Son dakika… Merkez Bankası 2022 yıl sonu enflasyon kestirimini deklare etti

Professional

New member
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Lideri Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılında enflasyon varsayımlarının yüzde 23,2 olduğunu söylemiş oldu. Kavcıoğlu “Enflasyonun kademeli olarak amaçlara yakınsayacağını öngörüyoruz” açıklamasında da bulundu.

Kavcıoğlu 2022 yılının birinci Enflasyon Raporu toplantısında konuştu.

Kavcıoğlu’nun açıklamaları şu biçimde:

Türkiye’nin ana ticaret ortaklarında büyüme öngörüleri daha epeyce üst istikametli, 2022 öngörüleri bir ölçü aşağı güncellendi. Küresel iktisadi faaliyet üstündeki risklerin sonlu olduğunu kıymetlendiriyoruz, Türkiye’nin dış talep görünümü olumlu seyrini korumaktadır. Güç fiyatları geçtiğimiz rapor devrine göre geriledi. Doğal gaz meblağları 2020 seviyelerine nazaran pek yüksek seyrediyor. Güç dışı emtialar Ekim-Aralık periyoduna nazaran artışını sürdürdü.

Global enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor. Bilhassa gelişmiş ülkeler için enflasyonun tarihi yüksek düzeylere ulaştığını görüyoruz. Global enflasyondaki yükseliş milletlerarası piyasalardaki tesirleri merkez bankaları tarafınca yakından takip ediliyor.

Arz ve tedarik sıkıntılarının çabucak hemen düzelme eğilimine girmediği, enflasyonu artırıcı tarafta tesir etmeye devam ettiğini kıymetlendiriyoruz.

PORTFÖY GİRİŞİ VAR

Gelişmekte olan ülkelere son devirde portföy girişleri olduğunu gözlemliyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin bir birçoklarında da gerek enflasyon gerçekleşmesi, gerek beklentileri amacın üzerinde seyrediyor. Geçtiğimiz periyotlardan farklı olarak Çin haricindeki senedi piyasalarına giriş olmuştur.

İktisadi faaliyet 2021 yılı üçüncü çeyrekte güçlü seyrini sürdürdü. Net ihracatın yıllık büyümeye katkısı 6,8 yüzde puan ile çok yüksek düzeydedir. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin kuvvetli seyrettiğini göstermektedir. Yurt dışı talebin sanayi üretimini 4’üncü çeyrekte de desteklemeye devam ettiğini kıymetlendiriyoruz.

Aşılamanın hızlanması, global iktisattaki toparlanma sürecini destekliyor. Olay sayılarında artış olsa da aşılamanın katkısıyla izolasyon global ölçekte daha gevşek tutuluyor.

Perakende satış ve hizmet cirosunda artış devam ediyor. Kısıtlamaların hafifçeletilmesi turizm faaliyetindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde kıymetli rol oynadı.

SALGINDAN ETKİLENEN BÖLÜMLERDE HARCAMALAR ARTTI

Kartla harcama bilgilerine göre salgından daha hayli etkilenen hizmet bölümlerinde artış oranlarının daha yüksek olduğunu görüyoruz. İlave kapasite muhtaçlığının önümüzdeki devirde de yatırım talebini destekleyecek bir öge olduğunu kıymetlendiriyoruz. İstihdam hizmetler kesiminin öncülüğünde artış eğilimini koruyor. Önümüzdeki periyotta istihdam artışının devam edebileceğini öngörüyoruz.

İhracat ölçüsü artış eğilimi korudu, ithalat ölçüsü ise yatay seyretti. Cari süreçler istikrarının 2022 yılında fazla vermesini bekliyoruz.

Firma ve konut kredileri ivmelenirken, muhtaçlık kredisi yatay seyretmeye devam etti. Ticari kredilerdeki gelişmeleri önemsiyoruz.

Döviz kurundaki yükseliş enflasyonda en değerli belirleyici oldu. Enflasyondaki yükselişte temel mal ve besinler öne çıktı. Enflasyondaki yükselişte temel mal, besin ve güç kümeleri öne çıktı.

İÇ TALEP İVMELENDİ

Ertelenen harcamalar üçüncü çeyrekte süratli bir biçimde gerçekleşti ve iç talep ivmelendi. İç talebin olumlu seyrini koruduğunu gözlemliyoruz. Dış talep olumlu seyrini korudu. Büyümenin daha istikrarlı bir kompozisyonda gerçekleştiğini kıymetlendiriyoruz. Döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları enflasyondaki yükselişin en kıymetli belirleyicisi oldu.

Kur gelişmelerinin ve artış eğilimini koruyan ithalat fiyatlarının yanı sıra tedarik zincirlerindeki aksamalar da üretici fiyatlarının yükselmesine niye oluyor. Navlun fiyatları arz istikametli sıkıntıların sürdüğünü teyit ediyor.

Dışlar ögeler için var iseyımlarımızı gözden geçirdik ve güncelledik.

2022 yılı ortalama petrol meblağları varsayımı 80,4 (Önceki 77,5 dolar). 2023 yılı ortalama petrol meblağları kestirimi 74,3 dolar. 2022 yıl sonu besin meblağları iddiası %24,2 (Önceki %13,9). 2022 yılı ortalama ithalat meblağları değişim varsayımı %8,2 (Önceki %6,0). 2023 yılı ortalama ithalat meblağları değişim kestirimi -%,6.

ENFLASYON İDDİASI YÜKSELDİ

Enflasyonun kademeli olarak amaçlara yakınsayacağını öngörüyoruz. Enflasyonun 2022 yıl sonunda %23,2 olarak gerçekleşeceğini iddia ediyoruz (Önceki %11,8). Enflasyonun 2023 yıl sonunda %8,2 olarak gerçekleşeceğini iddia ediyoruz (Önceki %7,0). Enflasyonun, %70 olasılıkla 2022 yılı sonunda %18,6-27,8 aralığında -orta noktası %23,2- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki %9,6-14,0 aralığı ile %11,8). Enflasyonun, %70 olasılıkla 2023 yılı sonunda %3,4-13,0 aralığında -orta noktası %8,2- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki %4,6-9,4 aralığı ile %7,0). Sağlıksız fiyat oluşumlarının yeri ortadan kaldırılmıştır. Önümüzdeki aylarda dezenflasyon sürecinin başlamasını öngörüyoruz.

Ticari ve ferdi kredileri yakından takip ediyoruz. Alınmış olan kararların birikimli tesirlerini yeni yılın birinci çeyreği ile bir arada yakından takip ediyoruz.

MB’nin tüm siyaset araçlarında TL’yi evvelayen geniş kapsamlı bir siyaset çerçevesini gözden geçirme sürecini yürütüyoruz, bu kapsamda liralaştırma süreci MB’nin siyasetlerinin asli ögelerinden biridir.

“DEZENFLASYON SÜRECİNİ SÜRATLİ BİR HALDE BAŞLATACAĞIZ”

Toplantı daha sonrası soru karşılık kısmında enflasyon ile ilgili konuşan Kavcıoğlu, “Dolarizasyonun etkisinin sıfırlanması birinci önceliğimiz. Liralaşmanın enflasyonun üzerinde epey olumlu tesiri olacaktır. Dezenflasyon sürecini süratli bir biçimde başlatacağız. Liralaşma süreciyle enflasyon tek haneye inecek ve Türkiye’nin gündeminden kalkacak.” tabirlerini kullandı.