RAM
New member
Yüzde 90 randıman kaybı yaşanan patlıcan, en kıymetli zerzevat
Antalya’da Ocak ayında hava sıcaklığının mevsim normalleri altında seyretmesi niçiniyle zerzevat ve meyve üretimi olumsuz etkilendi. Gündüzleri 10 derece ve üstünde seyreden, geceleri ise sıfırın altına düşen sıcaklıktan etkilenen bitkilerin randımanı yüzde 50 ile 90 oranında azaldı.
Az ölçüde piyasaya sunulan eser, talebi karşılayamayınca fiyatlar seradan çıkmadan katlandı. Geçen yıl birebir devirde kilosu 10-12 lira olan patlıcan, 20 liraya seradan çıkıyor. Market, manav ve semt pazarında kilosu 25-27 liraya satılan patlıcan, fiyatı en epeyce artan ve randıman kaybının en çok yaşandığı zerzevat oldu. Hava sıcaklığının mevsim normallerinde olduğu periyotlarda bir patlıcan fidesinden 25- 30 eser alan üretici, bugünlerde fidelerin bir kısmında hiç eser alamazken, kimilerinde ise 2-3 eser aldı. Patlıcanda randıman kaybı yüzde 90’a ulaştı.
Mart ayında fiyatlar yarı yarıya düşecek
Antalya Ziraat Odası Lideri Nazif Alp, üreticilerin yüksek girdi maliyetleri niçiniyle kış mevsiminde zorlandığını söylemiş oldu. Serayı ısıtmak ve ısıyı bitkinin verimli olacağı düzeylerde tutmak için odun yakılması gerektiğini belirten Alp, odun maliyetlerinin artması niçiniyle üreticinin soba yakmak için ısı pahasının en alt sona kadar düşmesini beklediğini söylemiş oldu. Bitkinin ölmemesi için 3 derecede mecburen soba yaktıklarını kaydeden Alp, bu durumun bahar periyoduna kadar süreceğini kestirim ettiklerini tabir etti.
Odun meblağlarının bir anda iki katına çıktığını anlatan Nazif Alp, meblağların havaların ısınınca düşeceğini belirterek şu biçimde konuştu:
“Fideler mart ayı sonuna yanlışsız canlanacak. Eser kaybı yüzde 90’ları gördü patlıcanda. 1 dönüm serada evvelce 400 kilo patlıcan alınırdı, lakin bugün 1 dönümde 50 kilo lakin alabiliyoruz. Mart ayı sonlarına hakikat fideler canlanacak ısıyla birlikte. Üretim artacak ve istikrarlar oturur. Zerzevat meblağları yarı yarıya inecek. 20 liralık patlıcan 10 lira olacak.”
Kumluca Yaş Meyve ve Zerzevat Komitecileri Derneği Lideri Rahmi Açıkyürek, patlıcanın 20 liraya satılmasına karşın üreticiye para kazandırmadığını anlattı. Açıkyürek, patlıcanın geçen yıl üreticiye para kazandırmaması niçiniyle bu yıl genel manada az ölçüde ekim yapıldığını, o ekimlerden de soğuk havalar niçiniyle randıman alınamadığını söz etti.
Ziraat Mühendisi Semih Alpaslan ise iklim şartlarının son 1 aydır patlıcan üretimi için uygun gitmediğini söylemiş oldu. Alpaslan, seradaki patlıcanların 15 günde bir hasat edildiğini belirterek, eserin hasat boyutuna sıkıntı ulaştığını anlattı.
Üretici de şikayetçi
Patlıcan üreticisi Ramazan Kara da bu yılki üretimden para kazanamadığını söylemiş oldu. Hava kaideleriyle bir arada randımanın düştüğünü ve 15 günde bir hasat yapar hale gelindiğini belirten Kara, “Geçen sene havalar ılıktı. En yüksek fiyat 14 liraydı. O da 14 günde 7-8 liraya düştü. Bu fiyatlar büsbütün sıcaklıkla alakalı. Fidelerimiz çiçeklenmediği ve polen yapamadığı için meyve zerzevat alamadık” dedi.
Kumluca’da patlıcan üreten Cahit Hacımusaoğlu da para kazanamadığından sıkıntı yandı. 15 günde bir seraya girdiğini ve az sayıda patlıcan hasat edebildiğini aktaran Hacımusaoğlu, “20 lira değil, şu an 30 lira da olsa bizim için hiç bir bedeli yok. Kendimizi kurtarma talihimiz sıfır. Fidelerde patlıcan diye bir şey yok. Meyve yok denecek kadar az. İklim koşullarından, havanın soğuk olmasından dolayı hiç gelişmiyor” tabirlerini kullandı.
