RAM
New member
Ulusal Kırmızı Et Kurulu Lideri Hacıince: Ziyanına kesim yapıyoruz, hayvan varlığı azaldı
Ulusal Kırmızı Et Kurulu Lideri Ahmet Hacıince, 2021 yılında talep darlığı sebebiyle maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldıklarını belirtirken, Aralık ayı prestijiyle karkas maliyeti 67.2 lira iken piyasa satışının 62.2 lirada kaldığını söylemiş oldu.
Hacıince, et fiyatına müdahale için ithalat telaffuzlarından uzak durulması gerektiğine vurgu yaparken, yerli üreticiye her vakit muhtaçlık olduğunu söylemiş oldu.
Dünya Gazetesi’ne Hüseyin Gökçe’ye konuşan Hacıince, gelişmelerin 2018 yılında yaşanan dertlere fazlaca benzediğini söz etti.
2018’de arz fazlası sebebiyle piyasa fiyatının maliyetin altında kaldığını belirten Hacıince, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) müdahale alımlarıyla et stokuna başladığını hatırlattı. 2020 yılında ise pandemi tesiriyle talep darlığı yaşandığını söyleyen Hacıince, son üç yıldır ziyan eden besicilerin 2021 yılında da tüm aylarda maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldığını söylemiş oldu.
‘Kur yükselirken yansıtıyorlar düşerken düşürmüyorlar’
Besi maliyetindeki artışın temel niçininin yem fiyatı olduğuna değinen Hacıince, döviz artışını çabucak fiyata yansıtan yem sanayicilerinin, düşüşü ise yansıtmadığını anlattı.
TMO’nun yemlik arpa ve mısır satışının besicilere büyük dayanak sağladığını bildiren Hacıince, bunun devam etmesi gerektiğini tabir etti. Hacıince’nin verdiği bilgilere göre 2021 yılında yem maliyeti 2 bin 40 liradan 4 bin 40 liraya çıkarken, 1 kg karkas et maliyeti 40.5 liradan, 67.2 liraya yükseldi. Buna karşılık piyasa alım fiyatı ise 37.37 liradan 62.24 liraya çıkmasına karşın, satış fiyatı maliyetin altında kaldı.
‘Gelecek yıl üretimi için risk oluştu’
Besi maliyetini artıran bir öbür ögenin da besi malzemesi fiyatı olduğunun altını çizen Ahmet Hacıince, gelinen noktada işletmeye yeni hayvan girişinin neredeyse imkansız hale geldiğini belirtti. Bilhassa son çeyrekte besi malzemesinde ortaya çıkan artışların kapasite kullanım oranlarını düşündüğünü söyleyen Hacıince, “Gelecek yıl üretimi için de önemli bir risk doğmuştur” diye konuştu.
Kırmızı et fiyatındaki artışın yalnızca üreticiden kaynaklandığı istikametinde yanlış bir algı oluştuğunu söyleyen Ahmet Hacıince, “Her vakit yerli üreticiye gereksinimimiz olacağını düşünerek bu kapsamda piyasaya müdahale edici telaffuz ve planlardan uzak durarak, ithalatı özendirmeden içyapısal süreçlerimize tüm paydaşlarla bir arada odaklanmalıyız” dedi.
‘Enflasyon baskısı sürüyor’
Ulusal Kırmızı Et Kurulu Lideri Ahmet Hacıince, devlet takviyelerinin gerçekçi ve günün koşullarına uygun düzeyde belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Maliyet artışında temel ögenin yem fiyatları olduğunun altını çizen Ahmet Hacıince, besiye alınan ithal hayvanların maliyetlerinin de epeyce yükseldiğini anlattı. Et bölümü üzerinde enfl asyon baskısının sürdüğüne dikkat çeken Hacıince, “Her vakit yerli üreticiye muhtaçlığımız olacağını düşünerek bu kapsamda piyasaya müdahale edici telaffuz ve planlardan uzak durarak, ithalatı özendirmeden iç yapısal süreçlerimize tüm paydaşlarla bir arada odaklanmalıyız” Değerlendirmesinde bulundu.
