TÜRKÇİMENTO: İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın, çimentolarını parasız vereceğiz

RAM

New member
TÜRKÇİMENTO: İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın, çimentolarını parasız vereceğiz
Son periyotta artan güç ve hammadde fiyatları hayli sayıda daldaki üretim süreçlerini zorluyor. TÜRKÇİMENTO İdare Konseyi Lideri Fatih Büyüklük, “150 metrekare bir konutta çimento maliyeti yüzde 3. Biz, tonu 35 dolara dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Bize en yakın, 70 dolarla Çin satıyor. İç pazara maliyetin altında satıyoruz. Çok üstümüze geliyorlar. İnşaatta başka maliyetler içerisinde en az çimentonun fiyatı arttı. İhracat kısıtlaması gündemde. Biz artık fabrikaları devretmeye hazırız. İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın kelam veriyoruz çimentolarını parasız vereceğiz” diye konuştu.


Geçtiğimiz günlerde inşaatçılar yükselen çimento fiyatları niçiniyle greve gittiklerini açıklayarak fiyatların aşağı çekilmesi gerektiğini açıklamıştı. Çimento üreticileri ise maliyetin altında satış yaptıklarını ortadaki farkı ihracat yardımıyla kapattıklarını belirtiyor.


‘Kısıtlama kesimi bitirir’


Gaziantep’te düzenlenen Anadolu Buluşmaları’nda konuşan TÜRKÇİMENTO İdare Heyeti Lideri Fatih Büyüklük, “Bu süreçte çimento ihracatının durdurulması konusu gündeme geliyor ancak bu tüm dalın sonunu getirir. Üretim fazlası olan bir bölümüz. İç pazarın tüketimi aşikâr. Kimse bu maliyetin altından kalkamaz. Fabrikaların kimilerini durdurmak zorunda kaldık. bu biçimde giderse öbürleri de duracak diye konuştu.


‘Üretim zorlaştı’


Artan maliyetlerle üretim yapmanın zorlaştığını aktaran Büyüklük, “Sektörün yüzde 94’ünü temsil ediyoruz. Fabrikalarda 17 bin 200 emekçi çalışıyor. 115 milyon tonluk toplam kapasitemiz var. 27 firma 76 tesis ile üretim yapıyor. İhracatta dünya ikincisiyiz. 1.1 milyar dolarlık yıllık ihracatımız gerçekleşti. Fakat ayakta kalmakta zorlanıyoruz. Bizim devletten aldığımız fiyata tüm tesisleri devretmeye hazırız. İsteyen inşaatçıya da devrederiz” tabirlerini kullandı.


‘İşte maliyet hesabı’


Çimentoda en büyük maliyetin güç olduğunu ve bu kalemin her gün zamlandığını söyleyen Büyüklük, “İnsanlar, “Kayadan çimento yapıyorsunuz. Hangi maliyetiniz yüksek?” diyor. Bir ton çimentonun ortasında 207 lira kömür, 86 lira elektrik maliyeti var. Torba kağıdını Euro ile alıyoruz. Kağıt, hammadde ve personellik 106 lira. KDV hariç bir ton çimentonun banttan çıkış fiyatı 340 lira. Bizim bunu 500 liradan aşağı satmamamız lazım” diye konuştu.


Çin’de 70 dolar, Türkiye’de 35 dolar


Türkiye’de çimentoyu 35 dolara sattıklarını belirten Büyüklük, “Dünyada bizden daha sonra en ucuza satan ülke Çin ve 70 dolara satıyorlar. Başka pazarlar ortalama 100 dolar. Üstelik biz daima zamlanan elektriği günlük ödüyoruz. daha sonra iç pazarda 90 gün vade ile satış yapıyoruz. İhracatı dolarla yaptığımız için iç pazara bu kadar ucuza hatta ziyanına satabiliyoruz. Ortadaki farkı o denli kapatıyoruz. İhracatımızın durması geri gelmeyecek kayıplar doğurur” formunda konuştu.


‘Masrafları ben karşılayacağım’


TÜRKÇİMENTO İdare Heyeti Lider Vekili Adil Sani Konukoğlu da, “150 metrekare bir dairede temeli, bahçesi dahil 70 metreküp beton harcanıyor. Yani 21 liralık. Burada çimentonun hissesi 7-9 bin lira. İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın kelam veriyoruz çimentolarını parasız vereceğiz. Bizden daha ucuza bulup getiren var ise nakliyesi da dahil her şeyini ben karşılayacağım” diye konuştu.


Grev sonucu almışlardı


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento artırımlarına karşı 9 Eylül’de birfazlaca vilayetteki temsilcilerinin iştirakiyle iş bırakma aksiyonu başlattı. 24 Eylül’e kadar devam edeceği açıklanan iş bırakma hareketine 60 bin şantiyenin katıldığı açıklandı. İnşaat dalı temsilcileri çimentoya gelen artırımların enflasyon ve Döviz kurundaki dalgalanmanın epeyce üstünde olduğunu ve kabul edilemez düzeye ulaştığı söz ederken, çimento üreticileri maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt, elektrik üzere güç girdilerinin oluşturduğunu belirtiyor.


‘En büyük maliyet enerji’


Ocak ayından itibaren kullandıkları elektriğin yüzde 61 zamlandığını söyleyen TÜRKÇİMENTO Lider Yardımcısı Nihat Özdemir ise “Petrokok fiyatları da katlanıyor. Elektrik daima zamlanıyor. Bizim en büyük maliyetimiz güç. Çimento üretiminde binlerce derecelik fırınlar kullanılıyor. Bu fırındalar da güç harcıyor. Biz artan güç maliyetlerine karşın çalışıyoruz. Bu kadar maliyet artışı varken biz sorumlu gösteriliyoruz. Dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Lakin koşullar bizi epey zorluyor. Bir konutta en düşük maliyet çimentodur” dedi. Daldaki geçmişe oranla yabancı yatırımcı oranının düştüğünü söz eden Özdemir, Günah keçisi olduk. İhracata getirilecek kısıtlama üreticiler için büyük bir sorun oluşturur. Bu ülke iktisadı için de önemli meseleleri getirir. Öngörülebilir bir ortam olması gerekiyor. Bu kaidelerde yabancı yatırımcı yalnızca Türkiye’ye Bodrum’a tatil için gelir. Daha da sıkıntı…” diye konuştu.


‘Türkiye’yi çimentoya boğarız’


“Büyük fiyat baskılamasına maruz kaldığımız devirlerde dahi ülkemize katma kıymet yaratacak çalışmalara imza atmaktan geri durmadık” diyen Fatih Büyüklük, “Üretimimizin yüzde 80’ini iç piyasaya sağlıyoruz. Bizi bıraksalar Türkiye’yi çimentoya boğarız” tabirlerini kullandı.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.