Haber Sitelerinden Alıntıdır.
Antalya’da Ocak ayında hava sıcaklığının mevsim normalleri altında seyretmesi niçiniyle zerzevat ve meyve üretimi olumsuz etkilendi. Gündüzleri 10 derece ve üstünde seyreden, geceleri ise sıfırın altına düşen sıcaklıktan etkilenen bitkilerin randımanı yüzde 50 ile 90 oranında azaldı.
Az ölçüde piyasaya sunulan eser, talebi karşılayamayınca fiyatlar seradan çıkmadan katlandı. Geçen yıl birebir devirde kilosu 10-12 lira olan patlıcan, 20 liraya seradan çıkıyor. Market, manav ve semt pazarında kilosu 25-27 liraya satılan patlıcan, fiyatı en epeyce artan ve randıman kaybının en çok yaşandığı zerzevat oldu. Hava sıcaklığının mevsim normallerinde olduğu periyotlarda bir patlıcan fidesinden 25- 30 eser alan üretici, bugünlerde fidelerin bir kısmında hiç eser alamazken, kimilerinde ise 2-3 eser aldı. Patlıcanda randıman kaybı yüzde 90’a ulaştı.
Mart ayında fiyatlar yarı yarıya düşecek
Antalya Ziraat Odası Lideri Nazif Alp, üreticilerin yüksek girdi maliyetleri niçiniyle kış mevsiminde zorlandığını söylemiş oldu. Serayı ısıtmak ve ısıyı bitkinin verimli olacağı düzeylerde tutmak için odun yakılması gerektiğini belirten Alp, odun maliyetlerinin artması niçiniyle üreticinin soba yakmak için ısı pahasının en alt sona kadar düşmesini beklediğini söylemiş oldu. Bitkinin ölmemesi için 3 derecede mecburen soba yaktıklarını kaydeden Alp, bu durumun bahar periyoduna kadar süreceğini kestirim ettiklerini tabir etti.
Odun meblağlarının bir anda iki katına çıktığını anlatan Nazif Alp, meblağların havaların ısınınca düşeceğini belirterek şu biçimde konuştu:
“Fideler mart ayı sonuna yanlışsız canlanacak. Eser kaybı yüzde 90’ları gördü patlıcanda. 1 dönüm serada evvelce 400 kilo patlıcan alınırdı, lakin bugün 1 dönümde 50 kilo lakin alabiliyoruz. Mart ayı sonlarına hakikat fideler canlanacak ısıyla birlikte. Üretim artacak ve istikrarlar oturur. Zerzevat meblağları yarı yarıya inecek. 20 liralık patlıcan 10 lira olacak.”
Kumluca Yaş Meyve ve Zerzevat Komitecileri Derneği Lideri Rahmi Açıkyürek, patlıcanın 20 liraya satılmasına karşın üreticiye para kazandırmadığını anlattı. Açıkyürek, patlıcanın geçen yıl üreticiye para kazandırmaması niçiniyle bu yıl genel manada az ölçüde ekim yapıldığını, o ekimlerden de soğuk havalar niçiniyle randıman alınamadığını söz etti.
Ziraat Mühendisi Semih Alpaslan ise iklim şartlarının son 1 aydır patlıcan üretimi için uygun gitmediğini söylemiş oldu. Alpaslan, seradaki patlıcanların 15 günde bir hasat edildiğini belirterek, eserin hasat boyutuna sıkıntı ulaştığını anlattı.
Üretici de şikayetçi
Patlıcan üreticisi Ramazan Kara da bu yılki üretimden para kazanamadığını söylemiş oldu. Hava kaideleriyle bir arada randımanın düştüğünü ve 15 günde bir hasat yapar hale gelindiğini belirten Kara, “Geçen sene havalar ılıktı. En yüksek fiyat 14 liraydı. O da 14 günde 7-8 liraya düştü. Bu fiyatlar büsbütün sıcaklıkla alakalı. Fidelerimiz çiçeklenmediği ve polen yapamadığı için meyve zerzevat alamadık” dedi.
Kumluca’da patlıcan üreten Cahit Hacımusaoğlu da para kazanamadığından sıkıntı yandı. 15 günde bir seraya girdiğini ve az sayıda patlıcan hasat edebildiğini aktaran Hacımusaoğlu, “20 lira değil, şu an 30 lira da olsa bizim için hiç bir bedeli yok. Kendimizi kurtarma talihimiz sıfır. Fidelerde patlıcan diye bir şey yok. Meyve yok denecek kadar az. İklim koşullarından, havanın soğuk olmasından dolayı hiç gelişmiyor” tabirlerini kullandı.
Haber Sitelerinden Alıntıdır.