modülünü avucumuza alıp içini alacağı kadar doldurup kapanacak biçimde saralım.
- Sardıklarımızı tencereye yerleştirelim. Cücükleri de en üste yerleştirelim. Baya bir lezzet verecektir.
- Tam birebir hizada olacak biçimde üzerine kaynar su ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatıp pişmesini bekleyelim.
- Fotoğraflardan bakıp yapabilirsiniz prosedürlerini.
- Pişince sade yahut yoğurt ile servis edebilirsiniz.Afiyet olsun. ).