Sürdürülebilir Veri Merkezi: TÜV Rheinland, sürdürülebilirlik sertifikası veriyor
Enerji Verimliliği Yasası taslağına göre, veri merkezleri 2027 yılına kadar iklim nötr olmalıdır. Sonuç olarak, veri merkezlerinin sürdürülebilirliği gelecekte daha önemli hale gelecektir. Bu tür veri merkezlerini değerlendirmeye yönelik bir adım, onları A’dan G’ye kadar enerji verimliliği sınıflarına ayıran Sürdürülebilir Veri Merkezi Sertifikası (SDC sertifikası) olabilir. TÜV Rheinland, sıfır konusunda uzmanlaşmış danışmanlık firması High Knowledge ile işbirliği içinde SDC sertifikasını geliştirdi. -emisyon ve modüler veri merkezleri. Her teknik bileşen ayrı ayrı değerlendirilir.
Belgelendirmenin önemli yönleri arasında inşaat ruhsatı, devre şemaları, ölçüm ve soğutma teknolojisi yer alır. Ancak, çalışanların işe gidip gelmeleri veya israftan kaçınmaları gibi hususlar da dikkate alınır.
Sertifika üç yıl geçerlidir. Bunu sürdürmek için her yıl yenilenen bir denetim yapılmalıdır. Veri merkezi denetimde yeterli puanı alırsa, operatör sertifikanın yanı sıra bir sürdürülebilirlik kartı ve elektronik cihazlar için enerji etiketine benzer şekilde web sitesinde sunabilecekleri bir etiket alır.
Sertifika aynı zamanda hangi yönlerin hala geliştirilebileceğine dair bir genel bakış sağlamaya hizmet eder. Ayrıca operatör, daha az sürdürülebilir özellikleri iyileştirmek için önlemler alabilir ve veri merkezini yeniden onaylatabilir.
Beş alanda sınav
TÜV Rheinland’a göre SDC sertifikası isteyen operatörlerin kapsamlı bir denetimden geçmesi gerekiyor: Önce veri merkezinin konumu inceleniyor. Bunlar arasında inşaat, yapı malzemeleri, veri merkezinin inşa edildiği şantiye ve operatörün halihazırda bir sürdürülebilirlik stratejisi izleyip izlemediği yer alır.
Daha sonra kullanılan bilgi ve iletişim teknolojisi daha ayrıntılı olarak incelenir – örneğin BT bileşenlerinin ve uygulamalarının enerji verimliliği. Ne kadar elektrik enerjisi kullanıldığı için ne kadar bilgi işlem gücü belirleyici bir rol oynuyor. Örneğin eski, verimsiz sunucuları kullananlar burada daha az puan alıyor.
SDC mührü için kriterler
(Resim: TÜV Rheinland)
Üçüncü bölüm, elektrik ve iklimlendirme teknolojisi ile ilgilidir; güç tüketimi, soğutma teknolojisinin tasarımı ve verimliliği ve enerji dağıtımı gibi. Veri merkezinin çalışması sırasında çok fazla atık ısı üretildiğinden, bunun daha sonraki kullanımları da dikkate alınır: Operatör sıcak havayı dışarıya mı üflüyor yoksa örneğin ofisleri ısıtmak ve tatlı suyu ısıtmak için mi kullanıyor? Suyun veri merkezi işletimi için – örneğin soğutma için – kullanılması da sertifikada rol oynar.
TÜV Rheinland, atık ve çalışanların işe gidiş gelişlerinden kaçınmak ve onları daha iklim dostu hale getirme seçenekleri gibi ilk başta önemsiz görünebilecek şeylere de dikkat etmek istiyor. Örneğin bir iş bileti veya şirket e-bisikletine puan verilir.
Dokümantasyon gerekli
Veri merkezi operatörünün denetim için pantolonunu indirmesi gerekir ve bu da yalnızca uygun belgelerle mümkündür. Buna, diğer şeylerin yanı sıra inşaat ruhsatı, devre şemaları ve ayrıca sunucu, ağ, ölçüm ve soğutma teknolojisi için veri sayfaları ve belgeler dahildir. Ama aynı zamanda halihazırda alınmış olan iş süreçleri ve sürdürülebilirlik önlemleri. BT hizmet sağlayıcısı Akquinet’in bir veri merkezi, SDC sertifikasını alan ve B sınıfına giren ilk şirket oldu. TÜV Rheinland’dan Ralph Freude’un Haberler’ye çevrimiçi söylediğine göre, diğer veri merkezi operatörleri tartışılıyor. “Her veri merkezinin sürdürülebilirlik için tüm kriterleri karşılayamayacağını biliyoruz, ancak aynı zamanda kaynak tasarrufu sağlayan kullanım açısından ilgili süreçleri ve teknolojiyi optimize etmemiz için bizi motive etmelidir. Bu sadece sertifika ile ilgili değil, aynı zamanda odak noktası da olmalıdır. çevre “, TÜV Rheinland’dan Ralph Freude diyor.
Eski fikir, yeni plan
TÜV Rheinland’ın temel fikri yeni değil: Alman Federal Çevre Ajansı ve Avusturyalı muadili BMK, uzun süredir çevre dostu ve sürdürülebilir veri merkezi işletimi için mühürler dağıtıyor. Ancak, bu mühürler herhangi bir sınıfı tanımıyor ve TÜV’e göre – test hizmeti sağlayıcısı henüz kapsamlı bir liste yayınlamadı – SDC sertifikası kadar derine inmiyor.
TÜV Rheinland, Akquinet’in yanı sıra başka bir veri merkezi operatörüyle de görüşüyor. Onaylayıcı, yeni düzenlemeler nedeniyle veri merkezi operatörlerinin yüzde 20 ila 30’unun yakında sertifikayla ilgileneceğini tahmin ediyor. Ayrıca, SDC sertifikasının yönergeleri, yeni bina ihalelerinde standart olarak hizmet verebilmelidir.
Enerji tüketen veri merkezleri
Veri merkezleri aşırı derecede enerjiye aç. 2021 tarihli bir Bitkom araştırmasına göre, Alman veri merkezleri 2020 yılında yaklaşık 16 terawatt saat yani 16 milyar kilovat saat elektrik enerjisine ihtiyaç duyacak. Üretimleri yaklaşık 6 milyon ton CO₂ saldı. Enerji Verimliliği Yasası taslağı söz konusu olduğunda, sürdürülebilirlik veri merkezi operatörleri için önemli bir konu olacaktır.
(mak)
Haberin Sonu