RAM
New member
TÜSEDAD: Bıçak kemiğe dayandı, üretim risk altında, çiftçi üretmek istemiyor
Bloomberg HT’den İrfan Donat’ın haberine bakılırsa, Tüm Süt, Et ve damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), “Tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de pandemi mühletince besinin ehemmiyeti niçiniyle tüm zorluklara karşın ziraî üretim ve besin üretimi devam etmek zorundadır. Bölüm bazında yaptığımız tahliller sonucunda süt ve et bölümünde üretim istikrarının sekteye uğradığını işaret etmektedir ve ötürüsıyla artan güç, navlun ve gübre meblağlarının dünyanın önde gelen ülkeleri tarafınca sübvanse edilerek denetim altına alındığı gözlemleniyor. Türk Lirasının bedel kaybı ve faiz oranlarının artışı yüklü ithal hammadde fiyatlarının öngörülebilirliğini ortadan kaldırmıştır. Üretimde istikrar temeldir, bunun sağlanması için süt/yem paritesine riayet edilmelidir. Ham unsur girdi maliyetlerini denetim etmeksizin salt süt ve et meblağlarını regüle ederek üretimin sürdürülmesi mümkün değildir. Mevcut durum gösteriyor ki dayanacak gücü kalmayan üretici süt ineklerini bölüme göndermektedir” açıklamasında bulundu.
Açıklamada, “Ulusal Süt Kurulu’nun (USK) 2021 yılının 01 Temmuz-31 Aralık tarihleri ortası için çiğ süt referans fiyatını 3,20 TL/Lt olarak belirlediği vakitte USK’nın 2021 temmuz ayında yayınladığı çizelgede 19 Protein Karma Yem fiyatı 2,86 TL/Kg baz alındığında Süt/Yem paritesinin 1,11 düzeylerinde kaldığı görülmektedir” denildi.
Süt üreticisinin kaba yemini harmanda depolayıp tüm yıl kullanıldığı için fiyat güncellemesinin senede bir kere bugünlerde yapıldığı hatırlatılan açıklamada, “2020-2021 yılları mukayeseli sağmal rasyonu fiyat artış oranlarından anlaşılacağı üzere TMR içerisinde maliyete yansıması yüzde 31 düzeylerinde. Kuru devir ve düve rasyonlarında kaba yem kullanması daha yüksek olduğu için maliyet artışı daha da yüksek. Bu maliyetler karşısında, süt üreticisinin üretime devamlılığı mümkün değildir” tabirlerine yer verildi.
Fiyatlamanın, süt/yem paritesi bazlı yapılıp, çiğ süt destekleme priminin de bu paritenin haricinde bırakılması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Kendini terk edilmiş hisseden süt üreticisine, 01 Temmuz-31 Aralık devri için 0,20 kuruşa düşürülmüş olan çiğ süt destekleme priminin ilgili devirler için ivedilikle 0,40 kuruşa çıkarılması ayrıyeten süt/yem paritesinin desteklemeler hariç birinci etapta 1,3 düzeyine sabitlenmesi, 2022 yılı itibariyle ise paritenin 1,5 düzeyine çıkartılması istikrarlı et ve süt üretiminin şayet olmazsa olmazıdır. Bu formül doğrultusunda 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak biçimde çiğ süt referans fiyatının 3,90 TL/Lt açıklanmasını bekliyoruz. Çiğ Süt Tavsiye fiyatının 2 ayda bir süt/yem paritesine göre güncellenmesi talebimizdir. Artan yem maliyetleri ve öteki masraflar karşısında ayakta kalma uğraşı veren et ve süt üreticilerinin artık dayanacak gücü kalmamıştır” denildi.
Haber Sitelerinden Alıntıdır.
Bloomberg HT’den İrfan Donat’ın haberine bakılırsa, Tüm Süt, Et ve damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), “Tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de pandemi mühletince besinin ehemmiyeti niçiniyle tüm zorluklara karşın ziraî üretim ve besin üretimi devam etmek zorundadır. Bölüm bazında yaptığımız tahliller sonucunda süt ve et bölümünde üretim istikrarının sekteye uğradığını işaret etmektedir ve ötürüsıyla artan güç, navlun ve gübre meblağlarının dünyanın önde gelen ülkeleri tarafınca sübvanse edilerek denetim altına alındığı gözlemleniyor. Türk Lirasının bedel kaybı ve faiz oranlarının artışı yüklü ithal hammadde fiyatlarının öngörülebilirliğini ortadan kaldırmıştır. Üretimde istikrar temeldir, bunun sağlanması için süt/yem paritesine riayet edilmelidir. Ham unsur girdi maliyetlerini denetim etmeksizin salt süt ve et meblağlarını regüle ederek üretimin sürdürülmesi mümkün değildir. Mevcut durum gösteriyor ki dayanacak gücü kalmayan üretici süt ineklerini bölüme göndermektedir” açıklamasında bulundu.
Açıklamada, “Ulusal Süt Kurulu’nun (USK) 2021 yılının 01 Temmuz-31 Aralık tarihleri ortası için çiğ süt referans fiyatını 3,20 TL/Lt olarak belirlediği vakitte USK’nın 2021 temmuz ayında yayınladığı çizelgede 19 Protein Karma Yem fiyatı 2,86 TL/Kg baz alındığında Süt/Yem paritesinin 1,11 düzeylerinde kaldığı görülmektedir” denildi.
Süt üreticisinin kaba yemini harmanda depolayıp tüm yıl kullanıldığı için fiyat güncellemesinin senede bir kere bugünlerde yapıldığı hatırlatılan açıklamada, “2020-2021 yılları mukayeseli sağmal rasyonu fiyat artış oranlarından anlaşılacağı üzere TMR içerisinde maliyete yansıması yüzde 31 düzeylerinde. Kuru devir ve düve rasyonlarında kaba yem kullanması daha yüksek olduğu için maliyet artışı daha da yüksek. Bu maliyetler karşısında, süt üreticisinin üretime devamlılığı mümkün değildir” tabirlerine yer verildi.
Fiyatlamanın, süt/yem paritesi bazlı yapılıp, çiğ süt destekleme priminin de bu paritenin haricinde bırakılması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Kendini terk edilmiş hisseden süt üreticisine, 01 Temmuz-31 Aralık devri için 0,20 kuruşa düşürülmüş olan çiğ süt destekleme priminin ilgili devirler için ivedilikle 0,40 kuruşa çıkarılması ayrıyeten süt/yem paritesinin desteklemeler hariç birinci etapta 1,3 düzeyine sabitlenmesi, 2022 yılı itibariyle ise paritenin 1,5 düzeyine çıkartılması istikrarlı et ve süt üretiminin şayet olmazsa olmazıdır. Bu formül doğrultusunda 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak biçimde çiğ süt referans fiyatının 3,90 TL/Lt açıklanmasını bekliyoruz. Çiğ Süt Tavsiye fiyatının 2 ayda bir süt/yem paritesine göre güncellenmesi talebimizdir. Artan yem maliyetleri ve öteki masraflar karşısında ayakta kalma uğraşı veren et ve süt üreticilerinin artık dayanacak gücü kalmamıştır” denildi.
Haber Sitelerinden Alıntıdır.