Haber Sitelerinden Alıntıdır.
Ulusal Kırmızı Et Kurulu Lideri Ahmet Hacıince, 2021 yılında talep darlığı sebebiyle maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldıklarını belirtirken, Aralık ayı prestijiyle karkas maliyeti 67.2 lira iken piyasa satışının 62.2 lirada kaldığını söylemiş oldu.
Hacıince, et fiyatına müdahale için ithalat telaffuzlarından uzak durulması gerektiğine vurgu yaparken, yerli üreticiye her vakit muhtaçlık olduğunu söylemiş oldu.
Dünya Gazetesi’ne Hüseyin Gökçe’ye konuşan Hacıince, gelişmelerin 2018 yılında yaşanan dertlere fazlaca benzediğini söz etti.
2018’de arz fazlası sebebiyle piyasa fiyatının maliyetin altında kaldığını belirten Hacıince, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) müdahale alımlarıyla et stokuna başladığını hatırlattı. 2020 yılında ise pandemi tesiriyle talep darlığı yaşandığını söyleyen Hacıince, son üç yıldır ziyan eden besicilerin 2021 yılında da tüm aylarda maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldığını söylemiş oldu.
‘Kur yükselirken yansıtıyorlar düşerken düşürmüyorlar’
Besi maliyetindeki artışın temel niçininin yem fiyatı olduğuna değinen Hacıince, döviz artışını çabucak fiyata yansıtan yem sanayicilerinin, düşüşü ise yansıtmadığını anlattı.
TMO’nun yemlik arpa ve mısır satışının besicilere büyük dayanak sağladığını bildiren Hacıince, bunun devam etmesi gerektiğini tabir etti. Hacıince’nin verdiği bilgilere göre 2021 yılında yem maliyeti 2 bin 40 liradan 4 bin 40 liraya çıkarken, 1 kg karkas et maliyeti 40.5 liradan, 67.2 liraya yükseldi. Buna karşılık piyasa alım fiyatı ise 37.37 liradan 62.24 liraya çıkmasına karşın, satış fiyatı maliyetin altında kaldı.
‘Gelecek yıl üretimi için risk oluştu’
Besi maliyetini artıran bir öbür ögenin da besi malzemesi fiyatı olduğunun altını çizen Ahmet Hacıince, gelinen noktada işletmeye yeni hayvan girişinin neredeyse imkansız hale geldiğini belirtti. Bilhassa son çeyrekte besi malzemesinde ortaya çıkan artışların kapasite kullanım oranlarını düşündüğünü söyleyen Hacıince, “Gelecek yıl üretimi için de önemli bir risk doğmuştur” diye konuştu.
Kırmızı et fiyatındaki artışın yalnızca üreticiden kaynaklandığı istikametinde yanlış bir algı oluştuğunu söyleyen Ahmet Hacıince, “Her vakit yerli üreticiye gereksinimimiz olacağını düşünerek bu kapsamda piyasaya müdahale edici telaffuz ve planlardan uzak durarak, ithalatı özendirmeden içyapısal süreçlerimize tüm paydaşlarla bir arada odaklanmalıyız” dedi.
‘Enflasyon baskısı sürüyor’
Ulusal Kırmızı Et Kurulu Lideri Ahmet Hacıince, devlet takviyelerinin gerçekçi ve günün koşullarına uygun düzeyde belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Maliyet artışında temel ögenin yem fiyatları olduğunun altını çizen Ahmet Hacıince, besiye alınan ithal hayvanların maliyetlerinin de epeyce yükseldiğini anlattı. Et bölümü üzerinde enfl asyon baskısının sürdüğüne dikkat çeken Hacıince, “Her vakit yerli üreticiye muhtaçlığımız olacağını düşünerek bu kapsamda piyasaya müdahale edici telaffuz ve planlardan uzak durarak, ithalatı özendirmeden iç yapısal süreçlerimize tüm paydaşlarla bir arada odaklanmalıyız” Değerlendirmesinde bulundu.
Haber Sitelerinden Alıntıdır.