TÜİK: Bitkisel eserler ve zerzevat üretimi azalacak

RAM

New member
TÜİK: Bitkisel eserler ve zerzevat üretimi azalacak
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı bitkisel üretim ikinci kestirimini deklare etti. Üretim ölçülerinin, 2021 yılının ikinci kestiriminde bundan evvelki yıla nazaran tahıllar ve başka bitkisel eserlerde yüzde 12, zerzevatlerde yüzde 0.2 azalacağı iddia edilirken, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 4.6 artacağı iddia edildi.


Buna göre üretim ölçülerinin 2021 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve öbür bitkisel eserlerde 62.7 milyon ton, sebzelerde 31.1 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 24.7 milyon ton olarak gerçekleşeceği kestirim edildi.


Tahıl eserleri üretim ölçülerinin 2021 yılında bundan evvelki yıla bakılırsa yüzde 15 azalarak yaklaşık 31.6 milyon ton olacağı varsayım edildi.


bundan evvelki yıla nazaran buğday üretiminin yüzde 13,9 azalarak yaklaşık 17.7 milyon ton, mısır üretiminin değişmeyerek 6.5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 30.7 azalarak yaklaşık 5.8 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 32.4 azalarak 200 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 9.1 azalarak 286 bin ton olacağı öngörüldü.


Baklagillerin kıymetli mamüllerinden nohut, yüzde 24.6 azalarak 475 bin ton, kuru fasulyenin yüzde8 artarak 302 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 30 azalarak 230 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 1,9 azalarak 5,1 milyon ton olacağı varsayım edildi.


Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 16 artarak 180 bin ton, ayçiçeği üretiminin yüzde 15.6 artarak yaklaşık 2.4 milyon ton olacağı öngörüldü. Susam üretiminin yüzde 5.1 azalarak 17 bin 700 ton olacağı kestirim edildi.


Tütün üretiminin yüzde 7.7 azalarak 73 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 15.3 azalarak 19.5 milyon ton olarak gerçekleşeceği varsayım edildi.


Zerzevat üretiminin 2021 yılında bundan evvelki yıla nazaran azalacağı kestirim edildi


Zerzevat eserleri üretim ölçüsünün 2021 yılında bundan evvelki yıla göre yüzde 0.2 azalarak yaklaşık 31.1 milyon ton olacağı iddia edildi.


Zerzevat eserleri alt kümelerinde üretim ölçüleri incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 2.1, diğer yerde sınıflandırılmamış öbür sebzelerde ise yüzde 2.5 artış olurken, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 0.8 azalış olacağı öngörüldü.


Sebzeler kümesinin değerli mamüllerinden biber (salçalık, kapya) üretiminde yüzde 13.6, kuru soğanda yüzde 5.3, sakız kabakta yüzde 10.9 artış olurken, domateste yüzde 2.9, karpuzda yüzde 1.6, salatalıkta yüzde 2 azalış olacağı kestirim edildi.

Bitkisel Üretim 2.Tahmini, 2021

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebzelerin bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Detaylar için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
🔎

↪
https://t.co/HSTgP6bc6J
.
.#Türkiye #TÜİK #Ekonomi #Oran #Bitki #Tahmin #Tahıl #Meyve #Sebze pic.twitter.com/jrkCRGxbKZ

— tuik.gov.tr (@tuikbilgi) October 25, 2021



Meyve üretiminin 2021 yılında bundan evvelki yıla nazaran artacağı kestirim edildi


Meyveler
, içecek ve baharat bitkileri üretim ölçüsünün 2021 yılında bundan evvelki yıla nazaran %4,6 oranında artarak yaklaşık 24,7 milyon ton olacağı kestirim edildi.


Meyveler ortasında değerli mamüllerin üretim ölçülerine bakıldığında, bundan evvelki yıla bakılırsa elmada yüzde 0.3, üzümde yüzde 12.8, kirazda yüzde 6.8 oranında azalış olacağı kestirim edilirken, şeftalide yüzde 1.1, çilekte yüzde 20.3, zeytinde yüzde 35.4 oranında artış olacağı öngörüldü.


Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 14.7, portakalda yüzde 30.6, limonda yüzde 30.4, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 2.9 oranında artış olurken antep fıstığında yüzde 59.7 oranında azalış olacağı iddia edildi. Muz üretiminin yüzde 19.1 oranında artacağı, incir üretiminin ise değişim göstermeyerek 320 bin ton olacağı iddia edildi.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.