Yapay zeka konusunda Jim Keller: “10 yıl içinde tüm yazılımlar yok olacak”

celeron

Global Mod
Global Mod


  1. Yapay zeka konusunda Jim Keller: “10 yıl içinde tüm yazılımlar yok olacak”

Tenstorrent CEO'su Jim Keller, nadir görülen uzun röportajlarından birinde yapay zekanın etkileri hakkındaki fikirlerini YouTube kanalı “Linus Tech Tips” (LTT)'ye anlattı. Keller'a göre bilgisayar dünyası ve dolayısıyla medya büyük ölçüde değişecek çünkü bunların neredeyse tamamı yapay zekalar tarafından üretilecek.

Reklamcılık



Birisi bunu söyleyecek olsaydı, muhtemelen yapay zekânın yarattığı abartılı reklamın kurbanı olarak sınıflandırılabilirdi ancak Keller sıradan biri değil. Onlarca yıldır dünyanın en yetenekli çip geliştiricilerinden biri olarak kabul ediliyor. Baş tasarımcı olarak AMD'nin K8 mimarisinden (Athlon 64 vb.), daha sonra AMD'nin Zen'inden (Ryzen, Epyc vb.) ve Apple'ın iPhone'lar için ilk SoC A4 ve A5'inden sorumluydu ve bu, geliştirmelerinin sadece bir parçası. .

Nvidia ile doğrudan rekabet yok


Keller, 2020'den bu yana AI ve Risc-V çipleri geliştiren Tenstorrent'te çalışıyor ve 2023'ün başında da orada CEO oldu. Açıklamalarında her zaman bir miktar pazarlama olabilir çünkü Tenstorrent sonuçta chip satmak istiyor. Ancak burada yine biraz gerçekçi hale geliyor, büyük oyuncularla hemen rekabet halinde değil. Keller, bazı medyanın defalarca şüphelendiği gibi Tenstorrent'in Nvidia'ya olan rekabetini reddetti. Röportajda “Nvidia konusunda endişelenmiyorum” dedi.

Tüm endüstri yapay zeka hızlandırıcıları için pazar liderine baksa bile her şey bu değil: yazılım, eğitilmiş modeller, veri merkezleri, altyapı, bunların hepsi “100 milyar pazar” oluşturuyor. Buna hiç hizmet etmek istemiyor; zaten 500 milyonluk satışla yetiniyor. Kendine sorduğu soru şu: “Bilgisayarları nasıl daha ucuz hale getiririz, nasıl açılır hale getiririz?” Keller'e göre bağımlılığı azaltmak için açık kaynaklı yazılımlardan açık çip tasarımlarına ve üretime kadar her şey elinde olanlar kazanacak.

“10 yıl sonra kimse artık film izlemeyecek”


Keller, daha önce Risc-V'nin atılımı için belirttiği zaman dilimi olan on yıl içinde yapay zekalar tarafından üretilen içeriğin her pazara hakim olacağından emin. LTT'ye verdiği röportajda “On yıl içinde kimse film izlemeyecek, siz bir filmin içinde yaşayacaksınız” dedi. Daha sonra bir filmdeki en sevdiğiniz karaktere size bir şey gösterip gösteremeyeceklerini sorabilirsiniz ve o da şu cevabı verir: “Kapa çeneni, şu anda birini vurmam gerekiyor.” Mevcut yazılımın, temelde yapay zeka hızlandırıcılarına dayanan gelecekteki bilgisayarlarda nasıl çalışması gerektiği sorulduğunda Keller, biraz daha çarpıcı bir örnek verdi.

On yıl içinde artık tüm yazılımların tüm platformlarda bulunmasına gerek kalmayacak. Örneğin, eski bir oyunu oynamak istiyorsanız bilgisayara basitçe “Hey, Süper Mario oynamak istiyorum” diyebilir, oyunu tanımlayabilir ve makineye bir video gösterebilirsiniz. Keller, daha sonra yapay zekanın tüm oyunu taklit edeceğini ve “bundan memnun kalacağınızı” söyledi. Linus Sebastian bunu “ürkütücü” olarak nitelendirdi ve Nintendo'nun avukatlarını zaten uzaktan duyabildiğini söyledi. Keller daha sonra yazarlar, film yapımcıları ve ressamlar gibi yaratıcı mesleklerin varlığını sürdüreceğini söyledi çünkü “insanlar, insanların yaptığı şeyleri seviyor.”

Konuşmanın ilerleyen saatlerinde Keller, yazılımın tamamen değiştirilmesi sorunu hakkında şunları söyledi: “Şimdiye kadar yazılan tüm yazılımlar ortadan kalkacak.” Ve ayrıca: “Bu düşündüğünüzden daha hızlı gerçekleşecek. Yüzde yüz.” Şirketi halihazırda yapay zekaların, onları kontrol eden RISC-V çipleri için kendi tensör işlemcilerine kendi yazılımlarını yazmalarını sağlamak için çalışıyor. İnsanlar makinenin yeni bir işlev gerçekleştirmesini istediğinde bu her zaman gereklidir. Daha sonra bunları açıklıyor (bkz. Super Mario) ve gerisini bilgisayar hallediyor.

Keller AMD'yi nasıl kurtardı?


Röportajda Keller, çeşitli şirketlerde geçirdiği zamana dair çok sayıda anekdot da paylaşıyor. En aydınlatıcı olan ise 1999 yılında ayrıldığı AMD'ye 2012 yılında döndüğünde ilk koşullarının ne olduğuydu. Mühendise göre orada bir “istifa” vardı. Buldozer mimarisinin başarısızlığı çok sayıda işten çıkarmaya yol açtı ve sonuçta işlerin yarısının kaybıyla sonuçlandı. AMD fiilen iflas etmişti ve bu “düşündüğümden daha yakındı.”

Zen mimarisi (Ryzen, Epyc, vb.) şirketi kurtarmak için bir umut olarak görüldü ve sonuçta başarılı oldu. Bunu başarmak için tüm işlemci projelerinin bir kenara atılıp sıfırdan başlatılması gerekiyordu. O zamanki CEO Rory Read bunu kabul etti. Ayrıca Keller, kendisinin sadece Zen'in baş mimarı ve dolayısıyla baş geliştiricisi olmak için değil, aynı zamanda tüm ekibe liderlik etmek için de ısrar edeceğini söylüyor. Bunu yapmak için dışarıdan bir danışman tuttu ve yönetim üzerine çok sayıda kitap okudu.

Sonuçta işe yaradı çünkü AMD'de yalnızca birbirini seven ve birlikte çalışmaktan keyif alan iyi insanlar çalışıyordu. Ancak ilk başta onu motive etmek zor oldu. Keller'e göre insanlar artık yeni mimariye inanmıyordu çünkü eskisi iyi değildi. AMD aynı zamanda rakibi Intel'in durgunlaştığı gerçeğinin “yüzde ellisini” de kendi lehine kullandı. Keller, “Bunun olacağını tahmin etmemiştim” dedi. Belli ki Intel'in Skylake mimarisinin o dönemde sürekli olarak piyasaya sürülen ve performans açısından çok az ilerleme kaydeden varyantlarından bahsediyor.


(Asla)



Haberin Sonu