Spil Dağı Ulusal Parkı’na 9 kızıl geyik salındı

Samuag

New member
“Nesli Tehlike Altında Olan Tiplerin yine Eski Yerlerine Kazandırılması Projesi” kapsamında Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar Müdürlüğü tarafınca adaptasyon süreci tamamlanan 3’ü erkek, 6’sı dişi 9 kızı geyik merasimle salıverildi.

Projeyle, geçmişte Spil Dağı’nda varlığı bilinen kızıl geyiklerin bir daha üreyerek ulusal parktaki cins çeşitliliğinin artması hedefleniyor.

Merasimde konuşan Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürü Adil Şencan, ulusal parkta bir daha geyik popülasyonunu arttırmayı amaçladıklarını belirterek, “Çok eski tarihlerdeki bilgi ve kayıtlarımızda Spil Dağı’nda geyiklerin bulunduğu söyleniyor. Biz de tabiatta yok olmuş tiplerin yine hayat kurallarına yerleşmesi emeliyle Bursa geyik üretim merkezinden 9 geyiğimizi alana getirdik. Spil Dağını tekrar geyiklerin dolaşacağı bir alan haline getiriyoruz.” dedi.

Ayrıyeten yaban hayatı destekleme çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Şencan, geyiklerin muhafaza altında olduğunu vurguladı.

Şencan, şu biçimde konuştu:

“Nesli müdafaa altında olan cinsler için para cezasından daha epey kelam konusu cinslerin avlanması, kaçak avcılığa müsaade edilmesi durumunda mahpus cezası verilmektedir. Popülasyonu devamlı olarak denetim altında tutuyoruz. Belli noktalara 15 adet fotokapan yerleştirdik. Hem gelişimlerini birebir vakitte her yıl sayımlar yaparak denetim edeceğiz. Bizim de gayemiz Spil Dağında bulunduğunu bildiğimiz cinslerin burada arttırarak Spil’in eski geyikli haline dönmesini sağlamak. Spil Dağı Ulusal Parkına vatandaşların tarlalarına gelen geyikler olabilir. Bizim orada yapacağımız, yalnızca onlara âlâ davranmak. Bunlar esasen yabani geyikler. İnsanı görür görmez aslına bakarsanız kaçacaklardır.”