Spesifikasyon uygunluğu için: tıbbi yazılım üreticileri dava açmalı

celeron

Global Mod
Global Mod
Geçmişte, tıp sektöründeki bireysel yazılım üreticileri, dijitalleşmeden sorumlu Gematik GmbH’nin spesifikasyonlarına uymuyordu. Gelecekte, örneğin yazılımın birlikte çalışabilir bir şekilde uygulanmaması durumunda üreticiler birbirlerine dava açabilecektir. Federal Sağlık Bakanlığı (BMG) Dijitalleşme ve İnovasyon Dairesi Başkanı Dr. Susanne Ozegowski, Berlin’deki 8. Alman Birlikte Çalışabilirlik Günü’nde (DIT) sektör temsilcilerine bunu duyurdu. BMG bu şekilde bireysel üreticilerin spesifikasyonlara uygun davranmamasının önüne geçmek istiyor.

Reklamcılık



Sektör şokta


Yasada yapılması planlanan bu değişiklik sektör temsilcilerini öfkelendirdi. Bu da sorunun üreticilere aktarıldığı anlamına geliyor, Gematik’e özel ürünleri pazara sunan üretici sayısı sınırlı olsa da izleyicilerden eleştiri geldi. Birbirlerine dava açan sağlayıcılar hakkında hangi mahkemenin karar vermesi gerektiği sorusu ortaya çıktı. Bunlar artık muhtemelen kendilerini yamyamlaştıracaktır; sonuçta birlikte çalışabilirlik alışverişe ve işbirliğine bağlıdır.

Yazılım üreticilerinin hangi durumlarda dava açabileceği gibi pek çok şey hala belirsizliğini koruyor. Şu anda bir spesifikasyonun uygulanmasında farklı uygulamalar mevcuttur. Ayrıca yazılım geliştirme çevik bir süreç olduğu için yazılım ürünlerinin yukarıdan aşağıya inşa edilmesi sorunludur. Federal Sağlık BT Birliği’nin genel müdürü Melanie Wendling, üreticilerin yalnızca geliştirme süreçlerine en sonunda dahil edilmesinin zor olacağını söyleyerek itiraz etti. Prof. Sylvia Thun’dan da eleştiri geliyor: “Standartlar sektörden gelir”; bunlar öylece parçalara ayrılıp önemli ölçüde değiştirilemez.

Gematik görev başında


Meierhofer AG’nin birlikte çalışabilirlik ürün müdürü Markus Ritthaler de önerilen yasayı eleştiriyor. Gematik’in her şeyin şartnamelere göre uygulanıp uygulanmadığını kontrol etme görevi olduğunu düşünüyor. Üreticilerin, rakiplerin spesifikasyonları doğru şekilde uygulayıp uygulamadığını kontrol etmeleri gerekmemelidir. Şu anda Gematik’in resmi onayı, sertifikasyonu dışında herhangi bir kontrol otoritesi bulunmamaktadır. Bir şeyler yolunda gitmediğinde, etkilenenlerin gelecekte Gematik ile iletişime geçebilmesi gerekiyor.

Özegowski, Gematik’in planlı bir yasa teklifiyle birlikte çalışabilirlik konusunda daha da geliştirilerek bir yetkinlik merkezi haline getirileceğini ve böylece merkezi ve üst düzey bir otorite haline geleceğini de duyurdu. Ancak bunun yazılım ürünlerinin uygulanması açısından tam olarak ne anlama geldiği hala belirsizdir.

Wendling’e göre çoğu zaman ihtiyaç duyulmayan spesifikasyonların uygulanması gerekiyor. Gematik’e hangi yetkinliklerin atanması gerektiğinden emin değil. Berlin Bilgi ve Belgeleme yazılım şirketinden André Sander de Gematik’e giderek daha fazla sorumluluk ve görev verildiği ve aşırı karmaşıklığın sonuçlarının yeterince farkında olmadan standartları tanımlamasına izin verildiği izlenimine sahip. Spesifikasyonları geliştirirken endüstriyi daha erken dahil etmek önemlidir.


(mack)



Haberin Sonu