Supermicro: Yönetim Kurulu hata bulmuyor ancak yeni yöneticiler öneriyor
Supermicro masumiyetini yıkıyor ancak yeni üst düzey yöneticiler arıyor: mali işler müdürü ve genel danışman değiştirilecek, yeni bir baş muhasebeci atandı ve kendi baş uyum görevlisi olacak. Bu, eski denetçi EY ve açığa satış şirketi Hindenburg Research'ün ciddi iddialarının ardından yürütülen bir iç soruşturmanın sonucudur.
Reklamcılık
Sunucu üreticisi Super Micro, 2015 ile 2017 yılları arasında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu kurallarını ihlal etti ve gelecekteki satışları çok erken gelir olarak kaydederken aynı zamanda giderleri de olduğundan düşük gösterdi. Sonuç yanlış iş rakamlarıydı. Bu, 2020'de 18 milyon dolar para cezasıyla sonuçlandı ve birkaç çalışan 2018'de Kaliforniyalı şirketten ayrılmak zorunda kaldı.
Bu yıl yeni iddialar var. Hindenburg Research, Supermicro ile bazı tedarikçiler arasındaki yakın aile bağlarını ve mali bağları eleştirdi. Ayrıca Supermicro satışlarını yeniden manipüle ederek ihracat yasaklarını ihlal etti. Ve denetçi EY, Supermicro'nun etik iş davranışına ilişkin iki ilkeyi ihlal etmesi nedeniyle işbirliğini sonlandırdı. Şirket ne dürüstlük ve etik değerlere yeterince bağlılık gösteriyor ne de kontrol fonksiyonunu yeterince ciddiye alıyor. Prensip olarak EY, yönetimin bilgilerine güvenemez ve kendi defterleriyle ilişkilendirilmek istemez.
EY havlu attığı için Supermicro denetlenmiş bir mali rapor sunamadı. Şirket bunu yaparak borsaya kote olma kurallarını ihlal ediyor. Kendi açıklamalarına göre bu konuyu çözmeye çalışıyor.
50 avukattan oluşan tek kadın komite
Yönetim kurulu ayrıca iddiaların temeline inmek için özel bir komite atadı. Bu “komite” tek bir kişiden, avukattan ve bağımsız yönetici Susie Giordano'dan oluşuyordu. 50'den fazla avukat ve adli muhasebeciyi elinde tuttu.
Giordano şimdi, görüntülenen belgelerin, önde gelen yöneticilerin ve denetim komitesinin dürüstlük ve doğru mali tablolara bağlılık konusunda ciddi şüpheler yaratmadığını bildirdi. Bu komite ve üyeleri aynı zamanda bağımsızdır ve bilançonun hazırlanmasını gerektiği şekilde izlemişlerdir.
Satış, iade ve garanti hizmetleri doğru şekilde kaydedildi. Giordano ayrıca çalışanların ihracat kısıtlamalarını aşmaya çalıştığına ya da şirketteki herhangi birinin satılan ürünlerin yetkisiz ülkelere yönlendirildiğini bildiğine dair hiçbir kanıt görmedi. Ayrıca soruşturmada, teslimat sırasında yürürlükte olan kısıtlamalara aykırı olarak Ruslara veya Rusya'ya gönderilen herhangi bir ürün tespit edilmedi.
Bağlı şirketlerle yapılan işlemler ise ya gerektiği kadar açıklanmış ya da açıklanması gerekmemiştir. Bir vakada, bir iş ortağı cari yılda bağlı şirket haline geldi ve bu durum bir sonraki yıllık raporda da açıklanacak.
Skandal nedeniyle görevden alınan çalışanlar geri döndü
Suçlama, Supermicro'nun 2018 yılında işten çıkarılan dokuz çalışanını yeniden işe aldığı veya eski finans direktörü de dahil olmak üzere onları danışman olarak işe aldığı doğrulandı. Ancak bu kararlar “makul iş muhakemesine” dayanılarak alınmıştır. İç süreçler doğru yürütülmüş ve suiistimallere karşı uygun düzenlemeler yürürlüktedir.
Ancak Giordano, bu düzenlemelere uygunluğun sağlanamadığı durumlar da tespit etti. Bu, aynı zamanda Baş Uyum Görevlisi olan CFO'nun sorumluluğundadır ve bu nedenle onun değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak bu hemen geçerli olmaz, yalnızca bir halef bulunduğunda yürürlüğe girer.
Ancak tebliğe göre bu hataların haksız saiklerden veya doğru muhasebeye dikkat edilmemesinden kaynaklandığına dair herhangi bir delil bulunmuyor. Bazı durumlarda talimatların ve eğitimin belgelenmesi “tutarsız veya belirsiz” olabilir. Ayrıca yönetim, denetçiler EY'ye ve yönetim kurulunun denetim komitesine 2018 yılında ayrılan kişileri yeniden işe alma niyetleri konusunda derhal bilgi vermedi.
Hisse hızla artıyor
Giordano, finans ve uyumdan sorumlu başkanı değiştirmenin yanı sıra, genel danışman ve baş muhasebecinin de değiştirilmesini tavsiye ediyor. İkincisi zaten değiştirildi. Gelecekte Supermicro, uyum sorumlusu ve mali işler sorumlusu pozisyonlarını ayıracak, hukuk departmanını genişletecek ve eğitim ve denetimi iyileştirecek.
Raporun özetinin Pazartesi günü yayınlanmasının ardından Supermicro hisseleri NASDAQ'ta yüzde 28'den fazla değer kazandı. Ancak fiyat, EY'nin işbirliğini sonlandırmasından kısa bir süre önce, Ekim ayındaki fiyat seviyesinin hala biraz altında.
(ds)