Yeni önleme enstitüsü: Yaygın hastalıklarla mücadele etmek için verileri ve yapay zekayı kullanma

celeron

Global Mod
Global Mod
Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), büyük veri analizleri ve bilgi sunumlarının yardımıyla Alman vatandaşlarının yaşam beklentisini artırmak istiyor. Çarşamba günü Berlin’de Federal Tıp Önleme ve Eğitim Enstitüsü’nün (BIPAM) kurulduğunu duyurdu. Köln merkezli Federal Sağlık Eğitimi Merkezi (BZgA), halihazırda sağladığı sağlık analizini ve iletişimi güçlendirmek amacıyla bu merkeze dahil edilecek. Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) aksine, BIPAM’ın temel odak noktası kanser, demans, kalp ve dolaşım sorunları gibi bulaşıcı olmayan yaygın hastalıkların önlenmesi olmalıdır.

Reklamcılık



Federal Sağlık Bakanlığı’na (BMG) göre, enstitünün özel görevleri arasında “nüfusun sağlık durumuna ilişkin verilerin değerlendirilmesi ve toplanması” yer alacak. Bunun amacı siyasi ve stratejik kararların hazırlanmasına ve “hedef gruba özel önleme tedbirlerinin değerlendirilmesine” yardımcı olmaktır. BMG’ye göre federal hükümetin bilgileri, nüfusun sağlık koşulları, durumu ve davranışlarına ilişkin geçerli istatistiklere dayanacak. Epidemiyolojik değerlendirmeler için yapay zekanın (AI) kullanımına ilişkin tartışmalı araştırma veri merkezi ile de işbirliği yapılacak.

Hedef: Halk sağlığını iyileştirmek


Plana göre BIPAM, aşı veya sağlık kursları (“birincil önleme”) gibi önleyici tedbirlerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara da destek verecek. Görevleri arasında “bulaşıcı olmayan hastalıkların tespiti, önlenmesi ve mücadele edilmesinin” yanı sıra sağlık ihtiyaçlarının erken aşamada belirlenmesi de yer alıyor. Halk sağlığının güçlendirilmesiyle insanların yaşam kalitesinin artırılması ve ortalama yaşam süresinin uzatılmasının yanı sıra sağlık ve sosyal sistemdeki maliyetler de azaltılmalıdır. Bu amaçla “kapsayıcı bir kamu sağlık hizmeti ağı” da planlanıyor.

BMG, projeyi şöyle açıklıyor: Kişi başına 5.000 avronun biraz altında bir rakamla Almanya, sağlığa AB’deki diğer tüm ülkelerden daha fazla para harcıyor. Bu, AB ortalamasından (3159 euro) yüzde 52,9 daha fazla. Bununla birlikte, bu ülkede beklenen yaşam süresi 80,8 yıl olup, AB ortalamasının (80,1) yalnızca biraz üzerindedir; birçok Batı Avrupa ve İskandinav ülkesiyle karşılaştırıldığında bu süre önemli ölçüde daha düşüktür. Bu vasat performansın nedeni olarak Lauterbach, “Etkili önleme eksikliği var, sistemimiz mevcut hastalıkların tedavisine fazla odaklanmış durumda” dedi. Bu nedenle “yıllardır yarım bırakılan” kurumsal yapısal reformlar gereklidir.

Sağlık verilerini kullanılabilir hale getirin


Yeşiller’den sağlık politikacısı Johannes Wagner, “Sağlık verilerinin kullanılabilirliğinin iyileştirilmesi bizim için özellikle önemli” diye vurguladı. “Verileri merkezi olarak depolamak yerine arayüzler oluşturmak gerekli.” “Halk sağlığı açısından anlamlı önlemlerin alınabilmesi için” sektördeki ölçümlerin daha kullanışlı hale getirilmesi önemli. Wagner’e göre BIPAM aynı zamanda insanları sıcak hava dalgaları gibi “iklim krizinin sağlık sonuçlarından korumada merkezi bir rol” oynamalı. BZgA ekibi bunun için gerekli bilgi birikimine sahiptir. Yeni enstitünün yasama sürecinin 2023 sonunda başlaması ve 2025’te başlaması planlanıyor. Lauterbach, Köln Sağlık Departmanı’nın önceki başkanı Johannes Nießen’i geliştirme temsilcisi olarak atadı.


(mki)



Haberin Sonu