Video standardı: Büyük patent yöneticisi, HEVC kullanımı nedeniyle Microsoft'a dava açtı

celeron

Global Mod
Global Mod
Bu hukuki anlaşmazlık Microsoft için pahalıya mal olabilir: Ses ve video standartlarına odaklanan geniş bir patent portföyünü yöneten ve kullanan Via Licensing Alliance (Via LA), ABD'li yazılım devine temel fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle birkaç kez dava açtı. Spesifik olarak, video standardı HEVC (Yüksek Verimli Video Kodlama diğer adı H.265) ve ilgili standart temel patentler (SEP) ile ilgilidir. Patent hukukunda uzmanlaşan Düsseldorf hukuk firması Cohausz & Florack bunu Cuma günü duyurdu. Bu nedenle, Via LA adına Krieger Mes & Graf von der Groeben'in ortaklarıyla birlikte, muhtemelen Düsseldorf Bölge Mahkemesi'nde (LG) ilgili davalar açtı.


Reklamcılık



Cohausz & Florack başlangıçta devam eden davalarla ilgili herhangi bir ayrıntı vermedi. Hukuk firmasının bir sözcüsü Cuma günü çevrimiçi olarak Haberler'ye, davadan sorumlu ortağın şu anda müsait olmadığını söyledi. Bir Microsoft sözcüsü, şirketin genel olarak bu tür süreçler hakkında yorumda bulunmadığını söyledi. Cohausz & Florack, patent sahibi MPEG LA için Krieger Mes ile birlikte başarıyla yürüttükleri benzer prosedürlere değindi. Via LA ve MPEG LA, patent havuzlarını 2023'ün ortalarında bir araya getirdi. General Electric (GE), Philips ve Mitsubishi Electric, MPEG LA'deki kısmi sahipliklerini Via LA'deki benzer holdinglere dönüştürdü.

Huawei, Samsung ve Hisense'ye de dava açıldı


Birleşmeden önceki yıllarda MPEG LA, Avrupa'da, özellikle Almanya'da birçok dava yürüttü. Patent sahibi, LG Düsseldorf nezdinde yasal işlem başlatarak Huawei, TCL ve ZTE gibi Çinli üreticileri bir lisans sözleşmesi imzalamaya ikna edebildi. Ayrıca Nisan 2022'de patent havuzu, HEVC patentlerinin ihlali nedeniyle eski üyesi Samsung'a Düsseldorf'ta dava bile açtı. Dava neredeyse bir yıl sonra anlaşmayla sona erdi. Güney Koreli akıllı telefon üreticisi bir lisans anlaşması yapmayı kabul etti. Her iki taraf da anlaşmanın ayrıntılarını açıklamama konusunda anlaştı.

Cohausz & Florack, Samsung'a karşı açılan davaya ek olarak başka bir “plan” olarak, MPEG LA tarafından 2020 yılında Hisense'ye karşı yine Düsseldorf Bölge Mahkemesi önünde açılan bir davaya atıfta bulunuyor. Buradaki suçlama, Çinli tüketici elektroniği üreticisinin Almanya'da, mevcut lisans tekliflerinden yararlanmadan patent korumalı AVC yöntemlerini kullanan televizyon ürünleri sunmasıydı. Davalarda tazminat ve ihtiyati tedbir talep ediliyordu. Hisense daha sonra Aralık 2021'de anlaşmaya vardı ve lisansları aldı. Microsoft'ta da işler muhtemelen benzer, ancak AVC yerine kullanılan HEVC codec bileşeniyle ilgili.

HEVC'nin halefi VVC için yeni lisanslama programı


Birkaç ay önce kullanıcılar, çevrimiçi Reddit forumunda, Microsoft cihazlarında veya Windows altında oyun oynarken HEVC videoları oynatmak için para ödemek zorunda kaldıklarından şikayetçiydi. Diğer kullanıcılar bunun görünüşe göre MPEG LA lisans ücretleriyle bir ilgisi olduğunu söyledi. Bu nedenle onlara göre MPEG-4, HEVC ve AAC gibi patentli codec'lerden vazgeçilip VP9, AV1 ve Opus gibi ücretsiz olarak temin edilebilen codec'ler tercih edilmelidir.

Via LA, 100.000 birime kadar lisans ücreti almaz. İstismarcı daha sonra son sağlayıcılara satış yaparken disk üreticilerinden veya akış sağlayıcılarından kodlayıcı/kod çözücü başına 0,20 ABD doları ücret alır. Bir şirketin ödeyebileceği maksimum yıllık lisans ücreti 25 milyon dolardır. 2015 yılında, bazı hak sahiplerinin MPEG LA tarafından müzakere edilen koşullardan memnun kalmaması nedeniyle HEVC Advance adında ikinci bir patent havuzu oluşturuldu. Oradaki lisans sahiplerinin satılan ilk üründen ücret ödemesi gerekiyor.

Nisan ayında Via LA, HEVC programının ardıl standart olan Çok Yönlü Video Kodlamayı (VVC, diğer adıyla H.266) içerecek şekilde genişletildiğini duyurdu. Bu hamle, bu tür süreçlerin entegrasyonunu ve daha kolay benimsenmesini sağlamak için “iki önemli video kodlama teknolojisinin aynı patent havuzunda bir araya getirilmesinde önemli bir değişime” işaret ediyor. AB Komisyonu, gelecekte SEP'in lisanslama sistemiyle ilgili ortaya çıkabilecek birçok anlaşmazlığın önüne geçebilmek için 2023'te bir yönetmelik taslağı yayınladı. Ancak hak sahiplerinin güçlü direnişi göz önüne alındığında girişim henüz fazla ilerleme kaydedemedi.


(HAYIR)