Türk dünyasının ortak coşkusu: Nevruz

Samuag

New member
Türk coğrafyasının ortak bayramı olan ve baharın müjdecisi olarak kabul edilen nevruz, Türklerin yaşadığı geniş coğrafyada her yıl büyük coşkuyla kutlanıyor.

Toplumsal birliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlayan içeriğiyle yaşatılan ve her yıl 21 Mart’ta kutlanan Nevruz Bayramı‘nda, Orta Asya’dan Anadolu’ya ve Balkanlara geniş bir coğrafyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Coşkulu kutlamaların yapıldığı Iğdır’a gelen Azerbaycan Bakü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sona Çerkez, nevruzun geçmişten bugüne en değerli miraslardan biri olduğunu söylemiş oldu.

Nevruz kutlamalarının tüm Türkler için değerli olduğunu vurgulayan Çerkez, “Nevruz, Türkler için ulusal bir halk bayramıdır. Mart ayında 4 hafta boyunca kutlanmaya başlanır, her çarşamba başka bir kutlama aktifliği yapılır. Benim için yenilik, sevgi, sevinç, insanların birbirine bağlılığını söz ediyor” dedi.

Bayramın çeşitli evreler halinde kutlandığını ve halk içinde coşkuyla karşılandığını anlatan Çerkez, “Nevruzda evvel büyükler ziyaret edilir, küçükler sevindirilir, herkese bayramlıklar alınır. Semeniler (Toprak konulan kaplara ekilen bitkilere verilen isim) yeşertilir. Bugünkü nevruzun bir ehemmiyeti de 2 yıldır Karabağ’da nevruz ateşinin yakılmasıdır. Hepimizin yüzü nevruzda daha epey gülüyor” diye konuştu.

Kazakistanlı Elmira Şenduran da ülkesinde nevruzun ulusun ulu günü ve yılın birinci günü olarak kabul gördüğünü belirterek şunları aktardı:

“Tabiatın yeni uyanışı, yani bizim yeni yılımız olarak kabul ediliyor. Nevruzda dualar edilir, sofralar kurulur, ak sakallılar, nineler ziyaret edilir. Bu nevruzda tüm dünyaya savaşsız bir hayat diliyorum. Türk dünyasının birliğinin artması temennisinde bulunuyorum.”

“YENİ YILA GÜZELLİKLERLE, YENİLİKLERLE GİRİYORUZ”

Kırgızistan’dan gelen Anar Beykova ise Nevruz Bayramı’nı haftalar evvelden hayli büyük hazırlıklar yaparak beklediklerini lisana getirerek, “Nevruz bizim için baharın gelişi, yeniliklere girmektir. Bu bayramı herkes epey bekler ve tüm hazırlıklar bu bayram için yapılır. Burada semeni derler, biz sumulu yeşertiriz. Bu bayram yaklaşınca heyecanla bayrama girmeyi bekleriz zira yeni yıla güzelliklerle, yeniliklerle giriyoruz ve beklentilerimiz daima düzgün ve hoş şeylerdir” sözlerini kullandı.

“TÜRK DÜNYASININ YEGANE ORTAK BAYRAMIDIR”

Iğdır Azerbaycan Kültür Meskeni Lideri Ziya Zakir Acar, “Nevruz, insanların berbatlıktan, kinden, düşmanlıktan uzak biçimde, birlik ve birliktelik içerisinde kutlamalar yapmalarına vesile oluyor. örneğin nevruzda makus kelam söylenmez, küs kalınmaz, düşmanlıklar bitmiş oldurilir. Bu faktör epeyce önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Acar, nevruzun değerine vurgu yaparak, “Nevruz, Türk dünyasının yegane ortak bayramıdır. Bütün Türk dünyasında örfte, adette ortak kültürümüzdür” dedi.